Доступність посилання

ТОП новини

«Годувати грудьми – це супер». Чому важливо не боятись і не соромитись грудного вигодовування


Наразі у світі, за даними ВООЗ, лише 40 відсотків дітей у віці до шести місяців перебувають винятково на грудному вигодовуванні
Наразі у світі, за даними ВООЗ, лише 40 відсотків дітей у віці до шести місяців перебувають винятково на грудному вигодовуванні

Щороку на початку серпня Україна разом із усім світом проводить тиждень популяризації грудного вигодовування. У 2018-му його гасло –​«Годування грудьми – основа життя». У ВООЗ констатують: якби грудне вигодовування практикували як обов’язкове, щороку можна було б рятувати життя приблизно 820 000 дітей. Наразі у світі лише 40 відсотків дітей у віці до шести місяців перебувають винятково на грудному вигодовуванні. Саме тому його популяризація є такою важливою.

Як момент найбільшої концентрації щастя описує процес годування грудьми мама Віра-Вікторія Папа.

«Годувати грудьми – це коли час зупиняється для двох, коли малюк наповнюється здоров'ям і спокоєм, коли сім'я укріплюється в любові та взаєморозумінні», – вважає вона.

«Пишаюся тим, що можу і головне хочу годувати грудьми», – пише ще одна мама, Роксолана Фрост. Вона пояснює, що грудне молоко є корисним не лише для малюків, але і для самих жінок, у яких знижується ризик розвитку раку яєчників і молочних залоз.

Жінка радить іншим мамам не боятися цього природного процесу, запевняючи, що при правильному налаштуванні грудного вигодовування (ГВ), дискомфорту і болю у грудях не буде, а також додає, що лактація жодним чином не повинна впливати на вибір їжі для самої мами.

Серед переваг годування грудьми Роксолана відзначає можливість вільно пересуватися містом і просто подорожувати, адже їжа для її дитини у неї завжди з собою і не потребує додаткового приготування.

«Грудне вигодовування – це супер! Шкода, що в нас жінки мало поінформовані, як розпочати успішне годування грудьми: в пологових будинках плакати «кричать» про ГВ, а в результаті медсестри прибігають до мамусь, щоб ті давали суміш, бо вони «немолочні», «соски не такі» і щось в тому дусі, – зазначає Роксолана і радить тим, хто не може налаштувати ГВ, не боятися звертатися за порадою до консультантів. – Якщо добре старатися, то практично кожній жінці дано годувати, тільки має бути величезне бажання».

На думку мами Ярослави Кобинець, успішне годування грудьми розпочинається ще до народження дитини з вивчення інформації, яку можна отримати, як зі спеціалізованих книжок, так і зі спеціальних інтернет-ресурсів чи від консультантів.

Водночас, на її думку, багатьом молодим мамам у налаштуванні процесу грудного вигодовування нині заважають стереотипи, що беруть свій початок ще з радянських часів.

«Перемагає досвід поколінь, який не витримує жодної критики і часто є не особливо безпечним для здоров'я молодої мами. Ми поволі адаптовуємо у себе засади доказової медицини, однак у питаннях ГВ більше довіряємо, чомусь, мамі чи бабусі. Це при тому, що маленьких дітей вони мали понад двадцять/тридцять/п'ятдесят (!!!) років тому. Ображайтесь чи ні, у більшості випадків їхній досвід вже не є релевантним. За ці роки у медицині відбувся величезний прогрес. Заперечувати його тільки тому, що «з нами так робили і нічого поганого не сталося», як мінімум, недалекоглядно», – вважає Ярослава Кобинець.

Вона також не розуміє, чому в українському суспільстві годування грудьми у публічних місцях досі нерідко викликає негативну реакцію.

«По-перше, дивною є теза про те, що жінки роблять це на показ. У більшості випадків ви навіть не зрозумієте, що жінка на лавці в парку зараз годує дитину. По-друге, грубо вважати, що не можна годувати малюка серед ресторану чи деінде в людному місці. Особливо, враховуючи таку малу кількість kids-friendly місць і низьку адаптацію простору для батьків з дітьми в Україні в цілому. Маленька людина не запитує дозволу, вона хоче їсти чи пити», – пояснює Ярослава.

Ще одна мама – Станіслава Кириченко – розповідає, що свого часу їй самій було соромно і незручно знаходитись поруч із жінками, які годували дитину грудьми. Каже, що у таких ситуаціях не знала, куди сховати очі, а відтак обурювалась.

Окрім того, Станіслава була переконана, що свою дитину у такий спосіб годуватиме лише вдома. Утім, як показав в подальшому її власний досвід, такий категоризм був недоречним.

«Це тривало до першого ж походу в парк. Коли мала розридалася від голоду, у мене навіть сумнівів ніяких не лишалося: годуватиму тут і зараз», – пояснює вона.

Нині ж жінку дивують докори, які нерідко чують мами, котрі наважуються годувати своїх малюків грудьми у публічних місцях.

«Мені от не подобається, коли у жінок сідниці з-під шортів вивалюються, або целюліт розміром із Марс, але тут скажуть: «Так це що, через твої смаки людині ціле літо в штанах паритися?» Так що, через ваші смаки дитина має заходитися від голодного плачу?» – пояснює жінка.

В українському суспільстві грудне вигодовування і справді є однією з тих тем, які викликають бурхливі дискусії. Йдеться саме про годування малюків у публічних місцях. Тих, кого обурює, коли під час цього процесу мама не прикриває груди і малюка, чимало. Однією з таких є і Тетяна.

«Взагалі я не проти цього, бувають різні ситуації. Якщо хтось у парку на лавочці це робить, або у кутку в кафе, – добре, але коли це роблять демонстративно, я проти. У мене виникає огида на фізіологічному рівні. Для мене це все одно, коли хтось справляє малу чи велику нужду, або користується зубочисткою», – так описує вона свої відчуття.

Утім, є й інші аргументи, якими супротивники годування грудьми в публічних місцях обґрунтовують свою позицію. Наприклад, гігієна:

Інші ж наголошують на інтимності процесу:

Між тим, подібна проблема зі сприйняттям жінок, які годують дитину на публіці, притаманна не лише Україні. Ось цей соціальний експеримент демонструє, що до таких ситуацій не завжди терпимо ставляться і за кордоном:

​Тим часом експерти видання «Гендер в деталях», яке займається популяризацією гендерних знань в українському суспільстві, наголошують, що жінка має право годувати дитину грудьми де завгодно і не повинна цього соромитись, адже цей процес не має жодного сексуального чи аморального підтексту і не означає, що у такий спосіб вона хоче привернути до себе увагу. Тим, хто все ж таки зіткнувся з дискримінацією на цьому підґрунті, фахівці радять публічно говорити про це, адже «найбільше дискримінація боїться розголосу».

На тому, що годувати грудьми малюків не соромно, наголошують і у МОЗ,

Все, що стосується здоров‘я, не має викликати жодного сорому чи вагань
Уляна Супрун

«Все, що стосується здоров‘я, не має викликати жодного сорому чи вагань. Тим більше, коли йдеться про дітей!» – пояснює виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Вона також нагадує, що грудне молоко матері є неабияк важливим для здоров’я малюка (особливо у перші місяці його життя).

«Через молоко дитина отримує поживні речовини та вітаміни, а також антитіла – захист від хвороб... Новонароджені, яких вигодовують грудьми в перші години життя, мають значно більші шанси на виживання та мають надійний захист від безлічі хвороб. Навіть затримка у кілька годин після народження може мати серйозні наслідки для розвитку дитини», – зауважує Супрун.

Вона також додає, що годування грудьми відіграє важливу роль і для здоров’я самої мами, адже, за її словами, воно знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету 2-го типу і післяпологової депресії.

Тим часом у ВООЗ зазначають, що грудне молоко є особливо важливим у перші шість місяців життя дитини, тож у цей час варто утриматись від введення додаткового харчування чи напоїв для малюка.

«Якщо ви прикладаєте дитину до грудей у першу годину її життя, з першим молоком («молозивом») ви забезпечуєте її концентрованими антитілами для захисту від хвороб. Тому суміш та вода непотрібні. Вам також не варто хвилюватися щодо кількості молока: стільки, скільки у вас виробляється, малюкові достатньо», – пояснюють фахівці.

При цьому у ВООЗ радять годувати грудним молоком якомога довше, адже це джерело поживних речовин, важливих для здорового розвитку дитини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG