Доступність посилання

ТОП новини

«Дорогі жіночки...». Сексизм, квіти і флешмоб до 8 березня (огляд соцмереж)


Малюнок Євгенії Олійник
Малюнок Євгенії Олійник

Вітати чи не вітати?

Гори тюльпанів, шоколадних цукерок та чашок із написами – щороку 8 березня українки отримують безліч привітань та подарунків. Все частіше Міжнародний жіночий день сприймають і по-іншому: замість привітань громадські організації запускають флешмоби на підтримку гендерної рівності, жінки відмовляються від квітів, а Вікіпедія оголошує марафон написання матеріалів про жінок. Дарувати квіти чи йти на мітинг? Радіо Свобода зібрало думки про 8 березня із соцмереж.

Найпростіший спосіб стати відомим у соцмережах 8 березня – написати вітання «зі святом жіночності і краси» із купою сексистських штампів. Наприклад, у такому стилі:

Або вручити премії.

Нацагенство з питань запобігання корупції закликає дарувати подарунки, але декларувати їх.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій вітають так:

Святкувати 8 березня з квітами навчають змалку.

Великий ажіотаж викликала телевізійна реклама мережі супермаркетів електроніки COMFY. У жартівливих роликах учасники, серед яких і сатиричний реп-дует «Сен-Тропе», розповідають короткі вірші про зв’язок електроніки та жінок.

«Хоч 8-ме вже і відмінили, смартфон ніхто не відміняв. Конєшно, це не сковородка...Та в принципі й так нічо»

«І що тепер, не дарувати ні каструль, ні ножів, ні квіток? Коли скасували нам свято, скасуйте тоді і жінок»

Користувачі соцмереж під відео почали висловлювати обурнення щодо сексистських, на їхню думку, мотивів у рекламі.

Та були й ті, кому реклама сподобалась:

Схожа історія з конкурсом, в якому можна виграти сковорідку.

«Ой, лишенько, а я от до сорока років дожила – і не знала, що далі каструлі мої справжні бажання не йдуть!», – коментує Світлана Тяпіна.

«Назріває питання, чи у вас в відділі маркетингу чоловіки-сексисти із 50-х років минулого століття», – обурюється Юлія Рудяк.

Без квітів і вітань

В.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун попросила не вітати її з 8 березня.

«Боротьба проти гендерної дискримінації – важливий і відповідальний процес, котрий необхідно підтримувати не подарунками раз на рік, а активною громадянською позицією», – написала Супрун.

Постів зі схожим замістом у Facebook чимало.

«Я сподіваюся, люди за сто років будуть здивовано дивитися у минуле на нас і не уявляти, як можна було жити з такою кількістю стереотипів. І саме в цьому сенс 8 березня. А не в тюльпанах», – пише Наталія Сліпенко.

Згадують і обсяги насильства проти жінок.

Жінкам досі платять менше. Чому?

Цього року Міжнародний жіночий день присвячений жінкам і дівчатам, які живуть у сільській місцевості. В Організації Об’єднаних Націй вказують, що заробіток жінок, які працюють у сільському господарстві, менший, ніж у чоловіків.

Ця соціальна реклама показує, скільки б заробляли найбагатші чоловіки світу, якби були жінками.

#bucketchallenge – розкажи, що для тебе 8 березня

Знайшлися в соцмережах і ті, хто все ж вирішив подарувати букет або ж отримати його в Міжнародний жіночий день. Користувачка соцмереж Наталія Боярчук розпочала флешмоб #bucketchallenge та закликала жінок розповідати, чим для них є 8 березня.

«Не секрет, що значення свята 8 березня стало досить сумнівним. І чи буде цей день святом, залежить від того, яке нове значення ми в нього вкладемо», – розповіла Наталія.

Флешмоб підхопили й інші користувачки:

Учасниці флешмобу пишуть про можливість працювати, розвиватись та підкорювати нові вершини.

Міжнародний жіночий день – щорічне свято, започатковане на початку ХХ століття як пролетарське феміністське свято Міжнародний день жінок-робітниць. З 1977 року за рішенням ООН цей день має назву Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Саковська

    Народилася у 1994 році в Києві. У 2015 році закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю філософія та релігієзнавство. На Радіо Свобода – із 2015 року. Працюю з соціальними медіа, пишу про кіно

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG