Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст Сергій Лойко зняв фільм про російсько-українське протистояння 


Сергій Лойко
Сергій Лойко

Журналіст Сергій Лойко зняв фільм про російсько-українське протистояння. Лойко зробив документальну роботу, яка прямо пов'язує події в Росії і в Україні. До речі, пов'язує їх одним абсолютно свіжим фактом, що знаменитий охоронець Бориса Березовського і очільник його агентства «Атолл» був заарештований у Москві місяць тому, був виписаний ордер на його арешт Лефортівським судом, він зараз перебуває в ув'язненні. І він виявився головним героєм розслідування Сергія Лойка, це людина на ім'я Сергій Соколов.

Ви встигли своє розслідування зробити і зняти його до того, як його посадили!

– Я зняв практично увесь фільм, раптом доля запропонувала мені, цинічно кажучи, таке дивовижне завершення, звичайно, він трагічний для Соколова, для його дівчини, якій тепер нікому допомогти. І вони обоє сидять у в'язниці, вона там, він у Росії. Це такі Ромео і Джульєтта, щоправда, він трошки застарий для Ромео. Але якщо там билися сім'ї, то тут борються країни. І доля, ось ця війна, вона звела їх і розвела, вона потрапила в українську в'язницю, він потрапив в російську в'язницю і між цими двома подіями, чотири серії по 40 хвилин фільму, який називається «Гібридна історія». Це, на мій погляд, таке дослідження під мікроскопом гібридної війни, що це таке, звідки вона взялася, навіщо це потрібно, що в результаті може статися.

Сергій Лойко
Сергій Лойко

– Я боюся, що наші слухачі збожеволіють, але я відразу скажу, що ці дві людини сидять за однаковим звинуваченням в інсценуванні терактів, але абсолютно різних. Вона сидить за звинуваченням інсценованого теракту силами бійців АТО, які приїхали до Москви на заробітки, і ось нібито вона їх намовила і зробила з них диверсантів.

– Вона їм платила гроші. Для жителів міста Кам'янського (колишній Дніпродзержинськ) – ви б бачили це місто, цей завод страшний, там ситуація економічно не дуже гарна, для них 500 доларів заробити за тиждень – це дуже пристойні гроші. Сотні тисяч українців, незважаючи на війну, досі приїжджають до Росії, щоб працювати і заробляти гроші.

Вона каже, що її били, катували. Я спочатку теж подумав, занадто була дивовижна історія. Троє українців, три колишніх учасника АТО, антитерористичної операції, цього евфемізму для першої російсько-української війни, так, напевно, вона буде називатися істориками в майбутньому, на жаль, три цих учасника, один навіть з платиновою пластиною в голові від осколкового поранення, вони їдуть до Москви, щоб ремонтувати квартири, будувати будинки. У них є якесь дуже цікава пропозиція, що їм там робити. Вони приїжджають, двоє нічим не займаються, просто сидять вдома, а третій ходить по Москві, знімає демонстративно відео метро, відео Ленінградського вокзалу, відео аеропорту Домодєдово. Крім цього він кілька разів на день телефонував до Дніпродзержинська, у нього була така шпаргалка, з якої він читав свої репліки.

А там в знятій квартирі для цієї мети сидів чоловік, який по шпаргалці читав відповідь. Це був такий детективний діалог, типу: ми були там і там, ми заклали те і те, все нормально. Звичайно, все це було з матом, щоб виглядало якось органічніше, скажімо так. Крім цього їм видали сумки спеціальні, де був інструмент, а на дні кожної сумки складений військовий рюкзачок, ми не знаємо, що в ньому було. І якщо два хлопця, як вони кажуть, використовувалися втемну, то третій точно знав, що відбувається, просто вони хотіли заробити грошей. І я думав, що вся ця історія придумана СБУ, не може такого бути, якось дуже нерозумно з усіх боків. Я почав своє розслідування, воно тривало кілька місяців. Я з'їздив у Дніпро, побував у в'язниці, зустрічався з цією дівчиною.

Соколов звинувачував СБУ, що це вони придумали, а СБУ звинувачує Соколова, що це він придумав. Щоб бути зовсім точним, Соколов у Березовського не був охоронцем, а це називалася «Служба інформаційної безпеки», яка прослуховувала телефони.

Соколов дивовижний тип, він народився в сім'ї військових, співробітників внутрішніх справ, він був музикантом, грав в групі «Блакитні гітари», він був клавішником, одночасно з цим він став майстром спорту з боксу, у нього дві вищі освіти, технічна і юридична Академії МВС. Після всього цього він жодного разу за фахом не працював, працював на Березовського. Потім, коли Березовський помер, пішов на вільні хліби, і раптом з'явилася така фірма «Аналітика і безпека», така контора «Роги і копита». Головними дійовими особами там були Сергій Соколов і його формальний начальник Руслан Мільченко, обидва вони з'являлися весь час з результатами своїх фантастичних розслідуванб у Малахова в «Пусть говорят», на «Лайфньюс», у Корчевникова. Скрізь, де щось було про Україну, з'являлися вони і говорили: так, літак збили, але його збили американці, які заклали бомбу на борт, у нас всі є докази, ми їх добули в Україні.

Спочатку я думав зробити фільм коротшим, одну серію або дві. Але я зробив чотири серії, клубок цієї змови, який повинен був, на мій погляд, скінчитися такою великомасштабною війною між Росією і Україною. Ці хлопці грали в шпигунські ігри, настільки загралися, що це могло б скінчитися великою європейською війною.

– Отже, він наймає дівчину з України, яка повинна допомагати йому в його підступних намірах, заодно він в неї закохується на повному серйозі. У них з 30-річною різницею утворюється пара. Таким чином він її тим більше експлуатує в своїх цілях, але вже люблячи, а не просто експлуатує, оплачуючи її роботу.

– Нелегали, які працюють в інших країнах, вони зазвичай працюють парами. Вони створюють мережу розгалужену, як він каже - моя агентура. Тобто на вході Соколов каже, що він витрачає 5 тисяч доларів на цей проект, я не знаю, звідки він бере гроші, він так і не розповідає, 15 тисяч доларів, а на тому кінці, в цій історії дуже багато смішного, якісь місцеві алкоголіки, наркомани роблять на коліні те, що він хоче, в результаті, за їх свідченнями, вони отримують 100 доларів, 200. Тобто це розпил бюджету.

Для того, щоб розібратися, я не хотів брати участь в пропаганді, я взагалі це терпіти не можу. Я 25 років працював в «Лос-Анджелес Таймс», мене відучили від пропаганди там дуже добре. Я розбирався детально. Якщо ви подивіться фільм, ми зустрічаємося з десятком різних людей і за прямими і непрямими доказами, які я незалежно від того, що говорили СБУ або Соколов, зібрав, на мій погляд, ми стовідсотково доводимо, що така експедиція мала місце бути, що Соколов її організував. І ось тут виникає такий момент: чому ФСБ його заарештувала, навіщо їм це?

Матеріал повністю – на сайті Російської служби Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG