Доступність посилання

ТОП новини

Чи зупинять нові закони темні гроші в українській політиці? – Стівен Нікс, IRI


Стівен Нікс
Стівен Нікс

«Кремль хотів би бачити новий уряд в Україні, який був би більш дружнім до Кремля. Це має наслідки для міжнародної політики України, європейської інтеграції» – на цьому наголосив регіональний директор з питань Євразії неурядової американської організації International Republican Institute (IRI) Стівен Нікс в ексклюзивному інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки».

Саме зовнішні загрози роблять вибори-2019 в Україні надзвичайно важливими.

«Майбутні вибори критично важливі для України, адже на них визначатиметься, чи здатна Україна продовжити європейський курс та інтеграцію до західних організацій», – переконаний дослідник.

Люди хочуть знати, хто робить внески в кампанії, і також зацікавлені в тому, щоб знати, скільки коштів надходить кандидатам та партіям
Стівен Нікс

​Нещодавні зміни до закону про вибори та про фінансування політичних партій в Україні є кроками до прозорості виборів, а саме прозорість і відкритість дозволить виявити спроби іноземного впливу, переконаний дослідник.

«Насправді йдеться про дві речі: регулювання і відкриття інформації про внески і витрати. Це – ключові елементи фінансування кампанії та виборів. Люди хочуть знати, хто робить внески в кампанії, і також зацікавлені в тому, щоб знати, скільки коштів надходить кандидатам та партіям. Так само громадськість прагне знати, як витрачаються гроші», – наголошує дослідник.

Цей український закон має неухильно виконуватись, щоб впевнитись, щоб жодна іноземна сила, жодна іноземна особа не могла фінансувати і втручатись у вибори в Україні
Стівен Нікс

Серед позитивних змін Нікс відзначив вимогу до кандидатів на вибори до парламенту подати декларації про доходи і активи: «Вважаю, що це допоможе відкритості та прозорості – це гарний знак. Будуть обмеження за законом на внески до кампанії та витрати. Іноземні внески є незаконними. З огляду на можливе зовнішнє втручання – це надзвичайно важливий аспект».

Та гарний закон на папері ще не означає його ефективного виконання.

"Цей український закон (про фінансування партій – ред.) має неухильно виконуватись, щоб впевнитись, щоб жодна іноземна сила, жодна іноземна особа не могла фінансувати і втручатись у вибори в Україні», – наголосив Нікс.

Значні повноваження контролювати гроші в політиці за цим законом отримало Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке, спільно з Центральною виборчою комісією, слідкуватиме за прозорістю виборів.

Сподіваємось, що агентство (НАЗК) буде ефективним, і ми уважно слідкуємо, чи це справдиться, бо на нього покладені повноваження щодо втілення положень закону
Стівен Нікс

«НАЗК має повноваження контролю над звітністю політичних партій та кандидатів до парламенту і в президенти. Ця установа отримуватиме звіти партій про внески та витрати, і всі уважно спостерігатимуть за її діяльністю, адже з нашого досвіду про Радянський Союз ми всі знаємо, що можна мати найкращі закони на папері, які вирішують проблеми, але якщо їх положення не виконуються виконавчою гілкою, то мета не досягається», – наголосив експерт.

Нікс зауважив, що йому відомі закиди в бік НАЗК стосовно неефективності у перевірці декларацій чиновників – іншому важливому питанні, де агентство має ключові повноваження: «Мені відома критика, але я цілком переконаний, що Україна багато що зробила, прийнявши закон про електронне декларування посадовців – це величезний крок для України, який лише покращить управління».

«Сподіваємось, що агентство буде ефективним, і ми уважно слідкуємо, чи це справдиться, бо на нього покладені повноваження втілювати положення закону. Якщо кандидати та партії не виконують законів, це має бути зауважене, і тоді є низка наслідків, передбачених законом. Є низка штрафів та покарань, які можна застосовувати, якщо партії не виконують закон», – зауважив експерт.

IRI буде уважно спостерігати за виборами в Україні і повідомляти про можливі порушення, запевнив Стівен Нікс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG