Доступність посилання

ТОП новини

Представництво НАТО стежило за обговоренням критичної статті британського автора про реформи в армії України


Александер Вінніков
Александер Вінніков

5 березня в Одесі пройшло засідання міжпарламентської ради Україна – НАТО. Одним з основних учасників обговорення відношень між Україною і Північноатлантичним альянсом був голова Представництва НАТО в Україні і директор Офісу зв’язку НАТО Александер Вінніков. Він очолив новостворену установу, що має надавати і координувати надання дорадчої допомоги українським державним органам та посадовим особам і сприяти посиленню та розширенню участі України в заходах НАТО. В інтерв’ю Радіо Свобода нідерландський дипломат розповів про дискусії через нещодавню критичну статтю британського автора Ґлена Ґранта і роботу трастових фондів – минулого літа президент України закликав збільшити їхню кількість.

В нас є багато інструментів, через які ми консультуємо українську владу, а також реагуємо і коментуємо хід і успіхи реформ

– На початку року британський експерт Ґлен Ґрант, який співпрацював із українським Міністерством оборони, опублікував статтю про реформування української армії і виступив із критикою багатьох стратегічних напрямків. Вона викликала жваве обговорення у професійному середовищі. Чи обговорювалася його стаття чи окремі тези в представництві НАТО в Україні?

Багато експертів, і українських, і міжнародних, коментують, як в Україні проходять реформи, і вони всі мають право на свою думку. Вони говорять від свого імені

– В нас є багато інструментів, через які ми консультуємо українську владу, а також реагуємо і коментуємо хід і успіхи реформ. Дуже багато експертів, і українських, і міжнародних, коментують те, як в Україні проходять реформи, і вони всі мають право на свою думку. Вони говорять від свого імені. У НАТО є власні канали комунікації із українськими можновладцями, і ми доносимо свої думки і поради кожного дня.

– Отже, представництво НАТО в Україні вивчало цю статтю?

У НАТО є власні канали комунікації із українськими можновладцями, і ми доносимо свої думки і поради кожного дня

– Ми звертаємо увагу на дискусії у професійному середовищі, зокрема через цю статтю та інші статті. Отже, звичайно, ми слідкували за обговоренням.

– І якої думки ви дійшли, спостерігаючи за цим обговоренням?

– Будь-яке обговорення – це благо. Це і є демократія: у людей різні думки, і головне – це бути чесними і конструктивними під час таких дискусій. І саме так ми себе поводимо із нашими українськими партнерами.

(Ґрант) займався проектом забезпечення житлом військовослужбовців, … не представляв ніякого уряду і висловлював власні думки. Багато з того, про що він пише, – не нові проблеми

– Через кілька днів після публікації статті Ґранта в Міністерстві оборони України заявили, що він не входив до Комітету реформ при міністерстві і його стаття не має об’єктивного підґрунтя. Мені здається, що такі обвинувачення є ознакою особливої важливості цієї теми і вона мала обговорюватися в представництві.

– Ми знали його, коли він працював в Україні. Він займався проектом забезпечення житлом військовослужбовців, якщо я не помиляюсь. Також, наскільки я розумію, він не представляв ніякого уряду і висловлював власні думки. Багато з того, про що він пише, – це не нові проблеми, вони вже обговорювалися. Дещо згадувалося і в наших діалогах із українською владою задовго до того, як цю статтю опублікували. Ця проблематика є добре відомою, він не перший, хто про це пише, і не останній. Дуже добре, що є такі обговорення, і також дуже добре, що Україна продовжує надавати пильну увагу тим порадам і рекомендаціям, що надають через офіційні канали НАТО.

Одним із інструментів допомоги і підтримки України з боку НАТО є трастові фонди. Чи не планується їхнє збільшення цього року?

– Сьогодні НАТО забезпечує роботу десяти трастових фондів, шість із яких створили після початку російської агресії. Наразі в НАТО немає конкретних планів створення нових трастових фондів – ми спочатку маємо забезпечити максимальну продуктивність вже наявних.

Офіс Представництва НАТО в Україні урочисто відкрили 10 липня 2017 року під час візиту генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа. Станом на той день бюджет трастових фондів складав близько 40 мільйонів євро. Тоді ж президент України Петро Порошенко пропонував створити ще один трастовий фонд – для створення в Україні національної мережі закладів для психологічної реабілітації учасників бойових дій і членів їхніх сімей.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG