Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція Януковича: 5 заяв із Москви та їх контекст


Віктор Янукович під час прес-конференції 2 березня в російській агенції ТАСС
Віктор Янукович під час прес-конференції 2 березня в російській агенції ТАСС

Після року мовчання екс-президент України Віктор Янукович провів прес-конференцію в російській державній агенції «ТАСС» в Москві. Радіо Донбас.Реалії наводить контекст основних заяв Януковича: на тлі яких глобальних процесів вони прозвучали?

1. Янукович: «Закон про реінтеграцію – це закон продовження війни, він виключає виконання Мінська»

Теза про нібито порушення «Мінська» в законі про реінтеграцію Донбасу повністю повторює посил офіційного Кремля: міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров раніше заявив, що закон є «зламом мінських угод». У такому ж ключі подали його суть жителям окупованих російськими гібридними силами територій Донбасу, додавши до цього також те, що закон нібито передбачає силове вирішення конфлікту і «зачистки», чого у документі насправді немає.

Міжнародні партнери України порушення мінських угод у законі не вбачають. Представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер відгукнувся про нього так: «У законі просто йде мова про те, що ми бачимо власними очима. А те, що там немає згадки про «Мінськ», не означає, що він суперечить «Мінську».

2. Янукович: «Я звернусь до країн-гарантів, США і Росії з пропозицією пошуку шляхів вирішення конфлікту на Донбасі»

Єдина, власне, новина прес-конференції екс-президента Віктора Януковича. Схоже, він пропонуватиме гарантам прямі переговори з незаконними збройними формуваннями: «Прямі переговори з представниками Донбасу за сприяння і нагляду ЄС, Росії, США і ООН», – сказав Янукович.

«Людині, яка мала Донбас в якості свого електорального заповідника протягом доброго десятка років, з’являтися в російському інформаційному просторі з такими добрими намірами – це трошки непослідовно, – коментує політолог Євген Магда. – Віктору Федоровичу варто було б інтенсифікувати свою турботу про Донбас, а не співати виключно з російського лібрето. Всі його заяви лежать в контексті російських політичних інтересів».

3. Янукович: «Відділяти Майдан від війни не можна, це причина і наслідок»

Формула, за якою російська пропаганда і ЗМІ в окупації пояснюють те, що сталося в Києві чотири роки тому: що Майдан став причиною війни. Регулярна подача в цьому ключі призвела до того, що таке розуміння подій зараз доволі поширене серед проросійських жителів непідконтрольних територій.

Ось що про значення хронології викладу подій для формування громадської думки казав в ефірі Радіо Донбас.Реалії політтехнолог Сергій Гайдай:

«Багато залежить від хроніки, яку люди бачили в коментарях російського телебачення, яке тоді панувало в цій частині (на Донбасі – ред.). Є в піарі дуже важливий прийом, який називається спіндоктор: коли наново розповідають ті історичні події, чи той наратив, який був викривлений під час подачі. А тут цілий набір: що це американські технології, що це незаконний спосіб усунення легітимної влади, що нібито Майдан привів до втрати Криму і до війни на Донбасі», – каже Гайдай.

ТАСС: Ви повернетесь в Україну?
Віктор Янукович: Треба допомогти людям, що втратили своє житло, повернутися.

​4. Янукович: «Я не закликав Путіна вводити війська»

Екс-президент України заявив, що закликав в Україну не російські війська, а «поліцейську миротворчу місію». Його адвокат продемонстрував начебто текст листа до президента Росії 2014 року і оголосив про намір його опублікувати.

Хоча в 2014 році Янукович підтверджував, що просив Володимира Путіна використати російські війська в Україні. «Я це зробив невипадково, тому що я сам став об’єктом нападу бандитів. Адже по всій країні стали роз’їжджати озброєні банди, вони, в тому числі, переслідували і мене, стріляли по моєму кортежу, поранили мого офіцера», – сказав тоді Янукович.

5. Янукович: «Українські правоохоронні органи нічого не зробили, щоб зв'язатися зі свідками розстрілів на Майдані»

Віктор Янукович повторює інформацію з італійського фільму-розслідування, знятого близьким до колишнього прем’єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі каналом. В цьому фільмі з’являються нібито грузинські снайпери, які розповідають, що контактували з Сергієм Пашинським та іншими лідерами протестів і отримали наказ стріляти, щоб спровокувати заворушення.

Фільм свого часу широко розповсюдили всі підконтрольні проросійським силам ЗМІ на Донбасі. І в річницю розстрілів на Майдані теза «протестувальників і правоохоронців вбивали організатори протестів» була універсальною формулою, за якою подавали ці події підконтрольні угрупованням «Л/ДНР» ЗМІ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG