Доступність посилання

ТОП новини

Для впливу на Україну Кремль використовує гроші та «корисних ідіотів» (огляд преси)


Під час однієї з акцій у Києві, 2016 рік
Під час однієї з акцій у Києві, 2016 рік

Україна дуже розпорошена. Люди з радянським мисленням усі свої проблеми делегують державі. Інші сконцентровані на своєму фінансовому становищі. А є люди, які працюють на зміни у масштабах країни. Тобто, існує чимало Україн із різними прагненнями, констатує експерт тижневика «Країна» політолог Андрій Заблоцький. Він вважає, що проблеми виникають, коли людина усвідомлює, що живе не так, як хоче. Тоді приходить політик-популіст і обіцяє золоті гори. Це доля залежних і неактивних громадян. Причина більшості проблем – у нерозвиненості свідомості: особистої і суспільної. Нездатності бачити причинно-наслідкові зв’язки. Це радянський спосіб мислення: нікому ніщо не належить, пошкодивши щось, не заподію нікому збитків. Експерт також наголошує, що українці досі перебувають під відчутним впливом російського інформаційного поля. Однак поступово втрачають інтерес до подій у Росії. Політолог переконаний, що Кремль й надалі впливатиме на події в Україні грошима, корисними ідіотами і взаємодією з регіональними елітами.

Олігархія в Україні тримається на трьох стовпах: доступ до бюджету, до правління державними підприємствами і до природних ресурсів. Потім виводиться капітал, формуються політичні проекти, залучаються олігархічні медіа. Згодом проходять вибори і формування уряду. На кожному цьому етапі потрібно створювати запобіжник, щоб розвалювати цю систему. На цьому в газеті «День» наголошує парламентарій Оксана Сироїд. Вона переконує, що бюджет має бути прозорим. Наприклад, оборонний бюджет США написаний на 120 сторінках, де є деталізація кожної одиниці зброї, її специфікація, куди вона може бути поставлена, а куди ні. Натомість в Україні оборонний бюджет розписаний вісьмома лінійками в таблиці Excel – широкими мазками. Із 80 мільярдів оборонного бюджету України однією лінійкою написано – підвищення обороноздатності держави (60 мільярдів). А як дізнатись – підвищила країна цю обороноздатність чи не підвищила? Такий підхід дає змогу красти гроші з бюджету лише через те, що невідомо, як він витрачатиметься. Тому необхідно добиватися поступової деталізації держбюджету, щоб усі знали, на що витрачаються гроші. Також необхідно створити незалежні медіа. Цю проблему до певної міри можна розв’язати регулюванням відповідальності кінцевих власників. Якщо буде контролюватися бенефіціар та його фінансовий стан, тоді набагато легше буде регулювати виробництво медіапродуктів. Також має бути більше відповідальності у політичних партій за те, як вони голосують у парламенті. У виборчому законодавстві має бути жорстка система санкцій за його порушення, зазначає депутат.

«Від «копанок» до кар’єрів, або Масштабний нелегальний видобуток вугілля на Луганщині вражає». У публікації під таким заголовком газета «Голос України» пише, що тема «копанок» для області не нова. Незаконний видобуток вугілля розпочався на Луганщині давно у відповідь на реструктуризацію вугільної промисловості, запровадженої ще урядом Леоніда Кучми. Тоді за короткий термін у регіоні ліквідували кілька десятків шахт, і чоловіче населення залишилось без роботи. Дехто почав розробляти пласти вугілля, що виходили на поверхню, аби якось прогодувати сім’ю, але згодом у цю «гру» вступили підприємливі ділки, які створили і розвинули цілу індустрію «чорного» вуглевидобутку. В основному нелегальні копальні були розповсюджені в південній частині регіону, які нині перебувають під російською окупацією. На півночі ж області «копанки» не були настільки популярними та актуальними. Але років два тому на підконтрольній Києву частині Луганщини знову заговорили про нелегальні «копанки». Про те, як можна вирішити цю проблему, розповідає парламентське видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG