Доступність посилання

ТОП новини

Москву закликають відмовитись від «божевільної поведінки»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін 17 квітня провели телефонні переговори. Як повідомляють німецькі ЗМІ, посилаючись на прес-секретаря Меркель Штеффена Зайберта, співрозмовники обговорили ситуацію в Сирії і погодилися з необхідністю покласти край кривавій війні в цій країні. «І всі можливі варіанти стосовно цього сторони обговорили», –додав речник.

Раніше канцлер Німеччини завила, що Москва разом з урядом президента Сирії Башара Асада несуть спільну відповідальність за ймовірну хімічну атаку в сирійському місті Дума. Водночас вона наголосила на «важливості продовження діалогу з Росією».

На сайті Кремля йдеться, що Володимир Путін у розмові з Анґелою Меркель засудив ракетні удари по Сирії з боку США, Великої Британії і Франції. Путін назвав це актом агресії і звинуватив країни, які взяли в цьому участь, у прагненні зірвати роботу інспекторів Організації зі заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Напредеодні, 16 квітня британські представники в ОЗХЗ на закритому надзвичайному засіданні організації, яке відбулося в Гаазі, звинуватили Росію в перешкоджанні роботі місії.

Представник США в ОЗХЗ заявив, що Росія, можливо, знищує докази на місці ймовірної хімічної атаки.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров це заперечив. А заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков припустив, що візит інспекторів у Думу відкладається через завдані США, Великою Британією і Францією в ніч на 14 квітня авіаудари по Сирії.

У вівторок сирійське державне телебачення повідомило, що експерти Організації із заборони хімічної зброї приїхали в місто Думу, щоб дослідити місце ймовірної хімічної атаки.

Як повідомляє сирійське телебачення і державна агенція SANA, фахівці приїхали в Думу 17 квітня після обміну звинуваченнями між Заходом, з одного боку, і Сирією й Росією – з іншого, з приводу доступу експертів до місця ймовірної атаки.

Десятки людей загинули від ймовірної хімічної атаки в Сирії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Про те, що Росія повинна взяти на себе відповідальність за недавню хімічну атаку в Сирії, заявила в ефірі американського телеканалу CNBC представник США в НАТО Кей Бейлі Гатчинсон. Вона закликала Москву відмовитися від «божевільної поведінки».

«Припиніть божевільну поведінку, відмовтеся від зловмисного впливу, який ви поширюєте по всьому світу. Прийшов час стати членом спільноти націй, і якщо ви ним станете, ми будемо вітати вас», – заявила Кей Бейлі Гатчинсон.

«Сподіваюся, Росія візьме на себе відповідальність за це, – додала вона. – Росія була гарантом [того, що Сирія не буде застосовувати хімічну зброю]. Росія є прихильником Сирії, там є її бази. Їм потрібно взяти відповідальність за виконання міжнародних зобов’язань щодо недопущення використання хімічної зброї, які вони на себе взяли», – сказала вона.

За словами Гатчинсон, Росія повинна була стримувати свого союзника Сирію, але цього не зробила.

«Росія повинна засвоїти, що ми не маємо наміру відступати, що ми будемо діяти в рамках міжнародних правил застосування сили. Ми спробували завдати певної шкоди потенціалу в Сирії, але передбачалося, що Росія зробить це сама. Росії необхідно виконувати свої міжнародні зобов’язання», – сказала посол США в НАТО.

Місто Дума в регіоні Східна Гута поблизу Дамаска, раніше опорний пункт сирійських повстанців, зараз перебуває під контролем сирійських і російських військових.

Війська президента Сирії Башара Асада, як стверджують країни Заходу, посилаючись на відкриті джерела й дані розвідки, здійснили 7 квітня хімічну атаку, жертвами якої стали мирні жителі. США, Велика Британія і Франція завдали 14 квітня ракетний удар по об’єктах в Сирії, пов’язаних із розробкою хімічної зброї.

Росія різко засудила удар і звинуватила країни, які його завдали, в прагненні зірвати роботу інспекторів ОЗХЗ.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG