Доступність посилання

ТОП новини

Затримані за Сенцова: пригоди активістів Pussy Riot у Криму


Марія Альохіна, Олександр Софєєв та Ольга Борисова (зліва направо)
Марія Альохіна, Олександр Софєєв та Ольга Борисова (зліва направо)

До анексованого Росією Криму приїхали троє активістів російського гурту Pussy Riot Марія Альохіна, Ольга Борисова і Олександр Софєєв. Вони мали намір провести акцію на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який відбуває 20-річний вирок Північно-Кавказького військового окружного суду в сусідній Росії. Акцію їм провести не дали російські поліцейські: Борисова і Софєєв удень 27 лютого мали повернутися до Москви, але не повернулися, а Марію Альохіну після сутички з місцевими «казаками» знову відвезли до поліції. Окрім того, українська сторона приїзд активістів на півострів сприйняла як порушення своїх державних кордонів.

Ольга Борисова і Олександр Софєєв приїхали до Криму 25 лютого. Вони дісталися до Порт-Кавказу на таксі і там, іще на російській території, їх уперше затримали. Але все обійшлося мирно: їх протримали кілька годин, перевірили документи і відпустили. Потім на поромі вони прибули до Керчі, де буквально біля трапа їх знову вже чекали шестеро поліцейських.

Тепер з активістами поводились досить різко: відразу посадили до машини і відвезли до місцевого управління ФСБ, де зробили дактилоскопію, перевірили всі речі і довго розпитували про причини приїзду до Криму. Перевірили документи і візитки, які опинилися серед паперів. Борисова писала в цей час твіти:

Будь-яких звинувачень їм не висунули і відпустили вже ближче до вечора.

«По Керчі за нами ходять такі мужички смішні. То труться в кафе, нічого не замовляючи, то по вулиці за кущами ховаються», – писала в цей час Борисова. До ночі вони дісталися до Сімферополя і втомлені лягли відпочивати у готелі, неподалік залізничного вокзалу.

«Нудить від холоду кримського і незатишності. Як же хочеться в ковдру замотатися і мовчати», – написала Борисова, і це був її передостанній твіт на наступні два дні.

На останньому – фото співробітника російської поліції в формі, який дивиться спідлоба і тримає в руках книжку. На фото напис: Free Sentsov.

Марія Альохіна повинна була приїхати разом із ними, але запізнилася на рейс і діставалася самотужки. Вона прилетіла до Сімферополя рано-вранці 26 лютого прямим рейсом із Москви, в аеропорту її вже чекали. Завели до кімнати для допитів, почали копатися в речах. Відразу знайшли довгу полотняну розтяжку зі словами «Свободу Олегу Сенцову». Вилучили її. На запитання, на якій підставі вилучають, оперативник відповів: «Для психолого-лінгвістичної експертизи». Потім сам себе поправив: «Точніше, просто для лінгвістичної».

Формальною причиною для огляду Альохіної стала підозра щодо провезення нею заборонених препаратів. Коли їх не знайшли в речах, припустили, що вона могла їх приймати, і вирішили відвезти на медичний огляд до Бюро судмедекспертизи в Сімферополі. Чинити опір було марно. Альохіна встигла написати Борисовій sms: «У поліції» – після цього зв’язку з нею не було. Альохіна стверджує, що телефон вона оперативникам не віддала, але користуватися вони їй ним не давали.

У той же час вранці 26 лютого Борисова і Софєєв вийшли з готелю, щоб поснідати.

«Мені здається, за нами тоді ніхто не стежив, – каже Софєєв. – А я такі речі помічаю».

Але через кілька хвилин, коли вони були біля залізничного вокзалу, їх покликали кілька поліцейських, які йшли вулицею в їхній бік. Активісти зупинилися, формально їм заявили про підозру у вживанні наркотичних речовин і теж повезли до Бюро, де вони зустріли Альохіну. Певний час Борисова ще була на зв’язку в месенджері Telegram, потім зникла. На той час «Відкрита Росія» знайшла затриманим адвоката.

Марію Альохіну відпустили відразу після медичного огляду, вона прийшла до вокзалу і почала чекати. Борисову і Софєєва відвезли до Залізничного відділку поліції, куди услід за ними приїхав адвокат Еміль Курбедінов. Його довго не пускали до відділку, але щойно це сталося, уся подальша інформація про затриманих активістів йшла тільки від нього.

Адвокат Еміль Курбедінов біля будівлі відділу поліції
Адвокат Еміль Курбедінов біля будівлі відділу поліції

У відділку Борисова і Софєєв вкотре написали пояснення: навіщо приїхали, що робили в Криму, що збиралися робити. Потім їм повернули вилучені телефони і ноутбук Софєєва. Комп’ютер, коли його намагалися ввімкнути, не запускався і пищав, найімовірніше, з нього був вилучений жорсткий диск. Телефони і зовсім не працювали. Одразу ж у відділку написали заяву про псування техніки, заяву прийняли, видали натомість талончики. Усі вийшли і зібралися в найближчому кафе.

Борисова залишатися в Криму не хотіла, Альохіна вмовляла її акцію все ж провести.

Нам сказали прямим текстом: «Не поїдете, сядете на 10 діб
Ольга Борисова

«Це ти зірка, тебе відпустять, а нам сказали прямим текстом: «Не поїдете, сядете на 10 діб», – відповіла їй Борисова, і Альохіна образилася. «Мені не складно ці 10 діб відсидіти, але мені треба бути в Москві завтра до обіду. Це просто раціонально», – пояснила Борисова.

«А я взагалі вважаю себе потерпілим, я фактично тут без усього лишився. У них мій жорсткий диск з усім, із листуванням, ось з усім, що було», – говорив Софєєв. Він першим твердо сказав, що хоче виїхати з Криму сьогодні ж. Пізніше він разом із Борисовою поїхав в аеропорт. До останнього рейсу залишалося зовсім небагато часу, sms про те, що вони приїхали, від таксиста прийшло за сорок хвилин до вильоту. Більше вони на зв’язок не виходили.

Їдучи, Борисова написала маркером на серветці телефон, за яким вони повинні були повідомити, сядуть вони на літак чи ні. Мобільний вони хотіли попросити в аеропорту. Але дзвінка від них так і не було. Через три години після того, як літак сів у Внукові (один із аеропортів Москви – ред.), стало зрозуміло, що активісти зникли. О другій годині ночі черговий лінійного відділу поліції в Сімферопольському аеропорту повідомив, що ввечері нікого в них не затримували. Розбуджений журналістами сусід Софєєва сказав: «Сашка досі не було. Самі писали йому о 20-й вечора, але він досі не відповідав. Щойно з’явиться, я дам знати, чи він сам вам зателефонує». Альохіна залишилася ночувати в Криму.

27 лютого пригоди Альохіної продовжилися. Вранці вона все-таки провела одиничну акцію на підтримку Олега Сенцова.

А пізніше, вже вдень, на Альохіну в кафе фактично напали місцеві бійці так званої «Самооборони Криму». Поліцейські, викликані активістами, їх же до відділку і забрали.

Іще вдень, коли новини про затримання поширилися у ЗМІ, в Україні на приїзд до Криму активістів Pussy Riot відреагували досить різко. Усім було зрозуміло, що вони приїхали провести акцію на підтримку Сенцова, але перше питання, яке при цьому виникало, було про порушення українського законодавства про кордони. Активісти прибули не через пункти пропуску, обладнані на адміністративному кордоні з Херсонською областю, а українська влада досить педантична у питанні правильного перетину своїх кордонів у Криму.

Марія Альохіна
Марія Альохіна

Марія Альохіна ще з 2016 року була в базі «Миротворець», куди нарівні з бойовиками Донбасу потрапляють і ті, хто, на думку української сторони, в’їхав до Криму незаконно. Наступного дня після того, як стало відомо про затримання Борисової та Софєєва у Керчі, їхні прізвища так само були внесені до бази.

Якщо ви маєте найкращі наміри і збираєтеся відвідати Крим, краще робіть це через адмінкордон
Микола Полозов

Російський адвокат Микола Полозов, який працював у Криму на процесі у справі заступника голови забороненого в Росії Меджлісу Ільмі Умерова, написав після цього: «Вважаю, що російські силовики їх звідти м’яко прогнали, тим більше, що від учора вони всіляко демонструють до учасниць групи підвищену увагу. А ось із можливим в майбутньому відвідуванням України у Pussy Riot, через незаконний перетин кордону, можуть виникнути проблеми. Інформація про одну з дівчат вже в базі даних «Миротворець». Тож, якщо ви маєте найкращі наміри і збираєтеся відвідати Крим, краще робіть це через адмінкордон. Дружня порада».

26 лютого в Україні згадували події 2014 року, коли біля будівлі Верховної Ради Криму відбулися сутички проукраїнських і кримськотатарських активістів, з одного боку, з проросійськими активістами, «казаками» і бойовиками, що приїхали з південних областей Росії, з іншого. Наступного дня будівля Верховної Ради була захоплена російськими спецслужбами, і зараз ці події оцінюються як початок захоплення півострова. Майже всі ЗМІ в Києві провели марафон, присвячений річниці анексії – затримання активістів Pussy Riot, зокрема і те, як вони потрапили до Криму, журналісти увагою теж не оминули.

Акція на підтримку Олега Сенцова 26 лютого стала для Pussy Riot щорічною після того, як минулої зими вони провели її в Якутську в Росії, де режисер відбував тоді покарання. Альохіну і Борисову тоді теж затримували, а останню навіть судили за проведення неузгодженої акції і оштрафували на 20 тисяч рублів. Але це сталося лише наступного дня після того, як вони розгорнули банер із вимогою свободи для українця і виклали фотографії в соцмережі.

За все, що відбувалося в Якутії, пов’язане з ним, – його за це карали
Дмитро Дінзе

Восени Олега Сенцова перевели з Якутська до Ямало-Ненецького автономного округу, в місто Лабитнангі. Етап для Сенцова пройшов важко: хворий, він відразу потрапив до ШІЗО. Представники керівництва колонії, коли Сенцова відвідував адвокат Дмитро Дінзе, прямо заявили: основна причина, через яку режисера відправили за Північне полярне коло, – це акції активістів на його підтримку. Перевели «у зв’язку з активною підтримкою по всіх фронтах, і з активними діями на підтримку».

«За все, що відбувалося в Якутії, пов’язане з ним, – його за це карали. Садили кілька разів до ШІЗО», – розповів адвокат.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG