Доступність посилання

ТОП новини

У формулюваннях Тимошенко я бачу «руку Кремля» – Сазонов


Ілюстративне фото. Тодішні прем’єр-міністри України і Росії, Юлія Тимошенко і Володимир Путін, під час спільної прес-конференції в українському Криму. Ялта, 19 листопада 2009 року
Ілюстративне фото. Тодішні прем’єр-міністри України і Росії, Юлія Тимошенко і Володимир Путін, під час спільної прес-конференції в українському Криму. Ялта, 19 листопада 2009 року

План лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко з деокупації Донбасу є альтернативою Мінським угодам, стверджує народний депутат цієї політичної сили Андрій Сенченко. Він зазначає, що Україна мала б спиратись на Будапештський меморандум, аби змусити Росію піти з окупованих територій. Водночас політолог Кирило Сазонов, хоч і згоден із неактуальністю Мінського процесу, припускає, що формулювання Тимошенко свідчать про проросійську риторику.

Звільнення Донбасу. План Тимошенко | Ранкова Свобода. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Громадський діяч, народний депутат від партії «Батьківщина» Андрій Сенченко, який називає себе одним зі співавторів «плану Тимошенко», вважає, що Мінські угоди суперечать інтересам України.

Мінська формула на інтуїтивному рівні заперечується країною і цілком правильно
Андрій Сенченко

«Стосовно до Донбасу ця (Мінська – ред.) формула виглядала наступним чином: особливий статус ОРДЛО, амністія та негайні вибори. Ця формула на інтуїтивному рівні заперечується країною і цілком правильно, тому що ця формула, по суті справи, призведе до переростання міжнародного збройного конфлікту у внутрішній. Окрім усього решти, в Мінську ні слова не сказано про Крим», – перераховує депутат в ефірі «Ранкової Свободи».

Натомість він стверджує, що Україна повинна наполягати на виконанні Будапештських гарантій.

За стіл повинні сісти первинні гаранти за Будапештським меморандумом
Андрій Сенченко

«Розмови, які сьогодні йдуть з влади про те, що Путін не прийде і не сяде за стіл перемовин в цьому форматі – це відмовки. За цей стіл повинні сісти інші гаранти – Велика Британія, Сполучені Штати як первинні гаранти за Будапештським меморандумом, і головне – за цим столом порядок денний формулює держава Україна», – впевнений він.

При цьому Сенченко зазначає, що реалізація таких кроків без зміни влади в Україні неможлива.

Окрім плану врегулювання конфлікту, Сенченко посилається на концепцію повернення окупованих територій та інтеграції їх в Україну, яку підготувала громадська організація «Сила права».

Важливим фактором деокупації територій має бути розуміння нашими громадянами, а як буде завтра
Андрій Сенченко

«Ми вважаємо, що важливим фактором деокупації територій має бути чітке розуміння нашими громадянами, які живуть на окупованих територіях, та нашими громадянами, які живуть на вільній території країни, того, а як буде завтра. Тому що без цього розуміння буде спротив суспільства, і ми повинні долати його не силою, а пояснюючи», – стверджує він.

Сенченко запевняє, що лідер його партії Юлія Тимошенко на міжнародній арені докладає усіх зусиль, аби забезпечити підтримку Україні.

Тимошенко мала багато зустрічей. Ці зустрічі присвячені питанню досягнення миру та повернення наших територій
Андрій Сенченко

«Тимошенко була нещодавно в Сполучених Штатах із візитом і мала там багато зустрічей із офіційними особами. Ці зустрічі, безумовно, були присвячені в першу чергу та в основному питанню досягнення миру та повернення наших територій – усіх без винятку, і Криму, і Донбасу. Вона була учасницею Мюнхенської конференції і там також мала контакти та зустрічі, присвячені цьому», – розповідає депутат.

Російський філософ та історик Ігор Чубайс припускає, що увага до Тимошенко і її заяви серед російських ЗМІ викликана загалом актуальністю цієї теми для російського населення.

Ігор Чубайс
Ігор Чубайс

В Україні вже почалась передвиборча боротьба, і однією з учасниць процесу буде якраз Юлія Тимошенко
Ігор Чубайс

«Я думаю, що просто тема дуже важлива, актуальна. Щодня наше телебачення міркує про ситуацію в Україні, дає свою порцію, як правило, фальсифікацій, спотворень. Тому тема дуже важлива. Чи означає це, що є якийсь другий-третій пласт? Я сказати не можу. Оскільки, фактично, в Україні вже почалась передвиборча боротьба така, неоголошена, і однією з учасниць процесу, скоріш за все, буде якраз Юлія Тимошенко, то, можливо, в цьому контексті і можна щось таке припускати», – міркує Чубайс.

Натомість політолог Кирило Сазонов не приховує недовіри до намірів пані лідера опозиції.

У формулюваннях Тимошенко я бачу знайому до болю руку проросійських сил
Кирило Сазонов

«У формулюваннях Юлії Тимошенко, що стосується врегулювання конфлікту на Донбасі, я одразу бачу знайому до болю руку та почерк російських та проросійських сил в Україні. Тобто жодного конфлікту на Донбасі в нас немає – в нас є збройна агресія Росії проти України, яка окупувала Крим та частину території Донбасу. І мирне врегулювання тут єдине: Росія забирає свої війська та йде, а ми відновлюємо контроль», – зазначає він.

Водночас Сазонов погоджується з тим, що в питанні протидії російській окупації не можна розмежовувати Крим та окуповану частину Донбасу. На його переконання, санкції з приводу цих регіонів мають бути поєднані.

Андрій Сенченко переконаний, що закиди Тимошенко в проросійських настроях відповідають інтересам Банкової.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Сьогодні головний конкурент Порошенка – це Тимошенко
Андрій Сенченко

«Порошенко сьогодні президент нашої країни. Він стверджує, що збирається йти на другий термін. Це означає, що в цьому полягає його так званий мирний план. Хто сьогодні головний конкурент Порошенка на виборах президента України, які реально вже почались? Це Юлія Тимошенко», – аргументує він.

Саме з цієї причини, додає депутат, план Тимошенко як потенційного президента щодо реінтеграції Донбасу є принципово важливим.

Важливо знати, з яким планом йде в президенти Тимошенко
Андрій Сенченко

«Нам важливо знати... з яким планом йде в президенти Тимошенко, тому що вона в цьому питанні дає альтернативу підходам Порошенка, і ця альтернатива полягає в тому, що ми говоримо про звільнення і Криму, і Донбасу», – підкреслює він.

Кирило Сазонов вважає логічним, що Тимошенко вирішила апелювати до теми війни. Він очікує, що будь-який учасник президентських виборів буде робити те саме.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

Будь-який кандидат в президенти, будь-яка партія зобов’язані висловитись на цю тему
Кирило Сазонов

«Війна – це головна тема, яка сьогодні хвилює українців, вона стоїть на першому місці. Все інше йде з великим відставанням. Звісно, будь-який кандидат в президенти, будь-яка партія, яка йде на вибори, зобов’язані чітко та конкретно висловитись на цю тему, щоб люди знали, що на нас чекає. Це головна проблема, яка є в України», – впевнений політолог.

Він, однак, висловлює згоду з тим, що Мінські угоди наразі для України вичерпали свою корисність.

«Мінськ своє відпрацював, він дав нам виграти час, дав встати на ноги, створити нормальну армію, якось закріпитись як держава – і він вже помер. Його Росія не виконувала ні дня: обстріли не припинялись, обмін полоненими йде дуже важко», – констатує експерт і закликає до пошуку нових концепцій, які передбачатимуть звільнення та повернення всіх окупованих територій.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG