Доступність посилання

ТОП новини

Електрика коштує населенню України дешевше, ніж європейцям – Плачков


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

RAB-тарифи – це доволі сучасна система тарифікації, але Україні перед її запровадженням варто вирішити низку проблем, зазначає голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков. Водночас економіст Борис Кушнірук вважає, що RAB-тарифи можуть призвести до конкуренції на енергоринку. Він також наголошує на тому, що в усьому світі ринок електроенергії монополізований.

Президент України Петро Порошенко висловився проти запровадження RAB- тарифів. В інтерв’ю українським телеканалам голова держави наголосив, що цей принцип є європейським, але він сумнівається, що ця система запрацює вже в квітні.

Хто дешевше запропонує ціну, той продасть. Це принцип, за яким працюють усі без винятку країни Європейського союзу
Петро Порошенко

«Саме я наполягав, щоб був прийнятий закон, який запроваджує прозору і ефективну конкуренцію на ринку. Хто дешевше запропонує (ціну – ред.), той продасть. Це принцип, за яким працюють всі без винятку країни Європейського союзу. Тому бути проти цього для мене дуже дивно, бо він ліквідує монополізм на ринку. Так, треба запроваджувати європейські норми. Але українці не мають платити за ці забаганки», – заявив Порошенко.

Але екс-міністр палива та енергетики, голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков не погоджується зі словами президента.

«RAB-тарифи не мають ніякого стосунку до демонополізації постачання електроенергії і підвищення конкуренції на ринку», – каже Плачков.

Водночас економіст Борис Кушнірук вважає, що RAB-тарифи можуть призвести до конкуренції на енергоринку в сфері виробництва електроенергії.

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Конкуренція може бути пов’язана саме з виробництвом електроенергії. І залежно від того, де вона дешевша, її можна буде на конкурентному ринку купити
Борис Кушнірук

«Є виробництво електроенергії і її транспортування до кінцевих споживачів. Так от, за виробництво електроенергії відповідають компанії, які її виробляють і потім можуть продавати. Конкуренція може бути пов’язана саме з виробництвом електроенергії. І залежно від того, де вона дешевша, її можна буде на конкурентному ринку купити», – зауважує Кушнірук.

Іван Плачков зазначає, що RAB-тарифи – це доволі сучасна система тарифікації, але Україні перед її запровадженням варто вирішити проблему із заборгованістю перед ринком електроенергії та знайти алгоритм контролю ефективності роботи обленерго.

Транспортування електроенергії – це природна монополія – Кушнірук

Транспортування електроенергії кінцевому споживачеві – це природна монополія, зауважує Борис Кушнірук.

«І нікуди від цього не подінешся. Питання тільки в тому, щоб ця монополія була контрольована з погляду якості послуг», – каже економіст.

Це підтверджує і Іван Плачков. Втім, він також зазначає, що до природної монополії належать також і такі різновиди діяльності, як теплопостачання, водопостачання, водовідведення і газопостачання.

Не може бути двох облгазів у Київській області, чи трьох обленерго в Житомирській області
Іван Плачков

«Це у всіх країнах світу. Особливо транспортування цих енергоресурсів. І в країнах західної Європи за останні 10–15 років дуже багато було зроблено, щоб демонополізувати оці види діяльності. На жаль, перший енергетичний пакет, другий, третій не дали очікуваних результатів. Вони не дозволяють цього зробити, бо це природна монополія. Наприклад, не може бути двох облгазів у Київській області, чи трьох обленерго в Житомирській області», – розповідає Плачков.

Через це, каже голова наглядової ради «Київенерго», в країнах із ринковою економікою створюють Національну комісію регулювання електроенергетики. Вона має бути незалежною і визначати тарифну політику відповідно до трьох критеріїв: перший – тарифна політика має бути абсолютно прозорою, другий – тарифна політика має бути на всі енергоресурси економічно обґрунтованою, і третій – тарифна політика має відповідати платоспроможності споживачів.

Якщо президент своїми указами призначає членів НКРЕКП, то про яку незалежність ми можемо говорити
Іван Плачков

«На жаль, в Україні НКРЕКП не є незалежною, ці критерії не працюють. У нас є закон, який мав би забезпечувати незалежність цієї комісії, але він не працює. На жаль, ні президент, ні Верховна Рада своєчасно не створили комісію. Замість спеціальної процедури обрання членів НКРЕКП і керівника сьогодні це робить президент власними указами. Якщо президент своїми указами призначає членів НКРЕКП, то про яку незалежність ми можемо говорити», – наголошує Плачков.

В Україні алогічний алгоритм тарифної політики – Плачков

Тільки в Україні ціни на електроенергію для пересічного громадянина не відповідають рівню собівартості її вироблення, зауважує Плачков. Цю різницю, за його словами, покривають промислові підприємства та бюджетні організації.

Іван Плачков
Іван Плачков

У нас тарифи нижчі для населення, навіть не тільки серед країн Західної Європи, а й ніж у Молдові, Грузії, Балтії, нижчі, ніж в усіх країнах
Іван Плачков

«У нас тарифи нижчі для населення, навіть не тільки серед країн Західної Європи, а й ніж у Молдові, Грузії, Балтії, нижчі, ніж в усіх країнах. У нас найнижчі тарифи на електроенергію, тому що немає політичної волі зробити тарифи хоча б на рівні собівартості, і потім включити механізм субсидій для малозабезпечених родин. Сьогодні і забезпечені верстви населення платять за електроенергію за цінами нижче від собівартості. У нас алогічний алгоритм тарифної політики в цілому», – наголошує Плачков.

Для того, щоб збалансувати тарифи, щоб вони були прозорими й обґрунтованими, потрібно зробити енергетичний баланс країни, зазначає експерт. Тобто дізнатися, скільки країна споживає первинних і вторинних ресурсів, порахувати, скільки в Україні цих енергоресурсів є. Після цього, за його словами, треба визначити дефіцит, знайти шляхи його компенсації і тільки тоді встановлювати тарифи.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG