Доступність посилання

ТОП новини
Дональд Трамп (л) і Володимир Путін (п) на прес-конференції після саміту в Хельсінкі, 16 липня 2018 року
Дональд Трамп (л) і Володимир Путін (п) на прес-конференції після саміту в Хельсінкі, 16 липня 2018 року

Після саміту з Путіним: Трамп не визнає Крим «російським». Живий блог

Після саміту президентів США і Росії в Хельсінкі Володимир Путін на прес-конференції сказав, що Дональд Трамп має відому позицію щодо Криму і дотримується її й далі: «приєднання», як називають у Москві анексію українського півострова, незаконне. Путін повторив при цьому свою позицію, що для Росії питання Криму, мовляв, «закрите».

Путін також традиційно називав російську агресію на сході України «внутрішньоукраїнським конфліктом» і заявляв, що Вашингтон мав би натиснути на Київ задля виконання мінських домовленостей — промовчавши, що не виконує їх у першу чергу Москва.

А щодо транзиту газу через Україну до Європи Путін заявив, що в Росії готові продовжити транзитний контракт, що збігає наступного року, «в разі врегулювання спору суб’єктами господарювання у Стокгольмському арбітражному суді».

Трамп, зі свого боку, жодного разу не згадав про Україну і Крим. Він лише говорив про російський проект газогону «Північний потік-2», що має постачати до Європи газ із Росії в обхід транзитних можливостей України. За його словами, США мають намір конкурувати з цим проектом у забезпеченні Європи газом. Але він уже не згадував про те, що США могли б перешкодити здійсненню цього проекту, як Вашингтон припускав раніше.

На сьогодні, 16 липня, запланована зустріч президента США Дональда Трампа та президента Росії Володимира Путіна в столиці Фінляндії Гельсінкі.

Білий дім оприлюднив напередодні графік Дональда Трампа на 16 липня:

  • переговори з Путіним у форматі тет-а-тет мають розпочатися о 13:20 у Президентському палаці в Гельсінкі (за місцевим часом, який збігається з київським часом);
  • на 14:50 заплановано початок переговорів у розширеному форматі американської і російської делегацій – обговорення триватиме й під час робочого обіду;
  • о 16:50 Трамп і Путін мають провести спільну прес-конференцію.

Пряму трансляцію саміту Трампа і Путіна веде телеканал «Настоящее время» (спецпроект Радіо Свобода за участі «Голосу Америки»):

Трамп не має завищених очікувань від зустрічі з Путіним

Президент США Дональд Трамп напередодні заявив, що не має завищених очікувань від зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним.

Водночас Трамп повідомив, що планує обговорити з Путіним ймовірне російське втручання у вибори президента США, на яких здобув перемогу, а також Сирію та Україну.

Трохи згодом президент США додав у Twitter: «Наші відносини з Росією ніколи не були гіршими завдяки багатьом рокам дурості США і зараз – через влаштоване полювання на відьом», – маючи на увазі розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання в американські вибори 2016 року.

МЗС Бельгії перед зустріччю Трампа і Путіна нагадало про агресію Москви в Україні і Грузії

Бельгійський міністр наголошує, що хоча є й інші нагальні проблеми, зокрема війна в Сирії, але «треба висунути на перший план дискусії щодо ситуації в Україні та Грузії»
Бельгійський міністр наголошує, що хоча є й інші нагальні проблеми, зокрема війна в Сирії, але «треба висунути на перший план дискусії щодо ситуації в Україні та Грузії»

Питання про ситуацію в Україні й агресію Москви потрібно повернути на порядок денний у той час, як президент США Дональд Трамп у Гельсінкі зустрінеться з російським президентом Володимиром Путіним, заявляє міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс.

За його словами, ЄС докладає зусиль для повернення актуальності й нагадування про ситуацію в країнах «Східного партнерства», зокрема, щодо незаконної анексії Криму в Україні.

«Поки президент Трамп проводить саміт з президентом Путіним, ми тут нагадуємо про наше «Східне партнерство». Треба повернути до порядку денного й нагадати про ситуацію в Україні – незаконну анексію Криму, а також військову присутність Росії на окупованих територіях Грузії. І я сподіваюся, президент Трамп також висуне ці теми на обговорення», – сказав Рейндерс перед засіданням Ради ЄС.

Зустрічі в Гельсінкі: чого може навчити історія

Столиця Фінляндії – історичне місто для відносин Москви і Вашингтона: саме там був підписаний так званий Гельсінський акт. Тоді капіталістичний і соціалістичний світи домовилися, як існувати мирно. Ця подія змінила світовий ландшафт. Домовленості вже давно похитнулися, адже вони, зокрема, передбачали: держави більше не будуть змінювати кордони інших країн силою. Але що буде далі?

«Якби я був президентом, Путін не забрав би Крим» – Трамп​

Під час підсумкового виступу на саміті НАТО президент США Дональд Трамп заявив, що «не задоволений» анексією Криму, не знає, що буде з півостровом далі

Раніше він викликав значний резонанс, заявивши, що Крим є російським, адже більшість його жителів розмовляють російською.

Втім, вже незабаром Білий дім зробив офіційну заяву: Вашингтон не визнає анексію Криму і не планує робити цього в майбутньому.

Речник російського президента раніше заявив, що президент Росії готовий обговорювати будь-які питання, окрім Криму, за анексію якого країни Заходу запровадили проти Росії санкції.

Читайте також: Переговори Трампа і Путіна: все, що треба знати

Напередодні зустрічі Трампа і Путіна у Гельсінкі відбулися протести

​Більше від двох тисяч людей мітингували 15 липня на Сенатській площі у столиці Фінляндії. Раніше вони провели ходу під гаслом «Гельсінкі – за права людини». Мітинг зібрав противників політики обох лідерів: екологічних активістів, противників жорсткої політики щодо мігрантів, представників ЛГБТ-організацій та інших.
Серед протестувальників було багато українців. Вони розгорнули плакати на підтримку кримчанина Олега Сенцова, який голодує у російській тюрмі за Полярним колом. На акцію також приходила сестра Олега Наталія Каплан.​

«Путін знову запізнюється – приблизно на півгодини. Лише зараз приземлюється літак»

НАЖИВО все, що відбувається на саміті в Гельсінкі:

А от президент США Дональд Трамп разом з дружиною Меланією прилетів заздалегідь, в неділю ввечері:

Кореспондент Радіо Свобода Крістофер Міллер твітить: «Путін приземлився в Гельсінкі. (Зверніть увагу на золоту ручку на дверях)».

Як повідомляють журналісти з кремлівського пулу, в аеропорт Гельсінкі заздалегідь привезли два десятки броньованих автомобілів, в тому числі новий російський лімузин «Кортеж»:

«З Путіна не вийде друга» – Freedom House підготував пам'ятку для Трампа

Правозахисна організація перед зустріччю Трампа і Путіна звернула увагу на те, що Кремль звинувачують в організації вбивств за кордоном, Москва тримає в ув'язненні політичних опонентів, вдерлася в Грузію та Україну, підтримує диктаторів у низці країн та націоналістичні партії у Європі.

«Путін відправив російських спецпризначенців до Криму в лютому 2014 року після того, як протестувальники скинули корумпованого українського президента Віктора Януковича, контрольованого Кремлем. Захопивши контроль над регіоном силою, окупаційна влада сфальшувала «референдум», щоб провести його формальну анексію Росією, яку не визнала міжнародна спільнота», – звертає увагу організація.

Напередодні президент США Дональд Трамп заявив, що не може описати президента Росії ні як ворога, ні як друга, але сподівається, що лідери двох країн зможуть стати друзями «колись».

«Голос Америки» нагадує, про що говоритимуть Трамп та Путін:

«Вражений м’яким контролем натовпу тут, у Гельсінкі. Люди можуть проходити на відстані двох кварталів від будинку, де зустрінуться Трамп і Путін. Велика країна!» – твітить колишній посол США у Росії Майкл Макфол.

Додає фото перекритої вулиці:

Фото протестувальників проти політики президента Росії щодо України:

Президент США Дональд Трамп та президент Росії Володимир Путін звернулися до журналістів перед зустріччю тет-а-тет, яка через запізнення російського президента розпочалася майже на годину пізніше.

Майже один на одного не дивились.

Дональд Трамп майже не посміхався!

НАЖИВО саміт Путіна і Трампа:

Кореспондент «Голосу Америки» Богдан Цюпин звертає увагу на заявлені перед зустріччю тет-а-тет Трампом теми до обговорення з Путіним: «Трамп перед початком двосторонніх переговорів сказав, що говоритиме з Путіним про ядерні озброєння і про Китай. Україна, Крим не згадані».

«Ні Путін, ні Трамп не згадали про Україну в своїх перших виступах стосовно того, що вони будуть обговорювати», – твітить кореспондент Радіо Свобода Крістофер Міллер.

Він також звертає увагу на заявлені Путіним теми до обговорення з Трампом: «Настав час для обговорення наших двосторонніх відносин та деяких більш актуальних проблем, що відбуваються у світі, їх декілька»:

Трамп і Путін потисли руки перед переговорами.

Трамп і Путін уже розмовляють віч-на-віч

Дональд Трамп і Володимир Путін в Гельсінкі, 16 липня 2018 року
Дональд Трамп і Володимир Путін в Гельсінкі, 16 липня 2018 року

Путін, який виступав першим перед зустріччю віч-на-віч, заявив, що йому «приємно зустрітися» з Трампом, що він і Трамп неодноразово говорили по телефону і в кулуарах міжнародних зустрічей, «але, звичайно, прийшов час докладно поговорити про наші двосторонні відносини».

Трамп привітав Путіна з «успішним проведенням чемпіонату світу з футболу» і заявив, що на зустрічі будуть обговорювати «значну кількість тем»: торгівля, військові питання, Китай і ядерна політика.

У своєму вступному слові Трамп не згадав про конфлікт у Сирії, анексію Москвою Криму чи про ймовірне втручання Росії в американські вибори 2016 року.

Також Трамп сподівається, що США і Росія «зрештою матимуть надзвичайні відносини».

«Я дійсно думаю, що світ хоче, щоб ми зблизилися», – сказав Трамп, додавши, що вважає, що Росія і США мають «великі можливості» для співпраці.

Жартують?

Кореспондент Алек Лун, який пише з Росії для видання The Telegraph, зауважує: «Поки Путін говорить англійською, «Дональд Трамп досі не говорить російською мовою», – кажуть російські телеканали про їхні переговори. – Досі!?»:

Перші фото зустрічі Трампа і Путіна

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG