Доступність посилання

ТОП новини

«Правоохоронці не повинні бити адвокатів». У Дніпрі адвокати вийшли на акцію протесту після побиття їхньої колеги


Протест адвокатів, Дніпро, 13 серпня 2018 року
Протест адвокатів, Дніпро, 13 серпня 2018 року

Дніпро – У понеділок десятки адвокатів Дніпропетровської області пікетували управління поліції в регіоні, обурені резонансним випадком з їхньою криворізькою колегою Оксаною Рагозіною. Адвокат Рагозіна стверджує, що прибула до поліції разом зі своїм підзахисним і їх обох побили правоохоронці. Адвокати Дніпропетровщини заявили, що розцінюють цей інцидент як «перешкоджання адвокатській діяльності» і «недопуск адвоката до клієнта» та зажадали об’єктивного розслідування і покарання винних. Правоохоронці повідомили, що вже проводять службову перевірку. Спочатку поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «легкі тілесні ушкодження», проте адвокати вимагали перекваліфікувати правопорушення на статтю з суворішим покаранням. Вони також нагадали про ще вісім схожих випадків на Дніпропетровщині, які досі не дійшли до суду. Згодом в поліції Кривого Рогу повідомили Радіо Свобода, що кримінальне провадження щодо побиття Оксани Рагозіної перекваліфікували і будуть розслідувати як втручання в роботу захисника.

Резонансний випадок з адвокаткою Оксаною Рагозіною в Кривому Розі стався 9 серпня. Адвокат розповідає: вони з клієнтом, який на той момент не мав статусу затриманого, приїхали до слідчого управління поліції на допит.

У мене легкі тілесні – до десятка синців і три досить великих садна

Надали документи, зареєструвались в журналі відвідувачів. Очікування тривало довго, і її підзахисний вийшов з приміщення, аби купити кави. Як тільки він потрапив на вулицю, до нього підскочили кілька правоохоронців, почали бити й штовхати. Коли ж адвокатка намагалась зняти все це на камеру телефону, стусанів дісталось і їй.

Потім працівник СБУ досить сильно вдарив мене в голову, я аж відлетіла, ногою зачепилась за поріжок
Оксана Разгозіна

«Як тільки він вийшов на вулицю, кілька людей підскочило до нього і почало заштовхувати назад. Я питаю: «Хлопці, якщо мій клієнт затриманий, то нема проблем, ми зайдемо всередину і чекатимемо?». Вони: «Ні, він не затриманий». Його продовжували штовхати. Я дістала телефон і почала знімати. У мене почали забирати телефон, але мені все ж вдалось зняти, як били мого клієнта, як його заштовхували в приміщення. Мене намагались виштовхати за територію, потім почали бити по правому боку. У мене легкі тілесні – до десятка синців і три досить великих садна. Потім працівник СБУ досить сильно вдарив мене в голову, я аж відлетіла, ногою зачепилась за поріжок. По нозі знову таки досить сильно вдарили… Після цього я двічі телефонувала в поліцію, але ніхто не приїхав. Потім я подзвонила на гарячу лінію поліції і в мене вже прийняли заяву, внесли до ЄРДР», – розповіла Радіо Свобода Оксана Разгозіна.

Адвокат переконана: правоохоронці мали на меті не допустити її до клієнта, щоб запропонувати йому поступливішого державного адвоката. Така практика досить поширена в Україні.

Це таке скрізь, але в менших масштабах, але тут вже був перебір
Оксана Разгозіна

«Слідчий чудово знав, що я адвокат. У журналі реєстру я також була зареєстрована. Доки я писала заяву в поліції, виявилось, що моєму клієнтові в той час вже викликали іншого адвоката. Це також порушення. Знаючи, що в мого клієнта є договір зі мною, що його адвокат, грубо кажучи, ось тут поряд біля дверей валяється, вони це зробили… Я думаю, що це було спрямовано не особисто проти мене. Це такий підхід у наших правоохоронців. «Нам можна все, ми все вирішуємо». Це таке скрізь, але в менших масштабах, але тут вже був перебір», – додала адвокатка.

Вона також розповіла, що зрештою її допустили до клієнта. Та коли після оформлення протоколу його затримання він почав скаржитись на болі в животі, лікарів «швидкої»до нього не допустили.

«Руки геть від адвокатів!»

На інцидент у Кривому Розі відреагувала Рада адвокатів Дніпропетровської області. Там заявили, що розцінюють випадок як «намагання не допустити адвоката до клієнта для надання професійної правової допомоги» й організували попереджувальний пікет.

Адвокати Дніпропетровської області, які в понеділок зібрались під будівлею регіональної поліції, вимагали об’єктивного розслідування цієї справи, а також цілої низки схожих справ з перешкоджанням адвокатській діяльності з боку правоохоронців. У руках вони тримали плакати з написами «Я – адвокат!» та «Руки геть від адвокатів!». Вони зазначали, що побиття жінки-адвоката «стало останньою краплею»

Ще вісім схожих випадків тільки по області

За словами заступника Ради адвокатів Дніпропетровської області Олексія Трунова, тільки з початку 2017 року на Дніпропетровщині зафіксовано 9 випадків застосування правоохоронцями фізичної сили щодо адвокатів, за всіма відкриті кримінальні провадження, але жодне поки не дійшло до суду.

Олексій Трунов
Олексій Трунов

Дев’ять фактів з 2017 року, у нас зафіксовані звернення адвокатів
Олексій Трунов

«Дев’ять фактів з 2017 року, у нас зафіксовані звернення адвокатів. Адвокат Волошин, адвокат Верба, який був побитий, адвокат Жмайлова, насилля з боку співробітників поліції, адвокат Кричетникова. …Усе це ми виклали у зверненні до обласної поліції. Це те, де був уже здійснений злочин щодо захисника, окрім того, є маса порушень», – сказав Олексій Трунов.

У своїй щоденній практиці з тими чи іншими проявами перешкоджання професійній діяльності наразі стикаються більшість захисників, зауважує дніпровський адвокат, голова обласної асоціації адвокатів Євген Большаков.

Євген Большаков
Євген Большаков

Адвокат приїздить на місце, де проводяться слідчі дії, наприклад обшук, – його не допускають, його виставляють силою, викидають з приміщення. Таке часто буває
Євген Большаков

«Адвокат приїздить на місце, де проводяться слідчі дії, наприклад обшук, – його не допускають, його виставляють силою, викидають з приміщення. Таке часто буває. Ми про це заявляємо, є заяви, за якими відкриті кримінальні провадження, але ці справи, як правило, не доводять до кінцевого результату. В результаті не відповідає за це ніхто! Органи досудового слідства зневажають адвокатів і гарантії адвокатської діяльності. Ми вже не в змозі чекати реакції на звернення. Ми змушені виходити на пікети», – розповів адвокат Євген Большаков.

Відкрили провадження, проводять службову перевірку

У поліції Кривого Рогу Радіо Свобода повідомили, що через побиття адвокатки Оксани Рагозіної відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). Вирішується питання щодо підслідності цієї справи. Від коментарів самого інциденту правоохоронці в Кривому Розі відмовились.

Водночас в обласній поліції в понеділок після акції протесту адвокатів поінформували, що планують перекваліфікувати справу за більш тяжкою статтею і додали деякі подробиці про випадок. За словами в. о. начальника слідчого управління обласної поліції Олексія Брандеса, до інциденту в Кривому Розі були причетні співробітники Служби безпеки України. Наразі триває службова перевірка. Як зазначив високопосадовець поліції, сам же інцидент стався через те, що клієнт адвокатки, підозрюваний у злочині, пов’язаному з діяльністю порностудії, намагався втекти від правоохоронців.

Олексій Брандес
Олексій Брандес

Дії співробітників я не можу коментувати до завершення службового розслідування. Це були оперативники СБУ
Олексій Брандес

«При затриманні цього чоловіка виник конфлікт: чоловік намагався втекти. Співробітники, які брали участь у супроводі, намагались фізично його затримати. У цьому конфлікті взяла участь і адвокат. Дії співробітників я не можу коментувати до завершення службового розслідування. Це були оперативники СБУ. Поліція здійснює службову перевірку, яка триватиме тиждень, відкрите кримінальне провадження через нанесення легких тілесних ушкоджень, але кваліфікація справи буде переглянута», – зазначив представник поліції.

Адвокати Дніпропетровської області заявили правоохоронцям, що за відсутності адекватної реакції на порушення проти адвокатів вони залишають за собою право «діяти далі іншими правовими методами». Акцію протесту адвокатів у Дніпрі підтримали колеги в Кривому Розі.

Згодом в поліції Кривого Рогу Радіо Свобода повідомили, кримінальне провадження щодо побиття адвоката Оксани Рагозіної перекваліфікували із частини 1 статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження) на частину 2 статті 397 (втручання у роботу захисника і представника громадянина). Ця стаття передбачає покарання у вигляді обмеження волі до трьох років або штраф, а також позбавлення права обіймати певні посади.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG