Доступність посилання

ТОП новини

Українські школярі на Всесвітній гімназіаді: 112 нагород, перше командне місце та кубок найкращого спортсмена


Збірна України повернулася з літньої Всесвітньої гімназіади
Збірна України повернулася з літньої Всесвітньої гімназіади

Збірна України через 10 років гучно повернулася на літню Всесвітню гімназіаду. «Синьо-жовті» здобули 112 нагород, серед яких по 39 золотих та срібних і 34 бронзові, та посіли перше місце у командному заліку. 122 українські школярі віком 14–17 років змагались у 17 видах спорту: бокс, вільна та греко-римська боротьба, велоспорт, дзюдо, карате, легка атлетика, петанк, плавання, спортивна аеробіка, стрільба з лука, теніс, тхеквондо, фехтування, спортивна та художня гімнастика й шахи. Спортсмени признаються, що кожен виклався максимально, адже було принципово у такий складний час для країни, щоб її гімн чули в усьому світі.

Збірну України зустрічають в аеропорту
Збірну України зустрічають в аеропорту

​4 тисячі юнаків, 58 країн світу і 18 видів спорту – це літня Всесвітня гімназіада, яка завершилась у Марракеші. Для України ці змагання стали «золотими». Через 10 років українські школярі змогли заявити на весь світ, що вони найсильніші. Вони вперше стали лідерами в командному заліку. Найбільше нагород «синьо-жовті» здобули в дебютних видах – боксі (8 золотих, 5 срібних та 7 бронзових) та у тхеквондо ВТФ (2 золоті, 7 срібних та 7 бронзових). Крім того, Владислава Єрка нагородили кубком як найкращого спортсмена серед тхеквондистів в абсолютній вазі.

Владислав Єрко
Владислав Єрко

«16 нагород із 17 можливих – це здобуток української команди у тхеквондо, і я вважаю, що для дебюту це неймовірний результат. Кожен із наших спортсменів провів неймовірні бої, допомагало, що поруч твоя команда, яка вболіває та підтримує. Для мене це важливе «золото», хоч у мене і є нагороди», – каже Владислав Єрко.

Моя душа з Україною. Я народився тут. Хочу та буду захищати синьо-жовті кольори і далі
Владислав Єрко

На питання: «Чи не пропонували після такого феєричного виступу перейти виступати за іншу державу?» – Єрко відповів: «Ні! І навіть якщо запропонують, не погоджусь. Моя душа з Україною. Я народився тут. Хочу та буду захищати синьо-жовті кольори і далі».

Ще одна чемпіонка Гімназіади з тхеквондо – Дарина Безпалова – також признається, що усі були налаштовані лише на перемогу. І хоча напередодні змагань дівчина тривалий час скидала кілограми, щоб потрапити до своєї вагової категорії, вона запевняє: це було недарма.

Дарина Безпалова – чемпіонка Всесвітньої гімназіади (тхеквондо)
Дарина Безпалова – чемпіонка Всесвітньої гімназіади (тхеквондо)
Для нас було принципово щодня чути український гімн та бачити, як майорить наш синьо-жовтий прапор
Дарина Безпалова

«Важко! Бо потрібно їсти лише конкретні продукти. Але ти знаєш, чому це для тебе важливо. Фінал був дуже важкий у мене. Я програвала, але зібралася з силами та виграла. Україна дуже сильна країна, і те, що ми її так представили, – це заслуга кожного. Бо для нас було принципово щодня чути український гімн та бачити, як майорить наш синьо-жовтий прапор», – каже Дарина Безпалова.

Стрільба з лука: перші міжнародні старти для деяких спортсменів

У стрільбі з лука українці здобули 6 нагород (1 «золото», 2 «срібла» та 3 «бронзи»). Для Ольги Шубкіної з Чернівецької області – це перші міжнародні змагання. Вона каже, що намагалася не думати про рівень змагань, а просто виконувати все, що раніше робила на тренуваннях. Як результат – три нагороди.

Ольга Шубкіна здобула три медалі для України
Ольга Шубкіна здобула три медалі для України
Я знайшла просто найкращий вихід: стріляти так, мов іншого шансу не буде
Ольга Шубкіна

«Дві «бронзи» – в індивідуальному заліку та в команді з дівчатами, і «срібло» – з хлопцем. Важче самій виступати, бо ти вже не можеш припуститися помилки. Як то кажуть, уже ніхто не врятує твій результат. Ти сам на сам. А в команді – є хвилювання, щоб ти не підвів усіх. Тому я знайшла просто найкращий вихід: стріляти так, мов іншого шансу не буде», – каже Ольга Шубкіна.

Шахи – фінальна крапка в загальному заліку

Іще дві золоті нагороди здобули представники шахів. На шляху до нагороди спортсмени зіграли 9 партій. Олена Мартинкова з Донецької області лише одного разу поступилася, двічі розписала мирову з суперницями і 6 разів перемагала. А ось Кирило Шевченко з Києва став першим, жодного разу не програвши зустріч.

Збірна України
Збірна України
Дві партії на день – це і фізично, і психологічно втомлює
Кирило Шевченко

«Я їхав на Гімназіаду з однією метою – «золото». Дуже радий, що все вдалося, хоча турнір дійсно був важким. Дві партії на день – це і фізично, і психологічно втомлює. Проте Україна змогла гучно заявити про себе, і наші два фінали були останніми, тож ми мали поставити велику крапку. Це й зробили. Ще дві нагороди найвищого ґатунку для нашої країни», – каже Кирило Шевченко.

Сьогодні – школярі-переможці, а за чотири роки – лідери дорослих збірних?

Загалом Україна здобула 112 нагород: по 39 золотих та срібних і 34 бронзові. Такого результату «синьо-жовта» команда не демонструвала жодного разу на Гімназіаді, каже президент Федерації учнівського спорту України Роман Греба.

Збірна України
Збірна України
Вони довели, що Україна – перший номер у світі, що вони найкращі, і вони – переможці
Роман Греба

«Вони всі боролися, підтримували один одного, і було видно, що це не просто команда, це справжня родина. Вони довели, що Україна – перший номер у світі, що вони найкращі, і вони – переможці. Це результат, якого ми хотіли, але вони звичайне бажання зробили реальністю», – каже Роман Греба.

Такий результат на Гімназіаді – це мотивація для інших школярів займатися спортом та трамплін для перемог на вже дорослих змаганнях, каже президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк. Тим більше, що «синьо-жовті» вперше заявили про себе й у нових дисциплінах, наприклад – у петанку.

Привітальне слово Іллі Шевляка – президента Спортивного комітету України
Привітальне слово Іллі Шевляка – президента Спортивного комітету України
Сподіваємося, що в перспективі, ці учасники Гімназіади вже виступатимуть у складі національної збірної на Всесвітніх іграх
Ілля Шевляк

«Петанк – дуже популярна європейська гра, яка сьогодні вже представлена і в шкільній програмі на уроках фізичної культури та спорту. Я сподіваюсь, що петанк буде розвиватися не тільки серед дітей, але й серед дорослих. Проводяться і чемпіонат Європи, і світова першість, і цей вид спорту входить у програму Всесвітніх ігор. Ми сподіваємося, що в перспективі ці учасники Гімназіади вже виступатимуть у складі національної збірної на Всесвітніх іграх. Тим більше, що неолімпійські види спорту були представлені дуже добре. Є нагороди і в спортивній акробатиці, і в карате, і в шахах, тож підсилення зростає», – каже Ілля Шевляк.

Самі школярі запевняють: відпочивати часу майже немає. Адже попереду чергові етапи змагань, а ще один важливий старт розпочнеться вже через 150 днів – ІІІ Юнацькі олімпійські ігри в Аргентині.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG