Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Лондона: інцидент біля Вестмінстера розглядають як теракт


Поліція на місці інциденту, Лондон, 14 серпня 2018 року
Поліція на місці інциденту, Лондон, 14 серпня 2018 року

У центрі британської столиці легковий автомобіль врізався на повній швидкості у загорожу безпеки навколо будівлі британського парламенту. Принаймні двоє осіб дістали поранення різного ступеня, але такі, що не загрожують життю. Британська поліція спеціального призначення заарештувала чоловіка віком від 23 до 30 років, який був за кермом автомобіля марки Ford Fiesta. Цілий парламентський квартал Вестмінстер у вівторок оточений щільним кордоном поліції. Триває допит затриманого, якого відвезли до поліційної дільниці південного Лондона. Інцидент трактують як терористичний напад. Британський уряд проводить засідання надзвичайного комітету з питань безпеки.

Авто сріблястого кольору опинилось на вулиці, прилеглій до будівлі британського парламенту, десь у районі 7.30 ранку, переїхавши на протилежний бік доволі вузької вулиці, прилеглої до британського парламенту, і збивши кількох велосипедистів, які традиційно виїздять на ранкові велосипедні прогулянки о цій порі в центрі Лондона. Також авто вдарило кількох нечисленних перехожих, які перебували на вулиці. Врешті Ford Fiesta на швидкості під 90 кілометрів на годину врізався у загороджувальний бар’єр перед самим входом до будівлі парламенту. За свідченнями очевидців, те, що відбулося, цілком виглядало як навмисні дії водія легкової машини.

Лондон, 14 серпня 2018 року, поліція на місці інциденту
Лондон, 14 серпня 2018 року, поліція на місці інциденту


На місце події негайно прибули посилені наряди антитерористичної поліції, які оточили район парламенту і заарештували водія, яким, як повідомляють, є чорношкірий молодик середнього росту у білій сорочці і чорному светрі з капюшоном віком десь під 30 років. Водій не чинив спротиву при затриманні. Також було видно, що від удару спрацювали подушки безпеки автомобіля. На момент удару в авто перебував лише водій і не було інших пасажирів. Поліція одразу ж ретельно обшукала транспортний засіб, втім, не знайшла ані зброї, ані інших подібних речей, які могли б бути використані для подальшого ходу нападу. Попри все, напад біля Вестмінстера розглядають як терористичний напад і розслідування інциденту біля британського парламенту веде спеціальний підрозділ антитерористичної поліції.

Численні свідки цього випадку кажуть, що водій не мав переднього номера на авті, і, як виглядало, свідомо скерував машину спочатку на групу велосипедистів, які чекали на зелене світло, а вже потім у загорожу перед парламентом. При цьому водій і після удару залишався у авті, хоча з пошкодженої машини почав валити дим.

Лондон, 14 серпня 2018 року. Поліція на місці інциденту
Лондон, 14 серпня 2018 року. Поліція на місці інциденту

На місце події також прибула швидка допомога, співробітники якої займались тими, кого збило авто. Загалом, двоє осіб зазнали поранень, але, як повідомляють, ці поранення не є важкими.

Площу перед британським парламентом негайно евакуювали, а прилеглі до будівлі парламенту вулиці закрили для доступу людей і транспорту. На спеціальних пластикових стрічках, якими перегородили рух у цій частині британської столиці, було написано «Кордон розслідування акту тероризму».

У заяві представника Скотланд-Ярду зокрема зазначено:
«О 7:37 ранку авто марки Ford Fiesta сріблястого кольору збило кількох велосипедистів, перед тим як врізатись у загорожу перед будинком британського парламенту. Затриманого за звинуваченнями у тероризмі відвезли до дільниці поліції і зараз з’ясовується його ім’я і мотиви».

«Затриманий нині не співпрацює зі слідством​»

Тим часом у резиденції британського уряду на Вайтголлі відбулося засідання надзвичайного комітету з питань безпеки «Кобра». Керівництво Сполученого Королівства з надзвичайною серйозністю поставилось до того, що відбулось вранці перед будівлею парламенту і демонструє граничну налаштованість отримати відповіді на запитання вже найближчим часом.

Британська поліція оголосила про розміщення додаткових патрулів на вулицях населених пунктів в Англії, Вельсі та Шотландії. Терористичний акт у Вестмінстері розслідують і розглядають із максимальною ретельністю.

Ніл Басу, заступник комісара поліції Великого Лондона і голова антитерористичного відділу, зокрема, повідомив, що затриманий на цій стадії відмовляється співпрацювати зі слідчими.

«Беручи до уваги те, в який спосіб був скоєний напад під Вестмінстером, цей випадок розглядається як акт тероризму. Якихось інших спільників виконавця цього терористичного акту наразі не заарештували. Розвідувальні джерела, втім, не вважають, що існує якась подальша загроза для лондонців або для жителів Великої Британії. Затриманий нині не співпрацює зі слідством, і фахівці антитерористичного відділу намагаються встановити його особу й можливі мотиви нападу. З огляду на інформацію, якою володіють слідчі, затриманий не був відомий британським службам безпеки або ж антитерористичній поліції», – заявив Ніл Басу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG