Доступність посилання

ТОП новини

Савченко: банки з російським державним капіталом в Україні деморалізовані


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Президент України Петро Порошенко подовжив на рік санкції проти чотирьох банків з російським державним капіталом, які діють в Україні. Це рішення РНБО поширюється на публічні акціонерні товариства «Сбербанк», «Промінвестбанк», «ВТБ Банк» та «БМ Банк». Санкції полягають у забороні виведення капіталу за межі України на користь пов’язаних із банками осіб.

Експерт Інституту економічних досліджень Віталій Кравчук зазначає, що банки з російським державним капіталом перебувають зараз у підвішеному стані, бо виводити капітал вони не можуть, а нових власників їм знайти поки що не вдалось.

«Враховуючи ці обмеження на вивід прибутку, економічно логічний крок для російських власників – це знайти на свої українські активи якогось покупця і продати. Кандидати якісь вже подавались, але вони не пройшли відповідних погоджень, в тому числі на предмет походження коштів, за які вони мали купувати», – зазначив експерт.

Втім, за словами фінансиста Олександра Савченка, зараз банкам важко вийти з будь-якого ринку без значних втрат.

«Навіть у Західній Європі зараз ціна будь-якого банку дуже мала. Тобто діє дисконт на придбання банків. Там він десь 30–40%, в Україні 60–70%. Тому мало охочих купити банківські активи в Україні», – каже Савченко.

Експерт також відзначає, що банки з державним російським капіталом, як і всі інші, окрім деяких західних, генерують в Україні збитки. Перспектив вийти на прибутки в них, за словами Савченка, майже нема.

З ним погоджується і експерт Економічного дискусійного клубу Геннадій Рябцев. На його думку, охочих придбати банки небагато через економічну ситуацію в країні.

Геннадій Рябцев
Геннадій Рябцев

Не слід думати, що після того, як банки з російським капіталом підуть, виникне порожнє місце
Геннадій Рябцев

«Проте все ж таки ці активи привабливі, бо в будь-якій країні фінансові операції є чи не найприбутковішими. Не слід думати, що після того, як банки з російським капіталом підуть, виникне порожнє місце», – впевнений експерт.

Санкції до банків із російським державним капіталом бутафорні – Савченко

Обмежити рух грошей будь-якому банкові дуже важко, зазначає Олександр Савченко.

«Якщо казати стосовно санкцій України до російських банків – ці санкції бутафорні. Насправді ніяких санкцій нема. Є мільйони способів обійти будь-які обмеження», – переконаний експерт.

Втім, із ним не погоджується Геннадій Рябцев. За його словами, лише за рік дії санкцій частка банків із російським державним капіталом на ринку скоротилася майже вдвічі.

Вклади населення в ці банки скоротилися, якщо в гривні, в 2,5 рази, а якщо в іноземній валюті, то вп’ятеро
Геннадій Рябцев

«Чотири роки тому було 45%, а зараз 5,6%. При цьому мережа відділень скоротилася більш ніж удвічі. Вклади населення в ці банки скоротилися, якщо в гривні, в 2,5 рази, а якщо в іноземній валюті, то вп’ятеро. І якби не ці санкції, то, наприклад, «ВТБ-банк» не шукав би інвесторів з інших країн і не планував би закрити свою українську філію вже цієї весни», – відзначає Рябцев.

Олександр Савченко погоджується з тим, що питома вага таких банків на українському ринку падає. Проте, на його думку, це є результатом не дії санкцій, а активності українців.

Олександр Савченко
Олександр Савченко

Санкції виконуються, але вони мають бутафорський характер
Олександр Савченко

«Падіння активності російських банків пов’язана насамперед з активністю свідомих українців, які прийшли до висновку, що вони будуть менше вкладати свої гроші на депозити цих установ. В бізнесі українському також багато свідомих українців, які свідомо вирішили обмежити свою співпрацю з російськими банками. Санкції виконуються, але вони мають бутафорський характер. І головною причиною зменшення питомої ваги російських банків була не позиція влади, а позиція свідомих українців», – переконаний фінансист.

Не можна просто брати і відстрілювати всіх, хто має російське громадянство – Рябцев

Перш ніж вводити санкції проти певних банків, потрібно подивитися, як ставляться до них у світі, вважає Геннадій Рябцев.

«Тут не можна просто брати і відстрілювати всіх, хто має російське громадянство або колись був громадянином Росії. Треба дивитися, скільки українських громадян та українських підприємств є клієнтами цих банків, і дивитися, як до цих банків ставляться в Європі та Сполучених Штатах. Якщо там відповідні санкції запроваджені, то є сенс запровадити санкції і в Україні. Якщо ж ні, якщо банк зареєстрований у ЄС, якщо його власниками є колишні громадяни Росії, якщо через цей банк ідуть пенсійні програми, то виникає питання, чи потрібно робити гірше тим мільйонам вкладників, які працюють з цими банками», – зазначає експерт.

Як відзначає Савченко, банки з російським державним капіталом вже не користуються такою популярністю в українців, як раніше.

Вони (банки) деморалізовані економічною ситуацією в Україні
Олександр Савченко

«Вони (банки – ред.) деморалізовані економічною ситуацією в Україні і ставленням до них українців та українських підприємств. Ці банки протягом трьох років були фаворитами в доступі до золотовалютних резервів Національного банку. Вони були улюбленцями», – зауважив фінансист.

Він також додав: якщо Україна хоче глибоко займатися економічною політикою, то країні потрібно керуватися доктриною економічного націоналізму: робити те, що їй вигідно.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG