Доступність посилання

ТОП новини

Українська армія стала локомотивом відриву від «русского мира» (огляд преси)


Військові навчання на Чернігівщині. Гончарівський полігон, 10 вересня 2016 року
Військові навчання на Чернігівщині. Гончарівський полігон, 10 вересня 2016 року

Газета «Україна молода» нагадує, що вже другий рік триває нарешті розпочатий історично-ціннісний ребрендинг українського війська. Київ на тепер без озирання на Білокам’яну та «общее прошлое» називає речі, важливі події й орієнтирні персони так, як того вимагає потреба в розбудові проукраїнської армії. Треба усвідомлювати, що Росія значно більше просунулася в цій справі, наголошує газета. По-перше, їх влаштовували старі меми та підходи, бо це суспільство досі існує в тоталітарній координатній системі, яка гуртується навколо «лідера» чи ідеї маскулінної величі. По-друге, у них немає іншого бачення, як самозберегтися у глобальній конкуренції. Це їхній єдиний козир у грі, що веде до серії з «пенальті» в одні ворота. Експерт видання, військовий історик Василь Павлов закликає дивитися на події в Росії крізь призму розуміння, що «там готуються до великої війни і використовують будь-які ідеологічні засоби для мобілізації власної армії і населення». Історик переконаний: формула «декомунізація+дерадянізація+деімперіалізація» є вкрай необхідною складовою реформ ЗСУ. Також Україна повинна продовжувати присвоєння почесних найменувань військовим частинам, спираючись на власні військово-історичні традиції та досвід російсько-української війни. Адже сьогодні українська армія стає локомотивом ідеологічного та ціннісного відриву України від «русского мира». Ми тепер на різних геополітичних плитах, наголошує експерт.

21 серпня 1991 року, після поразки путчу ГКЧП, багато хто зрозумів, що Радянський Союз вже не повернеться. Він засвідчив, що система вичерпала себе і їй кінець. Реальне життя відрізнялося від ідеології, яку продовжували нав’язувати, зазначає «Газета по-українськи». У статті «Путч прискорив проголошення незалежності України» видання пише, що моральна недолугість гекачепістів схилила на бік незалежності навіть частину комуністів. Деяким винятком був Донбас. Він мав найбільший зиск від радянської монополістичної економіки. Там зосереджувалася пролетарська еліта – найвисокооплачуваніші кадри. Жили забезпечено та прогнозовано. Тому вони хотіли продовження Радянського Союзу. Там і зараз воюють за його відновлення, зазначає газета.

Проти адвокатів Віктора Януковича відкрили кримінальну справу. Днями вони намагалися не допустити в суд державного захисника президента-втікача. Як переконують експерти «Газети по-українськи», адвокати Януковича мають завдання – дотягнути до президентських виборів. Розраховують, що главою держави стане прокремлівський кандидат і тоді справу розвалять. Видання пише, що процес намагалися перетворити на судилище над Майданом, відвести увагу від Януковича. Суддя не хотів мати скандалів. Розумів – працюють потужні юристи, які за найдрібнішу помилку будуть скаржитися в Європейський суд. Тому дозволяв їм витворяти таке. Якби адвокати так поводилися в суді США – їх вивели б у наручниках і оштрафували, стверджують експерти видання.

«Чому Київ пливе?» – у статті під таким заголовком газета «День» з'ясовує – хто винен, що Київ вкотре затопило? Потужні зливи, старі ливнівки чи неготовність міської влади боротися з наслідками стихії? Причин таких катаклізмів кілька, переконує експерт видання. Є й погодні, від них ніхто не застрахований. Але є й рукотворні – хаотична забудови міста, що триває не одне десятиліття, і яка перетворює Києва на кам’яні джунглі. У зв’язку з інтенсивною непродуманою забудовою, її надзвичайним ущільненням зникають зелені зони, які зазвичай вбирали в себе опади, що призвело до збільшення площі водозбору дощової каналізації, яка не розрахована на такі об’єми. А гроші в її модернізацію не вкладаються через жадібність забудовників, які дбають лише про зайві поверхи для своїх надприбутків, наголошує газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG