Доступність посилання

ТОП новини

Транзит газу через Україну буде скорочуватись – Корольчук 


Потужності підземного газосховища в селищі Дашава, Стрийський район, Львівська область 
Потужності підземного газосховища в селищі Дашава, Стрийський район, Львівська область 

Тиск у ГТС України знизився передусім через скорочення споживання газу, а не через диверсію «Газпрому», стверджує експерт з енергетики Юрій Корольчук. За його словами, чимало мешканців квартир не могли долучитись до акції #прикрути, адже не мають технічних засобів регулювання. А координатор громадської мережі «Опора» Тетяна Бойко запевняє, що єдиний шлях до убезпечення енергетичної системи України – збільшення енергоефективності.

Росія ініціює нову газову війну з Україною | Ранкова Свобода. Частина 3
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Проблему з газом в Україні вичерпано, і нічого подібного найближчим часом не станеться, переконаний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Нафтогаз» доклав всіх зусиль, щоби цей тиск втримати
Олександр Харченко

«Нафтогаз» доклав усіх зусиль для того, щоб цей тиск таки втримати. На практиці це означає, що їм треба було піднімати на добу 200 мільйонів кубометрів газу. І питання тільки в тому, що наші сховища, в яких достатньо газу і жодних проблем з кількістю газу нема, не можуть видавати на поверхню більш як 115 мільйонів кубометрів на добу. Відповідно, виникав певний геп. Треба було трохи, несуттєво, скоротити споживання газу в Україні. Про що, власне, і звернувся «Нафтогаз» і до уряду, і до спільноти. Українці з цим завданням швидко впоралися», – констатував Харченко.

Натомість експерт із питань енергетики Юрій Корольчук вбачає в ситуації, що склалось, провину керівництва НАК «Нафтогаз».

«Газпром» повинен виконувати норми тиску в умовах, коли відбувається добовий відбір газу у «Нафтогазом»
Юрій Корольчук

«Газпром», за заявами «Нафтогазу», знизив тиск на кордоні з Україною. Такого немає, є договір, він публічний і відкритий. Пункт 3.5 Договору про купівлю газу передбачає, що «Газпром» повинен виконувати норми тиску, про які заявляє «Нафтогаз Україна», в умовах, коли відбувається добовий відбір газу з боку «Нафтогазу». Тобто це не транзит, а коли б ми купували газ. Якщо ми його не купуємо, тиск, відповідно, зменшується», – пояснює він в ефірі «Ранкової Свободи».

За словами експерта, проблема назрівала останні чотири роки, протягом яких Україна скорочувала споживання газу.

Наш газовий баланс – 33 млрд. кубів газу. А система передбачає стабільну роботу від рівня 50 і вище млрд. кубів
Юрій Корольчук

«Фактично наш газовий енергетичний баланс складає 33 мільярди кубометрів газу. Що це означає? Це означає, що в трубі, грубо кажучи, ГТС України цей газ знаходиться, окрім транзитного. І система передбачає стабільну роботу і здатність виконувати транзитні зобов’язання від рівня 50 і вище мільярдів кубометрів», – пояснює Корольчук.

Зараз, додає він, у газотранспортній системі не вистачає газу для підйому десяти мільярдів кубометрів газу з підземних сховищ, щоб долучити їх до наявного транзитного обсягу.

Критикує експерт і ініціативу #прикрути, в ході якої українці знижували опалення в оселях, щоб скоротити споживання газу.

Всі області звітують, що скоротили споживання газу. Ура! Але це відбулося за рахунок промисловості
Юрій Корольчук

«За результатами цієї так званої акції виявилося: всі області звітують про те, що скоротили споживання газу. Ура! Але це відбулося за рахунок промисловості. До чого тут населення? Більше того: основна частина населення, яка споживає газ, це люди, які живуть у багатоквартирних будинках. Як вони могли скоротити споживання газу, якщо в них немає не те що лічильників індивідуальних, а й можливості регулювання?», – питає він.

Не висловлює оптимізму Корольчук і щодо результатів Стокгольмського арбітражу, який ухвалив рішення на користь України.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук
Стокгольмський арбітраж – ми перемогли, але грошей не побачимо
Юрій Корольчук

«Стокгольмський арбітраж – також показово, що ми ніби й перемогли, результат позитивний, плюсовий баланс, 2,5 мільярди доларів, – але ми цих грошей не побачимо», – впевнений експерт.

Координатор громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко вважає, що дії керівництва «Нафтогазу» не варто оцінювати так однозначно.

У нас не зовсім адекватні партнери – Росія, «Газпром», і шантажі відбуваються постійно
Тетяна Бойко

«У нас не зовсім адекватний партнер – я маю на увазі Росію, «Газпром», і ці шантажі відбуваються постійно. Те, що Стокгольмський арбітраж зобов’язав нас попри те, що ми не купляли, купувати певні обсяги газу на рік – фактично завдяки цьому арбітражу ми зобов’язані були купувати ще додатково в Росії. Ми планували, що ці обсяги надійдуть з Росії, але вони не надійшли. Тому так однозначно не можна звинувачувати державу Україна, керівництво «Нафтогазу», – стверджує вона.

Україна зупинила всі програми з підтримки енергоефективності
Тетяна Бойко

Натомість пані експерт вважає, що шляхом до енергонезалежності мав би бути розвиток енергоефективності, якого вона наразі не спостерігає.

«Україна зупинила шість місяців тому всі програми з підтримки енергоефективності, і програми теплих кредитів немає з технічних причин. У нас просто ніхто нічого не робить, щоб її відновити», – нарікає Бойко.

Таким чином, на її думку, демарш «Газпрому» каталізував і без того патову ситуацію.

Через Україну буде скорочуватись транзит газу
Юрій Корольчук

Юрій Корольчук очікує, що транзитні шляхи з Росії до Європи, які оминають Україну – «Турецький потік» і «Північний потік-2» – скоріш за все, будуть запущені.

«Турецький потік» буквально будується, «Північний потік-2» – на жаль, хто б що не казав, буде реалізований. У цьому контексті, дійсно, через Україну буде скорочуватись транзит газу, і Росія в цьому зацікавлена, вона цього не приховує», – констатує експерт.

Однак він все ще вважає, що Україна може укласти новий договір транзиту через європейського посередника.

Тетяна Бойко додає, що ГТС України необхідно оновлювати.

Якогось плану Б стратегічного в держави немає
Тетяна Бойко

«Очевидно, що якогось плану Б стратегічного в держави немає, тому що правильний план – це тільки енергоефективність населення, з одного боку, з іншого – це модернізація котлів, модернізація мереж, усієї енергосистеми», – каже Бойко.

До цього Корольчук зазначає, що інвестори не мають доступу до ринку газу, через монопольний статус «Нафтогазу».

«Відбулося б розділення, виділили б компанію «Укрвидобування», можливо, частина була б приватизована, але це також років п’ять-десять – і тільки після того інвестор був би зацікавлений прийти й розуміти, що він вкладає в це майно і він є власник. А в державне майно ніхто не буде вкладати», – переконаний він.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG