Доступність посилання

ТОП новини

Чеські кінематографісти розпочали ланцюгове голодування заради звільнення Олега Сенцова 


Церемонія заочного нагородження Олега Сенцова, який перебуває за ґратами в Росії, нагородою чеського кінематографічного та телевізійного союзу FITNESS, яка вручається з 1966 року. 17 січня 2015 року (архівне фото).
Церемонія заочного нагородження Олега Сенцова, який перебуває за ґратами в Росії, нагородою чеського кінематографічного та телевізійного союзу FITNESS, яка вручається з 1966 року. 17 січня 2015 року (архівне фото).

Прага – Члени чеської Асоціації режисерів, сценаристів і драматургів сьогодні розпочали голодування на знак солідарності і підтримки Олега Сенцова. Символічно, що перших шестеро майстрів чеського кіно розпочинають ланцюгове голодування в день 50-ї річниці початку окупації Чехословаччини військами Варшавського пакту, в день знаменний в історії країни. Проте, як зазначив у розмові з Радіо Свобода один із ініціаторів голодування сценарист і режисер Вацлав Кадрнка, акції заради звільнення Олега Сенцова з російської тюрми проводились і раніше:

Ми думали, як ще можна підтримати Олега Сенцова. Ми надумали проводити тихе 5-денне голодування, щоб проявити з ним солідарність

– Ми в асоціації сценаристів підтримували Олега Сенцова кілька разів, ми надсилали петиції й листи, навіть один лист прямо його мамі, сподіваємось, що листи дістались і до Олега. Ми від початку є складовою всеєвропейської, світової ініціативи не тільки кінематографістів, але й в цілому творчих осіб. Однак, все це було марним, нічого не сталося. Тому ми думали, як ще можна підтримати Олега Сенцова. Ми надумали проводити таке тихе, шанобливе п’ятиденне голодування, яким ми могли б проявити з ним солідарність.

Вацлав Кадрнка
Вацлав Кадрнка

– Чому Ви голодування розпочинаєте 21 серпня, в день 50-ї річниці окупації Чехословаччини військами Варшавського пакту? Чи вбачаєте Ви зв’язок між 1968-м роком і 2018-м в долі Олега Сенцова?

Мова у 2018-му про те ж саме, що і в 1968-му: про порушення прав людини, про боротьбу за свободу слова, вільного слова

– Це якось так логічно збіглось, цей зв’язок звичайно ясний, адже мова про те ж саме: про порушення прав людини, про боротьбу за свободу слова, вільного слова. Тому нам здалась ця дата вдалою. Але над цим ми не розмірковували, просто зібрались кілька днів тому, надумали почекати кілька днів, щоб ці події поєднались.

– Як триватиме далі Ваше ланцюгове голодування, чи знаєте, хто до Вас приєднається, чи є підтримка Вашої ініціативи?

– Наразі голодує нас шестеро, але приєднуються й дальші. Тобто за 5 днів до ланцюгового голодування приєднаються все нові й нові люди. Вже зголосилось продовжити ланцюг наступних 10 людей, і це люди, які не пов’язані з кінематографом чи культурою. Ми раді, що громадяни хочуть приєднатись до цього вчинку.

– Чи маєте намір голодування продовжувати аж до звільнення Олега Сенцова?

– Звичайно, це було б найуспішніше і найкраще. Ми хотіли б просто зробити так, щоб не треба було писати далі ще один лист, слова, які ні до чого не призведуть. Мені здається добре, що люди якось починають реагувати.

–Чи є підтримка Вашої акції?

–Ми маємо підтримку і я вірю, що прийде все більше і більше людей. Зараз нас є шестеро-семеро, але маємо й інших, які до нас приєднаються.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG