Доступність посилання

ТОП новини

Дотаційний «пиріг»: як кримські чиновники ділять російські гроші


Російські рублі
Російські рублі

Російська влада обіцяє анексованому Криму нові фінансові вливання в межах указу президента Росії Володимира Путіна про національні цілі та стратегічні завдання розвитку Росії до 2024 року. Кримським чиновникам доручено до осені визначитися, на що їх витратити. Як вони збираються ділити путінський «пиріг» і на яку частку федеральних коштів претендують, з'ясовували Крим.Реалії.

За інформацією Міністерства економічного розвитку підконтрольного Росії уряду Криму, на виконання указу президента Росії в федеральному бюджеті передбачені вісім трильйонів рублів. Їх планують розподілити між регіонами сусідньої Росії. Скільки при цьому дістанеться анексованому півострову, поки невідомо. Програми та кошторис для регіонів у російському уряді затвердять восени. А до цього часу кримським чиновникам доручено сформувати «дорожню карту» освоєння дотацій. Перекроюючи свої бюджети, чиновники зізнаються, що багато галузей у Криму, навіть через чотири роки щедрих федеральних дотацій, залишаються з мільярдним дефіцитом.

«Потреба ‒ 20 мільярдів»

Путінські дотації передбачені для розвитку 12 напрямків, серед яких демографія, охорона здоров'я, освіта, екологія, наука, підприємництво, розвиток автомагістралей, інфраструктури тощо. За словами міністра економічного розвитку Криму Наталії Чабан, на ці цілі бюджету півострова планують надати дотації, що «є додатковими до тих програм, що працюють і затверджені».

«Ми опрацювали комплекс пропозицій, що мають намір надіслати в Міністерство економічного розвитку Росії. Вони створені з урахуванням нашої регіональної специфіки, а також найбільш гострих проблем і потреб Криму та бізнес-спільноти. Ми вважаємо, що їхнє ухвалення дозволить Криму зробити вагомий внесок у реалізацію національних цілей і завдань», ‒ сказала Наталія Чабан на засіданні кримського уряду в червні.

Під час підготовки цих пропозицій з'ясувалося, що на п'ятому році життя на повному забезпеченні Росії кримським міністерствам не вистачає десятків мільярдів рублів для вирішення проблем у своїх сферах.

Віталій Нахлупін
Віталій Нахлупін
На п'ятому році життя на повному забезпеченні Росії кримським міністерствам не вистачає десятків мільярдів рублів для вирішення проблем у своїх сферах

«При формуванні бюджету 2017-2018 років додаткова потреба (у фінансуванні ‒ КР) в Криму становить понад 20 мільярдів рублів (8,3 мільярда гривень ‒ КР). Травневі укази (указ президента Росії про національні цілі та стратегічні завдання розвитку Росії до 2024 року ‒ КР) ‒ це той варіант вирішення проблем в частині додаткового фінансування, який, на жаль, не покриває кримський бюджет», ‒ сказав віце-прем'єр Криму Віталій Нахлупін на засіданні уряду Криму.

Одну з найбільших сум такої додаткової фінансової потреби озвучила міністр освіти, науки та молоді Криму Наталія Гончарова ‒ 2,5 мільярда рублів (1,04 мільярда гривень ‒ КР).

«Сьогодні в Міністерстві освіти додаткова потреба (у фінансуванні ‒ КР) становить 2,5 мільярда рублів. З них 1,5 мільярда ‒ це капвкладення, ремонти, реконструкція, на що є проектно-кошторисна документація», ‒ каже Гончарова.

Наталія Гончарова
Наталія Гончарова

Ця сума порівнянна із загальним дефіцитом усього кримського бюджету нинішнього року ‒ понад три мільярди рублів (1,25 мільярда гривень ‒ КР).

Крим як Воронеж, Липецьк або Псков

Низка кримських відомств уже підготували докладні плани для освоєння путінських дотацій. Наприклад, у Мінкультури Криму розраховують збудувати нове приміщення дитячої школи мистецтв у Сімферополі, створити культурно-етнографічний центр для дітей та дорослих, освітній центр для обдарованих дітей. Також у Мінкульті просять забезпечити обладнанням і матеріалами дитячі школи мистецтв Криму, музичне та художнє училища, університет культури, модернізувати будинки культури в сільській місцевості, створити центри культурного розвитку, освітній центр і громадський простір.

У Мінекології Криму розраховують за допомогою федеральних дотацій відновлювати й розвивати кримські ліси.

У Мінбуді та архітектури запросили допомогу для зниження ставки за іпотечними кредитами та збільшення обсягів іпотечного кредитування та введення в експлуатацію житла.

Решта відомств свої плани поки не афішують. Ми спробували зв'язатися з кількома міністерствами, щоб дізнатися, які суми та на що вони планують отримати, але там відмовилися надати інформацію без інформаційних запитів.

Як ми вже повідомляли, надходження до кримського бюджету покривають витрати півострова всього на 24%. Решта 76% надходжень продовжують залежати від російських дотацій.

За підрахунками російських експертів, на потреби півострова щорічно витрачають приблизно два мільярди доларів.

Крим отримує трохи більше, ніж умовний Воронеж, Липецьк або Псков, але в цілому не набагато
Дмитро Некрасов

«Прямі витрати на Крим ‒ це єдине, що ми розуміємо зовсім точно. Вони складають 150 мільярдів рублів на рік ‒ два мільярди доларів. А якщо додати сюди пенсії, всякі цільові речі ‒ типу мостів тощо, що не будуть так довго тягнутися ‒ ну навіть нехай буде там 200 з невеликим мільярдів. Для розуміння: витрати федерального бюджету на рік складають 16 із гаком трильйонів. Крим отримує трохи більше, ніж умовний Воронеж, Липецьк або Псков, але в цілому не набагато», ‒ підрахував російський економіст Дмитро Некрасов в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Скільки до цієї суми ще запитують кримські чиновники в межах путінських дотацій, поки невідомо. У Мінекономрозвитку Криму стверджують, що робота кримських відомств над проектами ще не завершена.

«Зведеної інформації щодо сум у нас поки немає, тому що відомства продовжують формувати заявки та коригувати суми. Ми подаємо заявки на участь у 12 проектах, закріплених у травневих указах (указ президента Росії про національні цілі та стратегічні завдання розвитку Росії до 2024 року ‒ КР). Про те, яка сума для цього потрібна, буде відомо орієнтовно в середині серпня», ‒ повідомили Крим.Реалії у відомстві.

Мільйони за плани

Запити кримських чиновників в уряді Росії мають затвердити або відхилити в жовтні. У те, що російська влада задовольнить ці запити, в кримському уряді вірять не всі.

«Перед чиновниками поставили завдання ‒ сформувати паспорти проектів із заходами. Але паспорти ‒ це не програми, вони не несуть в собі ніякого нормативно-правового навантаження. Це просто декларації, що ми хочемо те й те. Такі запити в Криму пишуть чотири роки поспіль, а проте гроші розподіляють у Москві й запити Криму там далеко не основні. Це треба розуміти. Також заходи, що зараз пропонують ніби від Путіна з грошима до 2024 року, потім хочуть перекинути на програму соціально-економічного розвитку до 2030 року. Тобто їх як би об'єднують в одну. І які там будуть гроші, зовсім ще незрозуміло», ‒ розповів Крим.Реалії один зі співробітників уряду Криму на умовах анонімності.

Плани чиновників з освоєння путінських дотацій надалі обіцяють внести в стратегію соціально-економічного розвитку Криму до 2030 року. Зараз кримська влада активно зайнялася розробкою стратегій своїх районів. Незважаючи на дефіцит коштів, чиновники витрачають на це десятки мільйонів рублів.

Наприклад, в адміністраціях Керчі та Сімферополя минулого року витратили на ці цілі майже сім мільйонів рублів (2,9 мільйона гривень ‒ КР). Влада Сак і Сакського району цього року заплатили за розробку стратегії три мільйони рублів. Держзамовлення дісталося ТОВ Експертна організація «Розвиток і обережність» із російської Тюмені. Фірма надає такі ж послуги низці регіонів сусідньої Росії.

Для Ялти стратегію соціально-економічного розвитку готує «Російська академія народного господарства та держслужби при президенті Росії» за 1,4 мільйона рублів (584 тисяч гривень ‒ КР). А влада Судака замовила цю послугу за 1,7 мільйона рублів (709 тисяч гривень ‒ КР) у «Кримського федерального університету імені Вернадського».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG