Доступність посилання

ТОП новини

Росія ігнорує вимоги щодо звільнення Сенцова та інших політв’язнів – «формат Мінська» не передбачає


Акція з вимогою звільнити Олега Сенцова та інших українських політв'язнів із російських тюрем. Київ, 8 липня 2018 року
Акція з вимогою звільнити Олега Сенцова та інших українських політв'язнів із російських тюрем. Київ, 8 липня 2018 року

У Мінську відбулося засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі. Переговори відбулися без очільників делегацій України та Росії Леоніда Кучми та Бориса Гризлова. Росія вкотре не дала відповіді на пропозицію України обміняти 36 росіян на українських політв’язнів, повідомила Ірина Геращенко. Тим часом у Мінську констатували «позитивні результати» останнього перемир’я на Донбасі і говорили про майбутні «нормандські» переговори.

Захисники українського політв’язня у Росії режисера Олега Сенцова висловлювали сподівання, що 25 липня на переговорах у Мінську будуть обговорювати і його долю. Сенцов тримає голодування протесту 73-й день і зупиняти його не має наміру. Відомо, що стан його здоров’я погіршився, почалися проблеми з серцем.

Представниця України в гуманітарній підгрупі на переговорах Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуаціі на Донбасі Ірина Геращенко під час засідання в Мінську дійсно виступила за звільнення Олега Сенцова.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

«Так, я порушувала це питання, але відповіли, що воно не відповідає мандатові переговорів у Мінську», – сказала Геращенко Радіо Свобода.

Мінськ є одним із нечисленних майданчиків, де безпосередньо зустрічаються представники Києва та Москви, тому зрозуміло, що на нього покладають певні надії і в справі врятування Олега Сенцова.

Посередник на переговорах у Мінську від ОБСЄ посол Мартін Сайдік відповів на запитання Радіо Свобода щодо переговорів про звільнення Сенцова: «Я, звичайно, знаю про цей сумний випадок. Але хочу нагадати, що тут ми обговорюємо питання лише утримуваних у зв’язку з конфліктом на Донбасі».

На своїй сторінці у фейсбуці Ірина Геращенко повідомила, що Росія вкотре не дала відповіді на пропозицію України обміняти 36 росіян на українських політв’язнів, ні усної, ні письмової.

«Насправді, ключова проблема в іншому: Кремль поки що не готовий віддавати ані українців, які перебувають у тюрмах Росії, ані українців на окупованих Донбасі і в Криму. Москва ще не склала ціну, що вимагати за цей козир», – сказала перший віце-спікер Верховної Ради.

У Росії й анексованому Криму, за даними правозахисників, утримують близько 70 українських політв’язнів. Олег Сенцов був засуджений у Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів у Криму. Він провину не визнає. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

«Хлібне перемир’я діє» – посол Сайдік

За підсумками сьогоднішніх переговорів ТКГ у Мінську посол Мартін Сайдік висловив задоволення тим, як діє так зване «хлібне» перемир’я з 1 липня 2018 року в зв’язку зі жнивами: воно приносить позивні результати, заявив він.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

«За попередніми даними СММ ОБСЄ, на Донбасі з 1 липня істотно зменшилася кількість порушень режиму припинення вогню, а також скоротилося число жертв серед цивільного населення – на цей момент жодної цивільної жертви з початку цього перемир’я. А загальне число жертв серед цивільного населення цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року скоротилося більше ніж у 2 рази», – сказав він.

Сайдік висловив надію, що ці позитивні тенденції збережуться, і закликав сторони конфлікту докласти усіх зусиль для подальшого «суворого виконання режиму припинення вогню».

У Берліні завтра обговорять миротворців ООН

Посол Сайдік також повідомив, що 26 липня представники «нормандської четвірки» у Берліні обговорять тему миротворців ООН на Донбасі.

«Завтра у Берліні зберуться керівники політичних департаментів МЗС країн «нормандської четвірки». Темою завтрашнього обговорення буде можливе залучення сил ООН для подальшого вирішення конфлікту на сході України», – заявив Сайдік.

Росія, яка подала до Ради безпеки ООН пропозицію щодо сил організації на Донбасі, домагається, щоб ці сили дислокувалися тільки поблизу лінії контакту в місцях, де працюють спостерігачі ОБСЄ, і мали за завдання тільки охорону цих спостерігачів.

Україна та її західні союзники відкинули такі обмеження і наполягають, що ці сили повинні працювати на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою нині ділянкою українсько-російського кордону, і мати широкий миротворчий мандат.

Крім того, Київ і Захід відкидають будь-яке узгодження подробиць можливої місії ООН із бойовиками, які, на відміну від Росії, не є стороною мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Сайдік: надіюся, що гуманність переможе

Економічна підгрупа ТКГ розглядала сьогодні питання відновлення та покращення мобільного зв’язку у ОРДЛО, а також постачання в окуповані райони Донецької та Луганської областей води та виплату їхнім мешканцям пенсій.

ТКГ вітала досягнуту домовленість щодо постачання води в систему «Карбоніт» в окуповані районі Луганської області на рік уперед.

Сайдік висловив надію на найскоріше завершення ремонту мосту в Станиці Луганській. «Я дуже надіюся, що врешті-решт гуманність переможе», – сказав він.

Наступне засідання ТКГ відбудеться майже через місяць – 22 серпня.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG