Доступність посилання

ТОП новини

Без траншу МВФ не буде грошей від ЄС, Світового банку та США – експерти


Президент України Петро Порошенко і директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард. Вашингтон, 20 червня 2017 року
Президент України Петро Порошенко і директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард. Вашингтон, 20 червня 2017 року

Без траншу МВФ, чия місія 12 лютого відвідає Київ, Україна втратить допомогу і інших закордонних донорів, в тому числі й тих, чия допомога потрібна для бюджету країни, каже інвестиційний банкір Сергій Фурса. Саме тому українські політики, на його думку, зацікавлені в тому, щоб виконати умови фонду. Серед цих умов – зокрема, ціна на газ, яка, за словами економіста Бориса Кушнірука, не дозволяє розвинутись чесній конкуренції на енергетичному ринку.

Інспектори з МВФ запитають за реформи | Ранкова Свобода. Частина 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Cтарший економіст центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Володимир Дубровський зазначає, що ця місія прибуває з метою з’ясувати наміри українського уряду щодо впровадження реформ, які він зобов’язався виконати у меморандумі співпраці з МВФ.

Наш уряд без програми МВФ не зможе нічого запозичити
Володимир Дубровський

«Наш уряд конче зацікавлений в тому, аби отримати цей транш, тому що без програми співпраці з МВФ він не зможе і на зовнішніх ринках нічого запозичити, а без цього не можна зробити рефінансування оцих пікових виплат, які очікуються в 2019 році. З іншого боку, МВФ теж зацікавлений в тому, щоб програма якось продовжувалася, бо якщо це все закінчиться дефолтом, то в самого МВФ теж будуть проблеми. Він не тільки не отримає тих грошей, які має отримати, але і репутація його постраждає», – стверджує Дубровський.

Володимир Дубровський
Володимир Дубровський

Інвестиційний банкір, спеціаліст компанії Сергій Фурса підкреслює, що місія МВФ має на меті узгодити законопроект про антикорупційний суд із рекомендаціями Венеціанської комісії.

Є позиція української влади, яка намагається створити антикорупційний суд залежним
Сергій Фурса

«Є позиція української влади, яка намагається створити антикорупційний суд так, щоб він був залежним, є принципова позиція Міжнародного валютного фонду, американців, Європейського союзу, Світового банку, щоб створити антикорупційний суд, відповідно до умов Венеціанської комісії, щоб він був незалежний», – сказав Фурса в ефірі «Ранкової Свободи».

Водночас банкір не погоджується з тим, що МВФ хвилює повернення кредитів – це, на його думку, в інтересах самого Києва, адже в іншому разі для України буде закрито доступ до світових фінансових ринків.

Економіст Борис Кушнірук натомість вважає некоректним говорити про претензії МВФ до законопроекту про антикорупційний суд.

Процедура суд робить незалежним
Борис Кушнірук

«Не зовсім коректно казати, що є претензії щодо того, що (антикорупційний – ред.) суд буде залежним від влади. Потрібно прочитати законопроект, щоб зрозуміти, що процедура, яка там закладена, цей суд робить незалежним. Питання полягає лише в тому, що найбільші претензії стосуються того, чи не потраплять туди особи, до яких є претензії щодо можливої корумпованості або, можливо, ухвалення рішень, які можна тлумачити як неправосудні», – стверджує експерт.

Окрім законопроекту про антикорупційний суд, на заваді отриманню чергового траншу МВФ, за словами Сергія Фурси, стоїть і питання ціни на газ.

Сергій Фурса
Сергій Фурса

МВФ бажає, щоб не було різниці між ціною для підприємств і для фізичних осіб
Сергій Фурса

«МВФ бажає, щоб не було різниці між ціною для підприємств, для економіки, для юридичних осіб і для фізичних осіб, щоб ціна на газ в країні була одна», – пояснює він.

Кушнірук зазначає, що ціна на газ, відповідно др вимог фонду, повинна не бути збитковою для «Нафтогазу» і водночас сприяти конкуренції на ринку.

Ціна на газ має бути такою, щоб дозволяла конкурувати за споживача
Сергій Фурса

«Якщо ви робите ціну лише для «Нафтогазу», наприклад, то в цьому випадку ніхто інший не може вийти на ринок і продавати газ для того ж населення, тому що якщо у вас ціна буде занижена, то не зможуть незалежно купити газ і потім його продавати населенню. Тому ціна на газ має бути такою, щоб дозволяла його купити і потім конкурувати за споживача», – стверджує фахівець. Він очікує, що ціну на газ ще будуть переглядати.

Сергій Фурса зауважує, що в умовах чергового траншу було також запровадження вільного ринку землі, проте його відтермінували. Він припускає, що на цьому могло наполягти українське керівництво.

Можливо, українська влада змогла переконати Лаґард, що якщо ми зробимо ринок землі, точно програємо наступні вибори
Сергій Фурса

«Можливо, українська влада змогла переконати пані (директора-розпорядника МВФ Крістін – ред.) Лаґард, що, дивіться, якщо ми зараз зробимо ринок землі, то точно програємо наступні вибори, прийде, наприклад, Юлія Володимирівна (Тимошенко – ред.) і все буде відкочуватись назад, і ми отримуємо суттєвий мінус в результаті замість невеличкого плюса. Тому давайте зробимо це не поспіхом. Я думаю, що десь така аргументація використовувалась», – міркує банкір.

Він зауважує також, що ринок землі не зникає із загальної програми МВФ, а отримання чергового траншу повністю залежить від політичної верхівки України.

Без траншу МВФ до президентських виборів ми прийдемо в поганій економічній формі
Сергій Фурса

«Я думаю, в них є дуже серйозне розуміння, що без траншу МВФ до президентських виборів ми прийдемо в такій поганій економічній формі, що ніхто не зможе виграти ці вибори. Тому я думаю, що в них дуже сильна мотивація виконати вимоги МВФ», – переконаний Фурса.

Що буде, якщо Україна не отримає транш?

Борис Кушнірук припускає, що без траншу Україна зможе пережити 2018 рік, тому що транш іде в золотовалютні резерви країни, а не в бюджет. Проте нагадує, що відсутність допомоги МВФ вдарить по фінансовому іміджу України.

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

В 2019-2020 роках найбільші виплати зовнішнього боргу по лінії Нацбанку і уряду
Борис Кушнірук

«В нас, особливо в 2019-2020 роках, йдуть найбільші виплати зовнішнього боргу, причому як по лінії Національного банку, так і по лінії уряду. Тут буде існувати ризик, що ми просто будемо неспроможні виконувати ці зобов’язання не так в цьому році, як у наступному», – припускає експерт.

Крім того, додає він, відсутність підтримки МВФ автоматично означатиме, що й інші західні донори не надаватимуть фінансової допомоги Україні – в тому числі й ту, що йде безпосередньо в бюджет.

Із цим згоден і Сергій Фурса.

Ні Євросоюз, ні Світовий банк, ні американці – ніхто не буде давати кошти Україні, поки не отримаємо транш
Сергій Фурса

«Ні Євросоюз, ні Світовий банк, ні американці – ніхто взагалі не буде давати кошти Україні, поки ми не отримаємо транш. Це принципова позиція. І по-друге – так, поки ми в програмі МВФ, минулого року ми залишалися в програмі МВФ і один раз отримали транш. Для нас були відкриті зовнішні ринки, наприклад, єврооблігації. Залучення трьох мільярдів доларів трошки взбаламутило голови наших можновладців, які вирішили, що зараз все, можна не виконувати програму. Проте ні – ринок закриється одразу, як тільки зрозуміє, що ми втрачаємо допомогу МВФ», – передбачає банкір.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG