Доступність посилання

ТОП новини

В Україні є серйозні порушення прав людини, за більшість відповідальна Росія – доповідь Держдепартаменту США


Відповіальні за вбивства на Майдані не притягнуті до відповідальності – заступник держсекретаря США Джон Салліван, Київ, лютий 2018 року
Відповіальні за вбивства на Майдані не притягнуті до відповідальності – заступник держсекретаря США Джон Салліван, Київ, лютий 2018 року

Найбільші порушення прав людини в Україні, «включно з незаконними вбивствами та політично вмотивованими зникненнями», відбуваються у контексті конфлікту на Донбасі, мовиться у цьогорічній доповіді Державного департаменту США, яку було оприлюднено у п’ятницю. Але разом з тим у зовнішньополітичному відомстві США помічають і ті проблеми з правами людини, які відбуваються на території, підконтрольній українському урядові, серед них –​ відсутність судової незалежності та урядова корупція, які сприяють атмосфері безкарності. Окрема частина звіту присвячена порушенням прав людини на території окупованого Росією Криму. Документ про стан справ у майже 200 країнах та територіях Державний департамент, згідно з американським законом, готує щорічно.

Російські спецслужби взяли під контроль Крим та обмежують там права людини
Доповідь Держдепартаменту

Щодо України американські дослідники відзначили, що найгірші порушення прав людини відбувають на непідконтрольних урядові територіях, на Донбасі та у Криму. У звіті мовиться, що після окупації Криму Росією та призначення там місцевої адміністрації «російські спецслужби взяли під контроль Крим та обмежують там права людини». Значні порушення прав людини включають катування, нелюдські умови утримання у тюрмах та місцях тимчасового утримання, довільні арешти, затримання, переправлення в’язнів на територію Росії, появу політичних в’язнів, втручання у приватне життя, грубе обмеження свободи та повний брак судової незалежності.

Окупаційна влада переслідує незгодних з окупацією Криму

Серед грубих порушень прав людини у Криму доповідь називає придушення незалежних ЗМІ, насильство супроти журналістів, обмеження використання інтернету та веб-сторінок, грубе порушення права на зібрання, включно з забороною діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, насильство щодо етнічних українців та кримських татар.

У доповіді мовиться, що російська влада не доклала зусиль для того, щоб розслідувати політично вмотивовані вбивства та зникнення на півострові. Держдепартамент США посилається на цифри українського Міністерства закордонних справ і говорить про 28 зникнень, включно з 12 вбивствами викрадених перед тим осіб. За свідченнями правозахисників, нерідко місцева поліція навіть відмовлялася реєструвати такі повідомлення про зникнення. Наприклад, доля викраденого ще у травні 2016 року Ервіна Ібрагімова з Бахчисарая залишається невідомою.

Держдепартамент США у своєму звіті називає кілька десятків політичних в’язнів, в основному з числа кримських татар, але серед них є і імена засудженого в Росії за тероризм кінорежисера Олега Сенцова, фермера Володимира Балуха, журналіста, автора Радіо Свобода Миколи Семени. Згадує звіт і незаконне засудження членів керівництва Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, яких судили на «сепаратизм» та «організацію масових заворушень», і той факт, що за посередництва Туреччини їх все ж вдалося звільнити з російських тюрем наприкінці минулого року.

На Донбасі рівень насильства контролює Росія

Російський уряд контролює рівень насильства на сході України, активізуючи конфлікт, коли це відповідає його політичним інтересам
Доповідь Держдепартаменту

«Російський уряд контролює рівень насильства на сході України, активізуючи конфлікт, коли це відповідає його політичним інтересам, водночас здебільшого ігноруючи домовленість про припинення вогню 2014 року та подальші спроби відновити припинення вогню, про яке домовилися всі сторони», – мовиться у доповіді Державного департаменту США.

Звіт наголошує, що Росія несе відповідальність за розв’язування конфлікту, що вже забрав понад 10 тисяч життів, включно з жертвами збитого над Донбасом малайзійського літака у 2014 році. Росія, як мовиться у звіті, озброює, тренує, очолює та воює пліч-опліч з деякими українцями, а сили під проводом Росії протягом усього періоду конфлікту методично заважали та загрожували міжнародним спостерігачам, які не мають доступу, необхідного для систематичної реєстрації порушень припинення вогню, чи злочинів, скоєних силами під проводом Росії.

Про територію, непідконтрольну Україні, правозахисники пишуть як про місце, де відбувся колапс правопорядку, де відбуваються серйозні і системні порушення прав людини, включно з вбивствами і катуваннями.

Тортури та важкі умови у тюрмах – і на підконтрольних Україні територіях

У документі в числі найбільш серйозних порушень прав людини на території, підконтрольній Україні, відзначені катування, нелюдські умови утримання у тюрмах та місцях тимчасового утримання, довільні арешти та затримання, брак судової незалежності. Також звіт відзначає поширену урядову корупцію, цензуру, блокування веб-сторінок, неспроможність уряду притягнути до відповідальності злочинців, що скоїли злочини проти журналістів та антикорупційних активістів, насильство супроти етнічних груп та представників сексуальних меншин.

Відзначено, що досі не притягнуті до відповідальності винні у вбивствах на Майдані в лютому 2014 року, у загибелі людей в Одесі в травні 2014-го, а також у вбивстві журналіста Павла Шеремета, адвоката Юрія Грабовського, бійця добровольчого батальйону та української активістки Аміни Окуєвої, замаху на її чоловіка, що мали ознаки замовного вбивства.

Критикували противників, не наголошували на правах жінок

Доповідь про стан справ з правами людини у світі у Вашингтоні представив виконувач обов’язків голови Державного департаменту США Джон Салліван. Як зауважують оглядачі, цьогорічна доповідь Державного департаменту відповідала характерові нинішньої адміністрації – критикувала американських противників, таких, як Росія та Іран, але оминала порушення прав людини, наприклад, у Саудівській Аравії, що є американським союзником. Про те, що такі території, як Смуга Гази та Західний берег Йордану, є окуповані Ізраїлем, у доповіді вирішили не згадувати. Також документ не надто наголошує на порушення прав жінок чи представників сексуальних меншин, зауважують кореспонденти медіакомпанії CNN.

Державний департамент США готує щорічну доповідь про стан справ у світі, згідно з американським законодавством. Матеріали допоміді є підставою для рішень виконавчою влади у таких питаннях, як надання міжнародної допомоги чи притулку для переслідуваних.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG