Доступність посилання

ТОП новини

«Рено» чи «Тесла» – що першим почнуть робити в Україні?


До «Тесли» в Україні тим часом пропонують виробляти тільки акумулятори
До «Тесли» в Україні тим часом пропонують виробляти тільки акумулятори

Автомобільний ринок в Україні, який зазнав різкого занепаду з початком російської агресії 2014 року, поступово – але все ж дуже повільно – відновлюється. Та імпортери й автовиробники дивляться на майбутнє з оптимізмом. Автодилери розширюють свої мережі, а компанія Renault навіть розглядає можливість відкрити завод в Україні. Розширюють своє виробництво в Україні компанії, продукція яких іде в автомобілебудівництво. А український уряд хоче привести у країну й нові такі компанії.

Український автомобільний ринок нині перебуває у стані стагнації – він практично припинив зростання. Такі дані за останні місяці наводить сайт AUTO-Consulting. Причини зниження купівель нових автомобілів фахівці називають різні – від традиційного літнього спаду чи зниження купівельної спроможності населення через нові житлово-комунальні тарифи до масового нелегального ввезення так званих «євроблях», а також і більш-менш легального імпорту старих авт за заниженими ставками акцизу, які діють нині.

Та все-таки більша частина експертів вважає, що загалом до кінця 2018 року в Україні продадуть близько 100 тисяч нових авт. Це, як пише видання Kyiv Post, вкрай мало для 42-мільйонної країни. Усього, разом із уживаними автами, до України очікується цього року імпорт близько 600 тисяч авт. Директор продажів у європейському регіоні компанії Jaguar Ендрю Джаґо бачить у цьому позитивну тенденцію.

В Україні дилером марок Jaguar і Land Rover є компанія Winner Group, і вона протягом наступних двох років планує відкрити у країні п’ять нових дилерських пунктів, на додаток до вже наявних 32. Один із них уже відкрили наприкінці червня неподалік аеропорту «Бориспіль» під Києвом.

Видання нагадує, що продаж нових автомашин в Україні сягнув піку 2008 року – тоді було продано 623 тисячі нових авт і ще майже стільки ж уживаних. Але ці цифри впали до історичних мінімумів 2014 року, в часи після революції Євромайдану, коли до України вторглася Росія.

Оптимістом є і компанія «Рено Україна». Там вважають, що вповільнення продажів нових автомашин – тимчасове явище, і автомобільний ринок буде поступово й повільно відновлюватися – можливо, це відновлення почнеться вже й цього літа.

«Рено» може створити завод в Україні?

Новий генеральний директор українського підрозділу французького автовиробника Renault Франсуа Маріотт вважає Україну «потенційною нерозробленою золотою копальнею», пише Kyiv Post. За його словами, між нинішнім обсягом автомобільного ринку в Україні і його потенціалом є величезна різниця. В Україні на тисячу осіб населення припадає лише 202 авта; у Франції, для порівняння, 578 (дані з різних джерел різняться – ред.). Тож, на думку Маріотта, для продажів автомашин в Україні є великий потенціал. От тільки швидкого зростання цього ринку чекати не варто – для цього в Україні має рік за роком поліпшуватися економічна і суспільна ситуація, має настати стабільність і з’явитися довіра інвесторів. За словами французького менеджера, падіння продажів в Україні – зі вже згаданих 623 тисяч нових авт 2008 року до 35 тисяч 2015-го – це «найбрутальніший розвиток ринку», який він бачив за своє життя.​

Кількість автомобілів на тисячу осіб населення в деяких країнах світу (дані з інших джерел можуть відрізнятися)
Кількість автомобілів на тисячу осіб населення в деяких країнах світу (дані з інших джерел можуть відрізнятися)

У тому травневому інтерв’ю Франсуа Маріотт сказав, що Renault нині не планує відкривати власні виробництва в Україні, хоча такої можливості не виключає колись на майбутнє. Але вже під кінець липня в компанії заявили, що тепер уже розглядають таку можливість. У прес-службі компанії підтвердили, що вивчають різні проекти з потенційними місцевими промисловими партнерами, які стосуються локалізації збирання деяких моделей автомашин групи «Рено», повідомило, зокрема, агентство LIGA.net. Але, додали у прес-службі, наразі ще зарано говорити про якісь терміни чи інші подробиці.

Так у компанії прокоментували попередню заяву прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. 18 липня прем’єр зустрівся з керівниками компанії Renault і після зустрічі написав у фейсбуці: «Наразі ми обговорюємо можливості розміщення виробництва автомобілів групи Renault в Україні. Це і додаткові робочі місця, і розширення експортних можливостей».

За даними, які наводив «Укравтопром», 2008 року в Україні було вироблено понад 401 тисячу автомобілів; 2017-го – лише 7 тисяч 296.

Впевнений, що Україна може стати регіональним хабом автовиробництва
Володимир Гройсман

«Впевнений, що Україна може стати регіональним хабом автовиробництва. У нас вже є чудові приклади роботи підприємств, які виробляють як вузли й деталі, так і готову продукцію на український та європейський ринки», – додав Гройсман після зустрічі з керівництвом Renault.

Плани співпраці з «Фольксваґеном» – і з «Теслою»?

Одне з таких підприємств, що виробляє продукцію для європейської автопромисловості, готується зараз до пуску у Хмельницькому. Це буде завод кабельних джгутів для автомобілів «Фольксваґен», який закінчує будувати німецько-японська машинобудівна компанія Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN). Завод, який мав би почати роботу через два місяці, до кінця року має створити близько 500 робочих місць. Це вже четвертий об’єкт компанії SEBN в Україні.

І її український підрозділ «СЕ Борднетце-Україна» перепублікував у соцмережі повідомлення про цей завод із коментарем «А якби ще самі автівки в Хмельницькому виробляли?», зі свого боку, «прокоментував» його смайликом «задумалися».

Про інший проект мріє Міністерство інфраструктури України: як заявив днями міністр Володимир Омелян, в його відомстві вірять, що в рамках транспортної стратегії до 2030 року вдасться переконати найбільшого виробника електрокарів у світі, компанію Tesla зі США, створити свій завод для виробництва електробатарей в Україні. Реакції американців на цю заяву ще не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG