Доступність посилання

ТОП новини
Дональд Трамп (л) і Володимир Путін (п) на прес-конференції після саміту в Хельсінкі, 16 липня 2018 року
Дональд Трамп (л) і Володимир Путін (п) на прес-конференції після саміту в Хельсінкі, 16 липня 2018 року

Після саміту з Путіним: Трамп не визнає Крим «російським». Живий блог

Після саміту президентів США і Росії в Хельсінкі Володимир Путін на прес-конференції сказав, що Дональд Трамп має відому позицію щодо Криму і дотримується її й далі: «приєднання», як називають у Москві анексію українського півострова, незаконне. Путін повторив при цьому свою позицію, що для Росії питання Криму, мовляв, «закрите».

Путін також традиційно називав російську агресію на сході України «внутрішньоукраїнським конфліктом» і заявляв, що Вашингтон мав би натиснути на Київ задля виконання мінських домовленостей — промовчавши, що не виконує їх у першу чергу Москва.

А щодо транзиту газу через Україну до Європи Путін заявив, що в Росії готові продовжити транзитний контракт, що збігає наступного року, «в разі врегулювання спору суб’єктами господарювання у Стокгольмському арбітражному суді».

Трамп, зі свого боку, жодного разу не згадав про Україну і Крим. Він лише говорив про російський проект газогону «Північний потік-2», що має постачати до Європи газ із Росії в обхід транзитних можливостей України. За його словами, США мають намір конкурувати з цим проектом у забезпеченні Європи газом. Але він уже не згадував про те, що США могли б перешкодити здійсненню цього проекту, як Вашингтон припускав раніше.

І завершимо оцінкою кореспондента «Голосу Америки» Богдана Цюпина:

У США низка провідних членів Конгресу, представників обох партій, різко розкритикувала президента США Дональда Трампа за те, що той не зробив Володимирові Путіну твердого попередження щодо втручання в американські вибори. Вони заявляють, що Трамп дав Москві сигнал слабкості.

Зокрема, сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем заявив про «втрачену можливість для президента Трампа твердо притягти Росію до відповідальності за втручання 2016 року і висловити рішуче попередження щодо наступних виборів». «Таку відповідь президента Трампа в Росії розглядатимуть як ознаку слабкості, і вона створює більше проблем, ніж вирішує», — заявив сенатор.

Лідер демократів у Сенаті Чарлз Шумер назвав підхід Трампа в Хельсінкі безпрецедентним для керівника США.

«Для президента Сполучених Штатів стати на бік президента Путіна проти американських правоохоронців, американських оборонних посадовців і американських розвідувальних служб — бездумно, небезпечно і слабко», — сказав він.

Іще один сенатор-республіканець Джефф Флейк назвав у твітері слова Трампа ганебними.

«Ніколи не думав, що доживу до дня, коли наш американський президент стоятиме на сцені разом із російським президентом і складатиме на США вину за російську агресію. Це ганебно», — написав він, як повідомило агентство «Ройтерз».

А так оцінює результат саміту справжнє МЗС Росії:

Пародійний твітер псевдо-МЗС Росії кепкує з саміту:

Журналістка Оксана Коваленко звернула увагу на самовикривальні слова Володимира Путіна:

Сам Дональд Трамп «вийшов на зв’язок» і подякував Хельсінкі й Фінляндії за можливість провести саміт із Володимиром Путіним:

Радослав Сікорський, колишній міністр закордонних справ і колишній міністр оборони Польщі: «Президент США, який із такою легкістю нападає на союзників Америки, не став протистояти президентові Росії в жодному питанні. Те, що Путін мусив підказати Трампові, яка його позиція в питанні анексії Криму, доповнило картину деградації»

Віталій Портников, журналіст, коментатор і ведучий Радіо Свобода:

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, який також був чільним посадовцем Держдепартаменту США з питань України і Росії, звертає увагу: «Значить, це Путін, а не сам Трамп, каже, що Трамп тримається позиції, що анексія Криму Росією була незаконна».

І додає: «Я спостерігаю за президентськими прес-конференціями США і СРСР/Росії вже понад 30 років, іноді просто в залі. І я ніколи не бачив нічого настільки поганого чи дивовижного, як щойно закінчений виступ Дональда Трампа».

Такої ж позиції дотримується колишній посол США в Росії Майкл МакФол: «Путін щойно домігся фантастичної перемоги на саміті Хельсінкі-2018».

Колишній посол США в Ізраїлі Дан Шапіро звертає увагу: «Трамп навіть не згадав про Україну, Крим чи зобов’язання США щодо європейської безпеки»

Путін про Крим: «для Росії це питання закрите». І тут же: Позиція Трампа щодо Криму відома — він вважає незаконним його «приєднання», як називають у Росії анексію півострова.

Так що, схоже, «компромісу» за рахунок Криму немає.

Путін каже, що в Росії бажали перемоги Трампа на президентських виборах у США як кандидата, що виступав за нормалізацію відносин, але знову заперечує російське втручання в ці вибори.

Слово бере Трамп і повторює заперечення про зв’язки його виборчої кампанії з Росією: «немає ніякої змови!»

А от щодо власне втручання Росії в американські вибори його позиція відмінна від Путінової. Трамп підтвердив, що Путін категорично відкидав таке втручання, але зауважив, що тема цього втручання ще буде порушуватися й далі.

І знову Путін: Трамп висловлював занепокоєння з приводу припинення транзиту газу через Україну — Росія готова зберегти цей транзит, але…

«Ми готові продовжити транзитний контракт, що збігає наступного року, в разі врегулювання спору суб’єктами господарювання у Стокгольмському арбітражному суді».

Власне, Стокгольмський арбітраж уже врегулював ці питання між «Нафтогазом» і «Газпромом» — от тільки російська компанія все оскаржує винесені рішення, які виявилися не на її користь…

Згадав Трамп і про російський газовий проект — газогін «Північний потік-2», проти якого різко виступають США, але який підтримує Німеччина. Він сказав, що твердо говорив про це з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, і додав, що США будуть конкурентом цьому проектові в забезпеченні Європи газом.

Схоже, слова «Україна» він так і не вимовив.

Трамп також радий, що мав змогу «просто в лице» сказати Путіну про втручання Росії у вибори у США — яке Путін вкотре заперечив кілька хвилин тому.

Тепер Трамп: «Відносини з Росією ніколи не були гірші, ніж зараз, але після нинішнього саміту ситуація радикально змінилася».

Він теж говорить про необхідність співпраці з Росією в питаннях Північної Кореї і її ядерної програми, врегулювання в Сирії, щодо Ірану.

А ще Путін вкотре заперечив втручання Росії у вибори у США 2016 року — в той час як у США виявляють усе нові й нові докази цього втручання.

«Ми не змогли розгребти всі завали у відносинах, але нинішній саміт став першим кроком до цього» — Путін

Кореспондент Радіо Свобода Крістофер Міллер: «Щодо України Путін назвав ситуацію «внутрішньоукраїнською кризою» всупереч фактові, що саме Росія анексувала Крим і розпалила війну на Донбасі — і продовжує окупувати обидві території. Він каже, що США мали б більше підштовхувати Україну до виконання мінських мирних домовленостей, хоча Москва сама не робить ніяких зусиль у цьому».

О, ось і пара слів про Україну з боку Путіна: «Вашингтон мав би рішучіше наполягати на виконанні українським керівництвом мінських домовленостей»

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG