Доступність посилання

ТОП новини

Путін на австрійському весіллі «посилює вплив Росії в ЄС»


Російський президент Володмири Путін та міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль. Відень, 5 червня 2018 року
Російський президент Володмири Путін та міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль. Відень, 5 червня 2018 року

Президент Росії Володимир Путін у суботу буде гостем на весіллі міністра закордонних справ Австрії, яка отримала посаду завдяки крайній правій партії, що займає відверто проросійські позиції і закликає до скасування санкцій ЄС проти Росії. На весіллі очільниці австрійської дипломатії Карін Кнайсль має бути присутній і лідер крайньої правої Партії свободи, а також канцлер Австрії, яка нині головує в ЄС, Себастіан Курц. Після Австрії Путін поїде на переговори з німецьким канцлером Анґелою Меркель, де серед тем буде і конфлікт на сході України.

Президент Росії Володимир Путін прибуде до Австрії у суботу лише на кілька годин, аби відвідати весілля 53-річної Карін Кнайсль у невеликому готелі у виноробній Штирії на півдні країні.

Кнайсль, яка є поліглотом і експертом із Близького Сходу, була призначена міністром закордонних справ за квотою крайньої правої Австрійської партії свободи, але формально вона не є її членом. Партія свободи, що її очолює Гайнц-Крістіан Штрахе, сформувала коаліцію з консерваторами Себастіана Курца після виборів минулого року, що дало змогу Курцові стати канцлером.

Австрійська Партія свободи виступає за зняття санкцій ЄС проти Росії, а також має зв’язки з російською провладною партією «Єдина Росія», підписавши з нею у грудні 2016 року «угоду про співпрацю».

Австрія була однією з кількох країн ЄС, яка не вислала російських дипломатів після отруєння нервово-паралітичною речовиною російського подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки в англійському Солсбері раніше цього року.

Тоді канцлер Курц пояснив позицію офіційного Відня тим, що Австрія хоче бути «будівничим мостів між Сходом та Заходом» і хоче «тримати канали відкритими» з Москвою.

Реакція в Австрії

В Австрії, між тим, є багато критичних голосів проти приїзду Путіна на весілля голови австрійської дипломатії.

Це вже буде другий приїзд російського керівника до Австрії за три місяці. Під час червневого візиту до Відня Путін заявив, що скасування санкцій ЄС проти Росії «піде на користь усім».

Для Австрії це – невигідно. Візит розпалює підозри, що Австрія є троянським конем Росії в ЄС
Ґергард Манґотт

Як каже в інтерв’ю агенції dpa австрійський експерт з питань Росії в Університеті міста Інсбрука Ґергард Манґотт, для Австрії це – невигідно: «Візит розпалює підозри, що Австрія є троянським конем Росії в ЄС».

Він додав, що українська реакція на цей приїзд Путіна вказує, що Австрія, яка нині головує в ЄС, значно погіршила свій авторитет як посередника в конфлікті на сході України.

Голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради Ганна Гопко: «Весілля – це приватна справа. Одначе, навіть не треба нічого говорити: якщо ви запрошуєте Володимира Путіна на своє весілля, ви вже більше не нейтральні. Віднині Австрія не може бути посередником в Україні. Крапка»:

​Коли нинішній канцлер Себастіан Курц сам був міністром закордонних справ Австрії, то відвідував разом з українським колегою зону бойових дій на Донбасі і чітко підтримав суверенітет і територіальну цілісність України. Так само однозначно підтримав Україну Курц і під час візиту раніше цього року до Відня президента України Петра Порошенка.

Володимир Путін скористається весіллям, щоб посилити свій авторитет у Західній Європі та у світі
Гельмут Брандштеттер

«Володимир Путін скористається весіллям, щоб посилити свій авторитет у Західній Європі та у світі», – заявив шеф-редактор одного з найпопулярніших австрійських видань Kurier Гельмут Брандштеттер.

«Шкода, що це перетворить весілля Карін Кнайссль із того, що могло б стати найкращим днем у її житті, на зовсім протилежне – політичну подію», – додав Брандштеттер, якого цитує агентство dpa.

А австрійський євродепутат від партії «Зелених» Міхель Раймон навіть вимагає негайної відставки Кнайсль із посади міністра. За його словами, чинний уряд розбазарює авторитет Австрії, яку сприйматимуть у ЄС як «руку російського режиму».

Чинний уряд розбазарює авторитет Австрії, яку сприйматимуть в ЄС як руку російського режиму
Міхель Раймон

Манґотт теж наголошує, що для Путіна це запрошення – можливість продемонструвати, що він не ізольований, натомість його товариства на особистому рівні шукають в країні ЄС. Манґотт виключив близькі особисті стосунки Кнайссль та Путіна як мотив для запрошення та назвав його «вкрай дивним» для дипломатичної практики.

МЗС Австрії, зі свого боку, запевнило у незмінності зовнішньополітичного курсу Відня.

Реакція міністра закордонних справ України Павла Клімкіна:

За словами американського журналу Newsweek, Путін раніше приятелював із колишніми головами урядів Італії та Німеччини – Сільвіо Берлусконі та Ґергардом Шредером.

Оскільки він зіштовхнувся з дистанціюванням від нього після 2014 року з боку багатьох західних лідерів, Путін, як зазначає видання, отримав вигоду від наростання впливу крайніх правих сил у Європі і також встановив приязні стосунки з угорським прем’єром Віктором Орбаном та турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, які ставлять під сумнів союзницькі відносини з західними альянсами – ЄС та НАТО.

Фінансовий аналітик Алекс Кокчаров: «Австрійський міністр закордонних справ Карін Кнайсль показує повну неповагу Європі і цивілізованому світові, запрошуючи Володимира Путіна на своє весілля в той час, як Росія продовжує окуповувати частини Грузії, Молдови та України»:

Подробиці весілля

За даними австрійської преси, Кнайсль виходить заміж за бізнесмена Вольфґанґа Мейлінґера, і будуть вжиті посилені заходи безпеки через прибуття Путіна, який прилетить до другого за величиною міста Австрії, Граца, а звідти вертольотом – на весілля.

Але, за оцінками австрійської газети Kurier, червневий візит Путіна до Відня обійшовся австрійському бюджетові в півмільйона євро, адже було залучено півтори тисячі правоохоронців. Саме тоді – у червні – Кнайсль і запросила Путіна на своє весілля.

За словами кремлівського речника Дмитра Пєскова, це «приватний захід, і там немає якогось протоколу».

Австрійська преса каже, що на весіллі будуть присутні лідер Партії свободи Штрахе та канцлер Курц, але не буде президента Австрії Александера Ван дер Беллена.

Після кількох годин на весіллі Путін одразу вилетить до Берліна на переговори з німецьким канцлером Анґелою Меркель в урядовій резиденції Мезеберг, де однією з головних тем буде конфлікт на Донбасі, адже Німеччина і Росія є учасниками «нормандського формату» щодо пошуків шляхів мирного врегулювання розпаленого Росією конфлікту.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG