Доступність посилання

ТОП новини

Ми продовжуємо торгувати з ворогом, але це нам вигідно – економіст


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Уляна Верстюк

На п’ятий рік російсько-української війни торговельний обіг між Україною та Росією зростає. Про це свідчать підрахунки компанії YouControl, зроблені на основі даних Держстату за 2013–2017 роки. Експорт до Росії з України з 2016-го зріс на 10%, а імпорт із Росії – на цілих 40. Чим торгують ворогуючі країни – та чому Україна не припинить цього?

Україна досі не може обійтися без низки товарів із Росії, каже економіст, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук. До того ж у торгівлі з агресором є як об’єктивні, так і суто політичні причини. Передусім йдеться про ядерне паливо. 9 із 15 ядерних блоків в Україні критично залежні від російського палива, і на заваді переорієнтації на Захід – суто технологічні процеси.

Борис Кушнірук, економіст
Борис Кушнірук, економіст

«Це складна технологічна процедура, яка має проводитись окремо по кожному ядерному блоці, за погодженням із міжнародним агентством з ядерної атомної енергії МАГАТЕ, – каже Борис Кушнірук. – Дуже складні технологічні процеси, які потрібно зробити для заміни з «Росатом» (російська корпорація з атомної енергії – ред.) цілком на Westinghouse (електротехнічна корпорація США – ред.)».

Ще Микола Азаров підписав угоду, що на 15 років зобов’язувала Україну купувати російське ядерне паливо. У разі відмови від поставок без дозволу МАГАТЕ Київ ризикує отримати міжнародний судовий позов від Росії, який, очевидно, програє.

Другий товар – вугілля для металургійної галузі. В Україні навіть після окупації Росією ОРДЛО лишилися власні поклади, але його замало та якість його нижча. Склалась ситуація, коли Україна може купувати кісткове вугілля лише у країни-агресора: через його відносну дешевизну та непристосованість українських портів до прийому необхідної кількості копалини.

«А якщо припинити закупівлю у Росії, тоді доведеться скорочувати кількість виробництва металів – каже Борис Кушнірук. Це призведе до зменшення доходів, відповідно буде зменшуватись валютна виручка, у зв’язку з цим буде скорочуватись продаж валюти на внутрішньому ринку».

Третій пункт значної залежності України від Росії – добрива. Складова газу в їхній ціні досягає 85%. Чим дешевший газ – тим більш доступні добрива. Враховуючи, що російські підприємства купують газ за внутрішніми цінами, російські добрива виходять значно більш дешевими, аніж українські.

Костянтин Батозський, голова «Агенції розвитку Приазов'я»
Костянтин Батозський, голова «Агенції розвитку Приазов'я»

Утім, навіть таку вигідну та необхідну торгівлю із агресором політолог Костянтин Батозський називає тіньовими домовленостями.

За його словами, олігархи зацікавлені у тому, аби ця торгівля тривала. Наочно цю ситуацію показує торгівля вугіллям – найбільш «темна сфера».

«Вугілля, яке ми купуємо у Росії, це дуже важко довести, але скоріш за все воно з окупованих територій. Його вивозять в умовний Таганрог, наші спостерігачі бачать, що багато пароходів плавають між Маріуполем та Ростовом. Та ми можемо лише припустити, що це вугілля з окупованих територій», – каже він.

За словами Батозського, між владою та олігархатом існує певний договір щодо торгівлі із Росією. Влада дає їм заробляти так, як вони звикли, а бізнесмени, у свою чергу, не критикують владу через підконтрольних їй політиків та ЗМІ – та дають можливість успішно перемогти на виборах.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

XS
SM
MD
LG