Доступність посилання

ТОП новини
2 травня в Вірменії пройшло зі страйком, блокадою інфраструктури і мітингами
2 травня в Вірменії пройшло зі страйком, блокадою інфраструктури і мітингами

Лідер протестів закликав вірмен «взяти паузу». Живий блог

Вранці 2 травня в Єревані та в інших містах Вірменії знову почалися акції громадянської непокори

2 травня в Єревані та в інших містах Вірменії знову почалися акції громадянської непокори. Їх проводили прихильники вірменського опозиційного політика, лідера протестного руху Нікола Пашиняна. Вони вимагали усунення від влади Республіканської партії та призначення Пашиняна прем’єр-міністром.

На фоні акцій непокори по всій країні фракція Республіканської партії Вірменії, яка наразі має більшість у парламенті, заявила, що на виборах прем’єр-міністра 8 травня підтримає кандидата, якого висуває одна третина парламенту. Після цього на багатолюдному мітингу на площі Республіки в Єревані лідер протестного руху Пашинян закликав своїх прихильників взяти паузу і відпочити.

Пашинян під час мітингу ввечері 2 травня
Пашинян під час мітингу ввечері 2 травня

Виступаючи на багатолюдному мітингу на площі Республіки в Єревані лідер протестного руху Нікол Пашинян закликав своїх прихильників взяти паузу і відпочити.

Це сталося після того, як фракція Республіканської партії Вірменії, яка наразі має більшість у парламенті, заявила, що на виборах прем’єр-міністра 8 травня підтримає кандидата, якого висуває одна третина парламенту.

Президент Вірменії Армен Сарґсян щойно провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Грузії Ґіорґі Квірікашвілі. Говорили про ситуацію в Вірменії.

Виконуючий обов'язки міністра культури Вірменії Армен Амірян склав повноваження. Він не назвав причин свого рішення

Фракція Республіканської партії Вірменії (РПВ), яка наразі має більшість у парламенті, на виборах прем’єр-міністра 8 травня підтримає кандидата, якого висуває одна третина парламенту.

Про це заявив голова фракції РПВ Ваграм Багдасарян після засідання, в якому брав участь колишній президент і колишній прем’єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян.

Фракція РПВ при цьому не висуватиме свого кандидата на посаду прем’єра.

Ваграм Багдасарян, 1 травня 2018
Ваграм Багдасарян, 1 травня 2018

Лідер протестного руху Нікол Пашинян і керівник парламентської фракції блоку «Царукян» Гагік Царукян разом з’явилися перед пресою із заявою про те, що блок «Царукян» підтримає «народного кандидата» Пашиняна також і в другому турі виборів прем’єр-міністра. Вибори мають відбутися 8 травня.

На відміну від першого туру, для висунення Пашиняна знадобляться підписи мінімум 35 депутатів, і фракція «Царукян» може це забезпечити.

Останні події з Вірменії дивіться у прямій трансляції наших колег із Вірменської редакції Радіо Свобода:

Німеччина закликає почати діалог «в напрямку формування нового уряду конституційним шляхом»

МЗС Німеччини висловило радість через те, що попри невдалі вибори прем’єр-міністра у вірменському парламенті, демонстрації залишаються мирними.

«Сторони повинні почати діалог в напрямку формування нового уряду конституційним шляхом, що буде відображати інтереси всіх громадян Вірменії. У ситуації, що склалася, дуже важливо, щоб колишні правляча партія і уряд шукали шляхи для конституційного і мирного вирішення нинішньої ситуації», – йдеться в заяві.

«Сподіваємося, що розвиток Вірменії буде відповідати сподіванням і очікуванням громадян, що було закладено в основу переходу політичної системи країни до парламентської. Німеччина підтримуватиме Вірменію в питанні становлення демократичної системи і ухвалення реформ», – заявило зовнішньополітичне відомство Німеччини.

На даний момент в парламенті Вірменії відбувається засідання фракції Республіканської партії Вірменії (РПВ) за участю колишнього президента Вірменії Сержа Сарґсяна, який подав у відставку з поста прем’єр-міністра.

Наразі зустріч триває, і поки що позиція РПВ на виборах прем’єр-міністра 8 травня залишається незрозумілою, так само як і те, чи пропонуватимуть вони свого кандидата. 1 травня РПВ не висували свого кандидата.

Питання виборів прем’єр-міністра обговорбватимуть на спеціальному засіданні Національних зборів 8 травня в 12.00.

Армен Амірян склав повноваження виконуючого обов’язки міністра культури Вірменії. Про це Вірменській службі Радіо Свобода повідомила прес-секретар Міністерства культури Рузанна Хачатрян.

Армена Аміряна призначили міністром культури у вересні 2016 року. Причини відставки Амірян не назвав.

Сьогодні зранку діячі культури протестували біля будівлі Міністерства культури, закликаючи міністра приєднатися до них.

Лідер вірменських протестів Нікол Пашинян зазначив, що акції громадської непокори не матимуть негативного впливу на відносини із Росією.

За його словами, він прагне будувати «справжні дружні відносини, стратегічні відносини з Росією. Росія – наш стратегічний партнер, і ми й надалі будемо членом Євразійського союзу, членом Організації колективної безпеки».

«Немає ніякого ризику в нашій революції для російсько-вірменської дружби», – сказав Пашинян в коментарі для агентства AP.

«Я думаю, що вчора Республіканська партія вчинила самогубство, як партія в цілому. Тим не менш, ми готові говорити, діяти, співпрацювати з представниками Республіканської партії», – про це заявив опозиційний лідер Нікол Пашинян в інтерв’ю агентству AP.

«Нас підтримує понад 90% вірменського населення та вірменського народу. Служби поліції та безпеки є нейтральними, і якщо вони (ред. – правляча партія) введуть, наприклад, армію до Єревану, то всі солдати прийдуть до нас і вони приєднаються до нас. Немає жодної можливості для будь-якого силового рішення. Немає також можливості відновлення Республіканської партії, це факт. Немає можливості повернутися назад», – заявив Пашинян.

В інтерв’ю агентству AP вірменський опозиційний лідер Нікол Пашинян зазначив, що на його думку, вільні та рішучі громадяни Вірменії не дозволять «будь-якому уряду, будь-якій владі бути корумпованою, бути нечесною та діяти проти людей».

«Є тільки один спосіб вирішити цю проблему: повністю і без будь-яких умов визнати перемогу народу, перемогу оксамитової революції. Іншого способу немає. І я гарантую, що, як ви знаєте, багато хто з [правлячої] Республіканської партії може мати надію на те, що люди просто втомляться. Ні, я гарантую, що цього не станеться», – заявив Пашинян.

Нікол Пашинян
Нікол Пашинян

Коротко про історію інших протестів Нікола Пашиняна:

Сьогодні 43-річний Пашинян і його репутація ветерана акцій громадянської непокори допомагають залучати тисячі людей на протести в Єревані. Та насправді, він має тривалу історію спротиву.

2008. Пашинян отримав семирічний тюремний вирок після того, як його звинуватили в допомозі організації анти-владних протестів після перемоги Сержа Сарґсяна на президентських виборах. Тоді десятеро людей загинули і понад 200 отримали поранення.

У підсумку, Пашинян відсидів лише половину терміну, а сам він і його колеги-журналісти називали вирок політично вмотивованим.

2015. Коли у Вірменії почались протести «Електричного Єревану» через різке підвищення тарифів на електроенергію, Пашинян, – а він тоді вже був опозиційним депутатом парламенту – заявив, що поліція не має права розганяти демонстрантів.

2016. Через рік Пашинян долучився до посередницьких зусиль у протистоянні між поліцією та маловідомою озброєною опозиційною групою, яка утримувала заручників після збройного нападу на поліційний відділок.

Більше про політичний портрет лідера вірменських протестів Нікола Пашиняна можна дізнатися тут.

Вірменський опозиційний лідер Нікол Пашинян
Вірменський опозиційний лідер Нікол Пашинян

За останніми подіями у Вірменії можна спостерігати у прямій трансляції Вірменської редакції Радіо Свобода:

Опозиційний лідер Нікол Пашинян у прямому ефірі на своїй Facebook сторінці назвав масштаби акцій громадянської непокори «безпрецедентними».

«В Єревані та інших місцях республіки практично немає відкритих доріг», – зазначив він, закликаючи прихильників розблокувати всі дороги о 17:00, перш ніж приїхати до площі Республіки в Єревані на мітинг, який має відбутися о 19:00.

Пашинян повідомив, що під час вечірнього мітингу лунатимуть «дуже важливі заяви».

Перший президент Вірменії Левон Тер-Петросян заявив, що в процесі формування влади найголовніше – це факт відповідності Конституції і закону.

«Хоча в контексті хвилювань, які відбуваються у Вірменії, сказане мною може здатися дрібницею, проте я не можу не звернути увагу на наступне. У статті 94 Конституції Республіки Вірменія зазначено: «Депутат представляє весь народ, не зв’язаний імперативним мандатом, керується своєю совістю і переконаннями».

«Отже, вимоги скласти мандат до депутатів Григора Аваляна, Фелікса Цолакяна і Агвана Варданяна є неконституційними», – наголосив перший президент Вірменії в статті під заголовком «Одне маленьке, але важливе спостереження», опублікованій на сайті iLur.am.

В третьому за величиною місті Вірменії Ванадзор група медпрацівників поліклініки №3 в білих халатах приєдналася до протестувальників, які зібралися на площі Айка.

Група медпрацівників поліклініки №3
Група медпрацівників поліклініки №3

Парламент Вірменії обговорить питання обрання прем’єр-міністра на спеціальному засіданні 8 травня. Про це йдеться у заяві голови Національних зборів Вірменії Ари Баблояна.

«Заявляю, що питання обрання прем’єр-міністра обговорюватимуть 8 травня о 12:00, на скликаному силою закону спеціальному засіданні Національних зборів», – йдеться в заяві, поширеній прес-службою парламенту.

Ара Баблоян, архівне фото
Ара Баблоян, архівне фото

Прихильники лідера вірменських протестів Нікола Пашиняна зайняли приміщення мерії міста Гюмрі. Вони вимагають, щоб мер Самвел Баласанян приєднався до протестів та вийшов з коаліції з правлячою Республіканською партією.

Друге за величиною місто Вірменії Гюмрі розташоване приблизно в 120 кілометрах від Єревану і має російську військову базу з 3000 військовими.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG