Доступність посилання

ТОП новини

Редагування генів – гра у Бога?


Можливість редагування генів не так давно була не більше, ніж частиною наукової фантастики
Можливість редагування генів не так давно була не більше, ніж частиною наукової фантастики

Зі стрімким розвитком технологій не так багато відомо про тиху революцію, яка бере свій початок в лабораторіях розвинених країн. Мова йде про можливість редагування генів, яка не так давно була не більше, ніж частиною наукової фантастики. Технологія має потенціал радикально змінити нашу уяву про еволюцію: позбавити людей багатьох захворювань та навіть відновити екосистему. Вчені переконані: вороття вже немає, але втручання в гени пов’язане із низкою суттєвих ризиків.

«Молекулярні ножиці»: навіщо редагувати гени?

Існує кілька методів, які використовують для редагування ДНК будь-якого організму, будь то рослина, тварина, бактерії чи навіть людина. Один з найновіших – CRISPR. Він надає «молекулярні ножиці», які дуже чітко можуть додати, видалити або змінити ген з високою точністю, пояснюється в провідному ірландському виданні The Irish Times.

Біологія стане наступною великою обчислювальною платформою, ДНК буде кодом, який її запускає, а CRISPR буде мовою програмування

«CRISPR – потужний інструмент для редагування генів, який революціонізує швидкість і масштаби, з якими вчені можуть змінювати ДНК організмів, включаючи клітини людини. Багато хто хоче його використовувати: від наукових дослідників до компаній з господарських технологій до біофарматичних компаній», – зазначає інтернет-видання Wired.

Сьогодні багато компаній в Кремнієвій долині у Каліфорнії переконані: «біологія стане наступною великою обчислювальною платформою, ДНК буде кодом, який її запускає, а CRISPR буде мовою програмування», – йдеться у статті.

Подолати невиліковні хвороби

Технологія може дозволити врятувати людство від надзвичайно великої кількості хвороб

Практичне використання генетичної модифікації досить широке і може стосуватися як людей, так і дикої природи.

Технологія може дозволити врятувати людство від надзвичайно великої кількості хвороб, серед яких кістозний фіброз, хвороба Гантінгтона, ВІЛ/СНІД, деякі види онкології або м’язова дистрофія. Вчені могли б також зупинити передачу конкретних генів, які підвищують ризик певних захворювань, наприклад, рак молочної залози.

Ланцюги захворювань у природі

За допомогою генного редагування вчені також можуть розірвати ланцюги передачі захворювань, усуваючи при цьому необхідність використання дорогих і шкідливих інсектицидів.

Наприклад, наразі науковці розмірковують над можливістю застосування генної інженерії для того, щоб унеможливити передачу хвороби Лайма від мишей до кліщів. Це, в свою чергу, допоможе знищити хворобу і серед людей, оскільки вони можуть заразитися лише від укусів кліщів, мовиться в поважному американському виданні Foreign Affairs.

Господарство і оточуюче середовище

В господарстві генне редагування може допомогти рослинам вистоювати проти різного виду шкідників.

Якщо вчені за допомогою генної інженерії допоможуть тваринам виробити імунітет до поширених патогенів, багато видів змогли б відновитись

«Дослідники наразі працюють над розробкою домашньої миші, здатної народжувати лише осіб чоловічої статі», – мовиться у статті. Якщо таких «відредагованих» мишей випустити в дику природу, миші жіночого роду почнуть поступово зникати в зонах, де вони приносять шкоду господарству.

Технології також могли б допомогти і довкіллю: «Багато видів амфібій, таких як жаби і тритони, протягом останніх десятиліть зазнали катастрофічного вимирання. Якщо вчені за допомогою генної інженерії допоможуть тваринам виробити імунітет до поширених патогенів, багато видів змогли б відновитись», – мовиться у статті.

ДНК
ДНК

Перша генетично модифікована людина Європи

Цього року вчені очікують зробити справжній прорив у сфері генетичної модифікації: швейцарська біотехнологічна компанія Crispr Therapeutics сподівається за її допомогою подолати хворобу, відому як бета-талассемія. Це руйнівне порушення крові, яке суттєво зменшує вироблення гемоглобіну – складного залізовмісного білка, який постачає кисень до клітин.

Дану хворобу спричиняє саме мутація в гені НВВ, тому вчені переконані: вони можуть змінити код тіла для відновлення здорового рівня гемоглобіну, йдеться в авторитетній британській газеті The Telegraph.

«Це буде перше людське захворювання, яке підлягатиме лікуванню з використанням даної технології на Заході. Китай вже почав аналогічні випробування, але не має таких жорстких регулювань, як у Європі чи США», – мовиться у статті.

Гра у Бога?

На перший погляд, ситуація з редагуванням генів обіцяє дати чимало переваг. Але, водночас, багато хто занепокоєний стрімким розвитком технологій в даній сфері.

Досить спекулятивним є модифікація генів, метою яких є зробити майбутніх дітей сильнішими, кращими або розумнішими

Наприклад, якщо допустити помилку при редагуванні генів тварин, опинившись в дикій природі, вони можуть почати розмножуватись, і передбачити або контролювати наслідки для природи, в якій все тісно взаємопов’язано, буде досить складно, наголошує автор статті Foreign Affairs.

Але більшою причиною для занепокоєння є втручання в природу людини. Наприклад, досить спекулятивним є модифікація генів, метою яких є зробити майбутніх дітей сильнішими, кращими або розумнішими, зауважує автор. Така інженерія становить ряд ризиків не лише для окремих осіб, але для людства у цілому.

«На відміну від, наприклад, комах, покоління яких змінюється дуже швидко, зміна поколінь у людей відбувається протягом багатьох років, тому будь-яка шкідлива зміна… може відбуватися протягом десятиліть чи навіть століть. Але це не означає, що такі ризики слід ігнорувати», – зазначає автор.

Біологічна зброя

Хоча й генна інженерія не створює новий вид вірусу або бактерії, які можуть нанести суттєвої шкоди людині чи оточуючому середовищу, її все одно можна теоретично використати у якості інших видів зброї. Наприклад, москітів можна модифікувати таким чином, щоб ті продукували токсини, або ж розносили малярію, гарячку чи інші види захворювань, мовиться у статті.

Генна модифікація має потенціал змінити суспільства на краще, але немає жодних гарантій, що в ході подальшого вивчення не знайдуться нові небезпечні методи її використання.

Тим не менш, слід пам’ятати, що майже будь-який біологічний прорив має подвійне використання. Тому наразі низка країн працює над регулюванням підходу до технологій.

Моральні занепокоєння

З появою можливостей редагувати гени виникає також багато етичних питань. Наприклад, наскільки моральним є модифікувати гени, і що буде, якщо лише заможні люди будуть спроможні «редагувати» свої недоліки та покращувати стан здоров’я? Та, врешті-решт, що тоді становитиме ідентичність людини, якщо вона з легкістю зможе змінювати себе та свою генетику?

Як зауважує на онлайн-платформі Гарвардського університету студент докторантури біомедичних наук Патрік Гріфін, «питання не в тому, чи все це буде можливим, а в тому, коли саме метод CRISPR стане виправданою можливістю для покращення самого себе».

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG