Доступність посилання

ТОП новини

Влада Британії: отруєння Скрипаля є «нахабним і безрозсудним» злочином


Сергій Скрипаль під час судового процесу в Росії, на якому його звинувачували у шпигунстві на користь Британії
Сергій Скрипаль під час судового процесу в Росії, на якому його звинувачували у шпигунстві на користь Британії

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Ембер Радд назвала спробу вбивства колишнього російського шпигуна неподалік Лондона «нахабним і безрозсудним» злочином. Міністр не назвала ані назву засобу, за допомогою якого було здійснено отруєння, ані можливого підозрюваного. Вона закликала не піддаватися на спекуляції й пообіцяла, що винних знайдуть і покарають. У міру того, як надходять нові дані від слідства, британські оглядачі ставлять питання про те, що робитиме Лондон, якщо винним у замаху виявиться Кремль, у якого були можливості, мотиви та є попередня історія скоєння подібних злочинів.

Це був замах на вбивство у найбільш брутальний і публічний спосіб
Ембер Радд

Нові дані розслідування отруєння в Лондоні колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки вразило британців жорстокістю й безоглядністю. Міністр внутрішніх справ Великої Британії Ембер Радд сказала в парламенті, що використання нервово-паралітичного газу на британській території «є нахабним і безрозсудним». «Це був замах на вбивство в найбільш брутальний і публічний спосіб», – зазначила Радд.

За її словами, поліцейський, який намагався надати першу допомогу потерпілим і перебував у «серйозному стані» в лікарні, почав давати свідчення. Самі ж – колишній подвійний агент, 66-річний Сергій Скрипаль та його 33-літня дочка Юлія – перебувають «у критичному стані» після того, як їх знайшли на лавці поблизу торгового центру. Згідно з даними слідства, перед цим вони відвідали ресторан і бар.

Нервово-паралітичний газ є високотоксичною речовиною, яка веде до порушення роботи нервової системи і припинення роботи життєво важливих органів, зокрема органів дихання й серця.

Не піддаватися паніці й дати слідству завершити роботу

Радд закликала британців не піддаватися паніці. Люди мають право знати, хто скоїв цей злочин, сказала вона, але розслідування має бути ретельним, щоб уникнути спекуляцій.

Ми готові притягнути винних до відповідальності, ким би вони не були, і де б вони не були. Уряд діятиме без зволікань, як тільки факти стануть яснішими
Ембер Радд

«Ми готові притягнути винних до відповідальності, ким би вони не були, і де б вони не були. Уряд діятиме без зволікань, як тільки факти стануть яснішими», – пообіцяла міністр внутрішніх справ. Але саме з цього приводу деякі оглядачі вже висловлюють сумнів. Вони ставлять запитання про те, що ж робитиме уряд, якщо його найгірші підозри підтвердяться і за спробою вбивства Скрипаля виявиться Кремль.

Скрипаля було заарештовано в Москві в грудні 2004 року й засуджено в серпні 2006-го за звинуваченням у «зраді батьківщини у формі шпигунства». Як стверджувало слідство, він продав британській стороні дані про російських агентів за 100 тисяч доларів. Російська ФСБ звинуватила Скрипаля в тому, що він став працювати на британську розвідку ще в 1990-х роках, коли служив в армії. Пізніше Скрипаля обміняли на російську шпигунку Анну Чапман.

Джонсон обіцяє посилити санкції проти Росії

Міністр закордонних справ Борис Джонсон заявив у вівторок, що справа Скрипаля «нагадує» вбивство колишнього агента КДБ Олександра Литвиненка, який був відкритим критиком Кремля. Він загинув у 2006 році після того, як випив чай з радіоактивним полонієм. Слідство тоді дійшло висновку, що це вбивство, яке, ймовірно, схвалив сам Володимир Путін. Російська сторона відкидала звинувачення й відмовилася видати Британії підозрюваних у вбивстві Литвиненка.

Міністр закордонних справ Борис Джонсон зазначив, що якщо в справу залучений «закордонний уряд», то він не уникне покарання. Він також наголосив, що готовий «посилити санкції» щодо Росії, якщо з’ясується, що Росія причетна до цього випадку.

У Москві звинувачення відкидають. Речниця російського МЗС Марія Захарова звинуватила британських політиків у «розпалюванні антиросійської кампанії», а слова Джонсона вона назвала «дикунськими».

У Великій Британії тим часом пригадують, що після того, як Лондон став прихистком для численних російських емігрантів, тривожна кількість кремлівських критиків, що проживають у країні, померли за таємничих обставин. Навіть у родині Скрипаля померло двоє людей упродовж останніх років – його син Сергій, якому було 44 роки, помер під час поїздки до Росії від загадкової хвороби. А дружина померла від раку невдовзі після переїзду до Британії в 2012 році.

Деякі оглядачі стверджують, що відсутність серйозної реакції з боку Великої Британії на смерть Литвиненка, заохотила Москву. Вдова Литвиненка, Марина Литвиненко, заявила цього тижня в інтерв’ю газеті The Washington Post, що, на її думку, британський уряд легковажив, вважаючи, що справа стосується «ще одного росіянина», і «уроки не були вивчені».

Потрібно зробити так, щоб Росія не думала, що їй може зійти з рук вбивство на наших вулицях, якщо воно буде доведено
Майкл Фоллон

Колишній міністр оборони Британії Майкл Фоллон в інтерв’ю агентству «Ройтерс» заявив, що «відповідь на вбивство Литвиненка, очевидно, не була достатньою»: «Потрібно зробити так, щоб Росія не думала, що їй може зійти з рук убивство на наших вулицях, якщо воно буде доведене».

Реакція Лондона

Проте, що може протиставити Лондон діям Росії? Вислати дипломатів, якщо вони виявляться причетними до цієї справи? Бойкотувати Чемпіонат світу з футболу? Білл Браудер, колишній менеджер інвестиційного фонду в Росії, який є головним критиком Путіна, запропонував використовувати привабливість Лондона для російських багатіїв.

На його думку, Британія має інструмент, щоб відібрати в них їхнє майно – акт Магницького, ініціатором якого був Браудер, оскільки російський юрист Сергій Магницький, у смерті якого звинувачують оточення Путіна, був юристом його компанії.

Однак, чи вдасться Британія до такого кроку і чи підтримають її партнери, залишається відкритим питанням. Після рішення про вихід Британії з Європейського союзу Лондон може втратити свої позиції головного фінансового центру, тож, на думку деяких оглядачів, він боятиметься робити кроки, що можуть загрожувати фінансовим інтересам союзників Кремля в британській столиці.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG