Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму активісти чашками із кавою нагадують про репресії


Різа Асанов
Різа Асанов

Кримськотатарські активісти почали незвичайну акцію на підтримку співвітчизників, переслідуваних російською владою в окупованому Криму. До цих історій привертають увагу за допомогою кави та соцмереж.

Кілька тижнів тому в кримському сегменті Facebook почали масово з'являтися фотографії з однаковим сюжетом: чашка кави та фотографії кримчан, які утримуються російською владою в СІЗО. Вони набирають сотні «лайків» і репостів від рідних політв'язнів, адвокатів і громадських активістів. Як стало відомо Крим.Реалії, цю акцію почав кримськотатарський активіст, житель Білогірського району Різа Асанов.

«Головне наше завдання – не дати забути про цих людей і про те, що їх переслідують за політичними мотивами», – пояснює він.

«Щоранку заварюю каву і викладаю в Facebook»

Різа Асанов розповідає, що ідея цього марафону пов'язана з тим, що такими ж фото з кавою любив вітати кримчан вранці Асан Чапух – 65-річний житель Місхора, який з березня нинішнього року утримується в СІЗО Сімферополя в рамках «справи Веджіє Кашка». За звинуваченням у вимаганні разом зі ним також перебувають під вартою жителі села Грушівка Казім Аметов і Бекір Дегерменджі, а також феодосієць Руслан Трубач. Адвокати та рідні заарештованих називають цю справу політичною.

Асан Чапух протягом декількох років чашкою кави бажав усім доброго ранку. Після його арешту цієї чашки кави не стало. Я і ще кілька людей вирішили продовжити цю традицію
Різа Асанов

​«Асан Чапух протягом декількох років чашкою кави бажав усім доброго ранку. Після його арешту цієї чашки кави не стало. Я і ще кілька людей вирішили продовжити цю традицію. Спочатку хотів використовувати фото кави з інтернету, але зрозумів, що це все одно неправда і вирішив робити по-чесному. Тепер я щоранку заварюю каву і перед тим, як її випити, кажу: «Доброго ранку!». І викладаю фото в Facebook», – каже активіст.

На підтримку фігурантів цієї справи Різа Асанов уже опублікував приблизно десяток кавових фото. «Ранкова кава від політичних в'язнів Криму: Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Руслана Трубача, Казима Аметова. У зв'язку з тим, що вони тимчасово відсутні, за них це будуть робити їхні друзі!», – таким текстом підписані всі фото.

Активно згадується в «кавових» публікаціях і Ервін Ібрагімов – член виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар, який був викрадений у Бахчисараї в травні 2016 року.

Протягом більш ніж двох років підконтрольні Росії кримські силовики не змогли розібратися з тим, що сталося. У Кримській правозахисній групі припускають, що до цього викрадення причетна російська влада або підконтрольні їй парамілітарні групи. Рідні Ервіна Ібрагімова живуть надією на повернення сина.

Серед фотографій Асанов поширює і список політв'язнів кримчан і українців.

«Не соромтеся публікувати чашки з кавою»

Я звертаюся до всіх родичів політв'язнів: не соромтеся публікувати чашки з кавою на підтримку політв'язнів. Це дуже важливо
Різа Асанов

Різа Асанов вважає, що публікація цієї інформації та фотографій дозволить не забувати про політичні справи в Криму та їхніх фігурантів. Наразі вони збирають сотні лайків і десятки репостів. Активіст закликає всіх небайдужих приєднуватися до акції. «Якщо у будь-якого українського політика чи навіть кримчанина запитати, чи знають вони прізвища політв'язнів, я впевнений, що вони не назвуть навіть десяти. А моїх (фігурантів кавової акції – ред.) люди точно знають. Тому я звертаюся до всіх родичів політв'язнів: не соромтеся публікувати чашки з кавою на підтримку політв'язнів. Це дуже важливо», – говорить він.

Різа Асанов
Різа Асанов

В акції беруть участь ще кілька кримчан із різних регіонів півострова. Вони з різних причин не називають своїх прізвищ, але свою участь у підтримці політв'язнів пояснюють бажанням «допомогти звільнити політв'язнів».

До акції також приєднався житель Росії. Він теж просить не називати свого імені, оскільки побоюється неприємностей через підтримку політв'язнів. Але стверджує, що активно стежить за подіями на півострові і підтримує кримських татар, яких переслідують російські силовики. Чоловік не має широкого кола підписників і друзів у соціальних мережах, але він публікує «кавові» фото в підтримку кримчан «заради солідарності».

«Хочу, щоб мою чашку кави перепостив Порошенко»

Різа Асанов – один із небагатьох, хто не боїться відкрито підтримувати політв'язнів. Окрім соцмереж, його можна побачити й біля кримських судів, що розглядають політичні справи, і на публічних акціях. Він згадує, що кілька років тому разом із родиною жив у Польщі, мав там гарну роботу та цікавився ситуацією в Криму здебільшого зі ЗМІ та з розповідей знайомих. Але після російської анексії вирішив повернутися на півострів.

Хочу, щоб мою чашку кави перепостив Петро Порошенко або міністр закордонних справ України
Різа Асанов

«2014 року ми з дружиною ще були в Польщі, намагалися допомагати кримчанам, чим могли. 2017 року приїхали у відпустку до Криму, і коли побачили, що тут відбуваються масові репресії, вирішили більше нікуди не їхати, залишитися тут і боротися за права тих, кого несправедливо і незаконно переслідують. У Криму ті, хто вирішив боротися з політичними репресіями, заздалегідь підписали собі вирок: ні їх, ні членів їхніх сімей ніколи не візьмуть на роботу. Тому я таксую і цим заробляю на життя», – каже Різа Асанов.

Він вважає, що українській владі варто докладати максимум зусиль для звільнення політв'язнів та активніше підтримувати їхні сім'ї.

«Хочу, щоб мою чашку кави перепостив Петро Порошенко (президент України – ред.) або міністр закордонних справ України (Павло Клімкін – ред.). Тому що Крим сьогодні – це публікації Крим.Реалії, АТР і ще кількох кримських ЗМІ. На українських телеканалах про Крим рідко що побачиш. Якщо Порошенко з міністром закордонних справ репостнуть моє фото, можливо, буде більше уваги до Криму», – говорить він.

Активіст стверджує, що «кавові» фото в соцмережах з'являтимуться, «допоки останній політв'язень не вийде з в'язниці».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG