Доступність посилання

ТОП новини

Ще шість років Путіна. Хроніка виборів в Росії

Володимир Путін на виборах президента Росії набирає понад 70% голосів, свідчать дані екзит-полу Всеросійського центру вивчення громадської думки

В Росії пройшли вибори президента країни. Голосування завершилось о 20-й годині 18 березня в Калінінградській області, де місцевий час збігається з київським.

Згідно з даними екзит-полу Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ), Володимир Путін набрав 73,9% голосів, кандидат від Комуністичної партії Павло Грудінін – 11,2%, лідер ЛДПР Володимир Жириновський – 6,7%.

За ними йде кандидатка від партії «Громадянська ініціатива» Ксенія Собчак – 2,5%. П'ятим став Григорій Явлинський (1,6%), шостим – Борис Титов (1,1%), сьомим – Сергей Бабурін (1%), а восьмим – Максим Сурайкин (0,8%).

Явка виборців, за попередніми оцінками, перевищила 60 відсотків. Спостерігачі на виборчих дільницях в різних регіонах Росії неодноразово повідомляли про такі порушення, як підвезення виборців з використанням адмінресурсу, а також "вкидання" бюлетенів в урни. Низка спостерігачів скаржилися, що на них чинили тиск. У Центрвиборчкомі Росії вибори назвали прозорими і заявили, що серйозних порушень не було.

В Україні 18 березня на територію російських дипломатичних представництв (посольства в Києві, генеральних консульств у Львові, Одесі і Харкові) громадяни Росії для голосування не допускалися. Біля диппредставництв проходили акції протесту та блокування.

Наступні шість років політику Росії, дії якої в Україні на законодавчому рівні названі агресією та окупацією, буде визначати Володимир Путін. Як росіяни обирали президента, читайте в хроніці Радіо Свобода:

«Пєсні і пляскі»: як в анексованому Криму проходять російські вибори:

«Єдиний президент, якого буде обирати Крим – Президент України».

Петро Порошенко під час відвідин Кувейту також скритикував проведення російських президентських виборів в окупованому Криму:

Чверть адміністративних територій Росії (республіки, області, края) вже проголосували і виборчі дільниці там закрилися:

Російські ЗМІ повідомили про 100% явку на виборах президента РФ у КНДР. На виборчу дільницю в посольстві РФ в Пхеньяні з'явилися всі 112 зареєстрованих там росіян.

У той же час, на виборчій дільниці в Антарктиді проголосували російські полярники. Голова ділянки розповів агентству Інтерфакс, що «в іноземних полярників дуже високий інтерес до російських виборів».

Російський опозиційний політик Олексій Навальний, якого не допустили до участі у президенських перегонах, вважає, що російська влада завищує дані щодо активності виборців під час голосування:

За офіційними даними, активність виборців сягнула в Росії 50-ти відсотків на цей час:

Національна поліція заблокувала чотири дипломатичні установи Росії в Україні: посольство в Києві і консульства в Харкові, Львові та Одесі:

У Львові теж витупили проти визнання виборів президента Росії в анексованому Криму:

Акція протесту активістів на адміністративній межі з Кримом проти виборів на анексованому Росією півострові:

Найтиражніша газета Німеччини ще до виборів «привітала» Путіна з перемогою:

Трохи нагадаємо про про рекорди активності виборців:

Консульство Росії в Харкові заблокували поліцейські, нацгвардійці та активісти:

Про російські вибори з гумором: Танкіст – жінці-виборцю: «Може вас підвезти на виборчу дільницю?»

У Москві на Манежній площі за стрічку в кольорах українського прапора затримана кубанська активістка Дар'я Полюдова. За її словами, причиною затримання стала стрічка в кольорах українського прапора у неї на одязі.

В анексованому Севастополі штормить:

Кореспондент Радіо Свобода Кристофер Міллер: селфі під час російських виборів з фотоконкурсів, метою яких є підняти активність виборіцв, починають з’являтися...

Московський кореспондент газети The Independent Олівер Карролл: такі столи на дільницях в Росії можуть означати лише одне – в країні день голосування на президентських виборах:

Деякі з характерних порушень, які зафіксували в тих російських регіонах, де голосування вже завершилось:

Голосування, яке 18 березня відбувається в окупованому українському Криму, ставить під сумнів легітимність виборів президента сусідньої Росії. Про це заявила речниця МЗС України Мар’яна Беца:

Активність виборців У Росії на 1400 за московським часом – третина від загальної кількості.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG