Доступність посилання

ТОП новини
Дональд Трамп (л) і Володимир Путін (п) на прес-конференції після саміту в Хельсінкі, 16 липня 2018 року
Дональд Трамп (л) і Володимир Путін (п) на прес-конференції після саміту в Хельсінкі, 16 липня 2018 року

Після саміту з Путіним: Трамп не визнає Крим «російським». Живий блог

Після саміту президентів США і Росії в Хельсінкі Володимир Путін на прес-конференції сказав, що Дональд Трамп має відому позицію щодо Криму і дотримується її й далі: «приєднання», як називають у Москві анексію українського півострова, незаконне. Путін повторив при цьому свою позицію, що для Росії питання Криму, мовляв, «закрите».

Путін також традиційно називав російську агресію на сході України «внутрішньоукраїнським конфліктом» і заявляв, що Вашингтон мав би натиснути на Київ задля виконання мінських домовленостей — промовчавши, що не виконує їх у першу чергу Москва.

А щодо транзиту газу через Україну до Європи Путін заявив, що в Росії готові продовжити транзитний контракт, що збігає наступного року, «в разі врегулювання спору суб’єктами господарювання у Стокгольмському арбітражному суді».

Трамп, зі свого боку, жодного разу не згадав про Україну і Крим. Він лише говорив про російський проект газогону «Північний потік-2», що має постачати до Європи газ із Росії в обхід транзитних можливостей України. За його словами, США мають намір конкурувати з цим проектом у забезпеченні Європи газом. Але він уже не згадував про те, що США могли б перешкодити здійсненню цього проекту, як Вашингтон припускав раніше.

Колеги з проекту «Настоящее время» підготували репортаж про перші хвилини зустрічі президента США з президентом Росії:

Кореспондент Радіо Свобода Крістофер Міллер звертає увагу, що, хоча ні Путін, ні Трамп не згадали Україну під час першої публічної появи разом у Хельсінкі, українська тема згадана серед тих конкретних питань, які будуть обговорювати президенти, у кремлівському прес-релізі:

Назвали становище в Україні як одну з особливо важливих тем переговорів і в російськомовному повідомленні Кремля:

«Ми згодні» – з таким коментарем незадовго до початку саміту Міністерство закордонних справ Росії перепублікувало відомий уже допис у твітері Дональда Трампа: «Наші відносини з Росією НІКОЛИ не були гіршими через багаторічну нерозсудливість і дурість США, а зараз іще й Підтасоване Полювання на Відьом!»

Журналістка видання The New Yorker Susan Glasser повідомляє останні новини з Хельсінкі: Трамп має скоро почати розширену зустріч із Путіним і своїми радниками, до складу яких останньої хвилі додали чільного фахівця у справах Росії в Раді національної безпеки США Фіону Гілл. «Вражає, наскільки погляд Трампа на Путіна відмінний від довгого переліку публічних заяв держсекретаря Помпео, радника з нацбезпеки Джона Болтона і самої Гілл. Варто їх пам’ятати», – пише журналістка.

Колишній посол США в Росії Майкл МакФол коментує: «Це добра ознака, що Трамп додав Гілл».

І ще Майкл МакФол риторично запитує: «Якщо ціна «поліпшення відносин» із Путіним — це забути про анексію Криму чи втручання у президентські вибори 2016 року, то чи добра для Америки така оборудка?»

На те, що два президенти у вступних словах не згадали про Україну і деякі інші теми, де між США і Росією є гострі розбіжності, звертає увагу і кореспондент The New York Times Пітер Бейкер: «На початку зустрічі з Путіним Трамп каже, що вони будуть говорити про торгівлю, ядерну зброю, ракети і Китай, і ні словом не згадує Україну, Сирію, отруєння у Великій Британії чи втручання у вибори».

«Трамп знову засвідчує, що не може турбуватися ще менше про національні інтереси США», – коментує економіст і фахівець у справах Росії, України і Європи Андерс Ослунд.

Посольство Росії у США повторює повідомлення Кремля на початку зустрічі двох президентів: вони «мають намір обговорити шляхи нормалізації і розвитку двосторонніх відносин, актуальні питання міжнародного порядку денного, зокрема, особливу увагу лідери планують приділити ситуації в Україні, в Сирії і на Корейському півострові, а також боротьбі з тероризмом та іншим темам».

«Цікаво протиставити цей порядок денний і той, який змалював Трамп» на відкритті зустрічі з Путіним, коментує вже згаданий Майкл МакФол.

На відкритті саміту з Путіним Трамп заявив, що має багато про що поговорити з російським керівником — «про все, від торгівлі до військових питань, ракет, ядерних питань, Китаю». «Ми поговоримо трохи про Китай, про нашого спільного друга президента Сі», — додав Трамп.

Сам Путін окреслив коло питань значно абстрактніше. «Звичайно, настав час детально поговорити про наші двосторонні відносини і про різноманітні больові точки у світі: їх досить багато для того, щоб ми звернули на них увагу», — сказав російський керівник.

А тим часом сьогодні вранці, ще перед початком саміту:

Кореспондентка американського телеканалу ABC Tara Palmeri пише: «Один чільний американський дипломат сказав мені, що Росія давала «сильні натяки», що готова подати пропозиції щодо України на саміті Трампа з Путіним». І на запитання, чи є думки про те, що конкретно це могло б означати, додає в коментарях: «Джерело говорило дуже невизначено».

Російський журналіст Дмитро Смірнов із видання «Комсомольська правда», який висвітлює кремлівські заходи: переговори Путіна і Трампа сам-на-сам протривали понад дві години замість запланованих півтора годин, тепер у форматі робочого сніданку почалася зустріч у розширеному складі.

«Скромненько зібралася преса на саміт Трампа з Путіним», — іронізує кореспондент видання The Guardian Andrew Roth7

Колеги з «Голосу Америки» обіцяють подати прес-конференцію Трампа з Путіним українською:

Кореспондент «Голосу Америки» Богдан Цюпин звертає увагу:

Колишній посол США в Росії Майкл МакФол дав із приводу саміту інтерв’ю колегам із проекту «Настоящее время». Російською мовою.

Посол України у Фінляндії Андрій Олефіров:

Готують залу для спільної прес-конференції Трампа з Путіним, пише кореспондент телеканалу CBS News Mark Knoller:

Політолог Євген Магда в очікуванні заяви Дональда Трампа про саміт:

Поки всі чекають на детальну прес-конференцію двох президентів, цитують наразі єдину фразу Дональда Трампа, яку той сказав, переходячи від зустрічі з Володимиром Путіним сам-на-сам до робочого сніданку в розширеному форматі: «Думаю, це добрий початок. Дуже-дуже добрий початок для всіх».

Із боку Путіна тим часом більш-менш загальні слова.

«Переговори були успішні і корисні, відбулися в діловій і відвертій атмосфері… Холодна війна закінчилася, є взаємне бажання виправити негатив у відносинах… тільки спільними зусиллями Росії і США можна вирішити наявні у світі проблеми… потрібна співпраця…»

Путін: «потрібна співпраця і взаємодія в боротьбі з терором і щодо ситуації в Сирії… Північна Корея, Іран, договір про ракети, непоширення ядерної зброї…»

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG