Доступність посилання

ТОП новини

Ще шість років Путіна. Хроніка виборів в Росії

Володимир Путін на виборах президента Росії набирає понад 70% голосів, свідчать дані екзит-полу Всеросійського центру вивчення громадської думки

В Росії пройшли вибори президента країни. Голосування завершилось о 20-й годині 18 березня в Калінінградській області, де місцевий час збігається з київським.

Згідно з даними екзит-полу Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ), Володимир Путін набрав 73,9% голосів, кандидат від Комуністичної партії Павло Грудінін – 11,2%, лідер ЛДПР Володимир Жириновський – 6,7%.

За ними йде кандидатка від партії «Громадянська ініціатива» Ксенія Собчак – 2,5%. П'ятим став Григорій Явлинський (1,6%), шостим – Борис Титов (1,1%), сьомим – Сергей Бабурін (1%), а восьмим – Максим Сурайкин (0,8%).

Явка виборців, за попередніми оцінками, перевищила 60 відсотків. Спостерігачі на виборчих дільницях в різних регіонах Росії неодноразово повідомляли про такі порушення, як підвезення виборців з використанням адмінресурсу, а також "вкидання" бюлетенів в урни. Низка спостерігачів скаржилися, що на них чинили тиск. У Центрвиборчкомі Росії вибори назвали прозорими і заявили, що серйозних порушень не було.

В Україні 18 березня на територію російських дипломатичних представництв (посольства в Києві, генеральних консульств у Львові, Одесі і Харкові) громадяни Росії для голосування не допускалися. Біля диппредставництв проходили акції протесту та блокування.

Наступні шість років політику Росії, дії якої в Україні на законодавчому рівні названі агресією та окупацією, буде визначати Володимир Путін. Як росіяни обирали президента, читайте в хроніці Радіо Свобода:

Агентство новин Bloomberg: Володимир Путін ледь вів виборчу кампанію і не мав справжньої конкуренції...

Відомий міжнародний фінансист Біл Бровдер: «Не певен навіть навіщо Путін відчуває потребу вкидати фальшиві бюлетені у виборчі урни коли він може лише підкорегувати результати виборів. Це показує яким надзвичайно непевним у собі шахраєм він є»:

Результати з Криму:

Один з активістів кримськотатарського національного руху Наріман Джелялов пише: «Вибори ВВП у Криму відбулися, як би хто до цього не ставився: визнає чи ні, ходив чи бойкотував. І мені абсолютно нецікаво якою була активність, як і кого за неї покарають. Важливо, що серед моїх співвітчизників виявилось багато таких, хто знайшов у собі сили сказати ні погрозам та тиску».

Американський сенатор Джон Маккейн: «Те, що Путіну довелось так старатися, аби підняти явку виборців, показує, що його претензії на владу є бутафорією. США з разом росіянами, які прагнуть свободи».

Відомий дипломат, екс-прем’єр Швеції Карл Більдт: «Дивуюся відео з Росії про виборчі фальшування. Вкидання бюлетенів в урни. Чи Путіну це потрібно на додаток до всього?»

Такі ось результати після підрахунку третини голосів на виборах у Росії:

Голова російської ЦВК Елла Панфілова дякує усім кандидатам за участь...

На Манежній площі в центрі Москви готується мітинг на честь переможця президентських виборів. Що говорять ті, хто зібрався:

Грудінін: виборча кампанія була нечесною

Кандидат від КПРФ Павло Грудінін, який згідно екзіт-полів посідає друге місце, заявив, що процедура виборів була нечесною, і підтвердились факти, про які казав Навальний – що одна людина могла проголосувати одразу на кількох дільницях.

Альтернативний заголовок для CNN та світових медіа від всесвітньо відомого шахіста і російського опозиціонера Гаррі Каспарова: «Російський виборчий фарс відволікає західну пресу в той час як путінська диктатура входить у свій 19-й рік»:

Телеканал CNN: Володимир Путін правитиме у Росії ще 6 років, кажуть екзіт-поли, після невідкритих виборів, проведених практично без значної опозиції.

Путін домінує в російській політиці 18 років і вже є правителем з найдовшим терміном з часів радянського диктатора Йосипа Сталіна:

Пораховано майже 15 відсотків голосів: у Путіна трохи понад 70 відсотків:

Дані екзит-полу: Путін перемагає на виборах:

Українці активно нагадували і акціями, і в соцмережах 18 березня – в річницю анексії Криму і проведення на півострові російських президентських виборів, – що Крим – це Україна.

«Пачками в урну». Теканал Sky News показав кадри, оприлюднені російської опозицією, на яких, як виглядає, бюлетені закидають в урни під час російських президентських виборів:

В Севастополі відбувається мітинг з нагоди завершення виборів президента Росії у місті. Біля меморіалу оборони Севастополя зібрались біля сотні людей послухати виступи місцевих депутатів і чиновників, повідомляє коресподент проекту Крим.Реалії.

Так виглядає російське «Наболєло!» на виборчих бюлетенях:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG