Доступність посилання

ТОП новини

Україна може повторити успіх з євробондами, але цього недостатньо, щоб уникнути кризи – IIF


Йорбол Якшиліков, економіст з нових європейських країн Міжнародного інституту фінансів (IIF)
Йорбол Якшиліков, економіст з нових європейських країн Міжнародного інституту фінансів (IIF)

Україна має всі шанси успішно розмістити єврооблігації в вересні, переконаний Йорбол Якшиліков, економіст з нових європейських країн Міжнародного інституту фінансів (IIF) – світової асоціації фінансистів з головним офісом в Вашингтоні, США.

«Попит на боргові інструменти ринків, що розвиваються є високим», – сказав він в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки».

Аналітик навів приклад нещодавнього розміщення єврооблігацій Кенією: «Кенія розмістила єврооблігацій на 2 мільярди доларів, а попит склав 14 мільярдів. Це нагадує ситуацію, яка була для України в вересні 2017 році, коли Україна розмістила єврооблігації на 3 мільярди доларів. На них також був високий попит».

Однак невідомо, чи будуть зберігатись сприятливі умови для розміщення єврооблігацій, адже ситуація на ринках зовнішніх запозичень може змінитись через згортання стимулюючої політики в США та ЄС, вважають в IIF.

В останньому звіті МВФ стосовно програми українська влада засвідчила намір розмістити на 2 мільярди єврооблігацій в 2018. «Найімовірніше, це відбудеться у вересні», – наголосив фінансист.

Реструктуризації, подібно до вересня 2017 року, коли було проведено «своп» євроооблігацій, тепер буде недостатньою. Потрібно буде нове фінансування з офіційних джерел

Незважаючи на оптимістичні перспективи залучення приватного фінансування, без підтримки міжнародних фінансових установ Україна не зможе справитись з потужними борговими виплатами, що припадають на 2019-2020 роки, вважають в IIF. «Реструктуризації, подібно до вересня 2017 року, коли було проведено «своп» євроооблігацій, тепер буде недостатньою. Потрібно буде нове фінансування з офіційних джерел», – йдеться в звіті організації стосовно України.

«Половина виплат за зовнішніми боргами (в 2019-2020 роках – ред.) йде на виплату боргу офіційним позичальникам. Тому, тим чи іншим чином, вони, ймовірно, рефінансують цю офіційну частину зовнішнього боргу за допомогою МВФ, Світового банку чи ЄС», – вважає аналітик.

До української економіки надійшло 5 мільярдів доларів інвестицій до капіталу від нерезидентів – це зростання з 1,6 мільярда доларів в 2016-му. Це чіткий знак, що є зацікавленість в економіці України

Зовнішні інвестори також зацікавлені в проведенні інвестицій до економіки України, переконаний економіст: «Ми бачимо поновлення зацікавленості з боку іноземних інвесторів в українській економіці. Капітальні інвестиції в 2017 покращились. До української економіки надійшло 5 мільярдів доларів інвестицій до капіталу від нерезидентів – це зростання з 1,6 мільярда доларів в 2016-му. Це чіткий знак, що є зацікавленість в економіці України. Ми оптимістично оцінюємо продовження цієї тенденції».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG