Доступність посилання

ТОП новини
27 років тому було ухвалено Акт проголошення незалежності України
27 років тому було ухвалено Акт проголошення незалежності України

Україна святкує День Незалежності 2018. Онлайн-трансляція

24 серпня незалежній Україні виповнюється 27 років. Цього дня у всіх регіонах відбудуться урочисті святкування. Зокрема, у Києві відбувся військовий парад.

Низка світових лідерів уже привітали українців зі святом.

Святкові листівки з поздоровленнями поширюють і на тимчасово окупованих територіях.

Доброго святкового ранку, друзі!

Сьогодні Україні 27!

Будьте з нами, щоб наживо спостерігати за тим, як країна відзначає цей день.

Зовсім скоро у Києві має розпочатися військовий парад. Нині у центрі української столиці так:

Напередодні, 23 серпня, Україна отримала привітання з Днем Незалежності від президента США Дональда Трампа.

«Упродовж чотирьох років Україна мужньо протидіє російській агресії і є благословенною яскравим громадянським суспільством, зростаючою економікою та Збройними Силами, які є потужними, як ніколи раніше», – наголосив він.

Привітав Україну зі святом і президент Франції Емманюель Макрон.

«Франція лишається опліч України у пошуках сталого рішення конфлікту, який лютує на Сході вашої країни. Наша підтримка Україні є постійною через залучення Франції до «Нормандського формату». Хочу підтвердити Вам відданість Франції, як і Європейського Союзу, суверенітету та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах», – йдеться у його вітальному листі.​

Також Макрон наголосив, що «Франція не визнає незаконної анексії Криму з боку Росії і вважає силовий перегляд кордонів таким, що суперечить міжнародному праву».

А таким відео привітав українців з Днем Незалежності президент України Петро Порошенко:

Святкові вітання ширяться і тимчасово окупованим Донецьком:

Зокрема, листівки з'явилися біля будівлі Калінінсього районного виконкому, на бульварі Шевченка, біля торгового центру «Амстор» та в інших частинах міста:

Більше фотографій ‒ тут.

Тим часом Київ завершує останні приготування до початку військового параду на честь Дня Незалежності:

Військовий парад розпочався.

Спостерігайте НАЖИВО за ним разом з нами:

Сьогодні українському дисиденту та одному з творців Акту проголошення незалежності України Левку Лук'яненку могло би виповнитись 90 років.

​ У 1991 році на підготовку цього документу йому разом з колегами дали півгодини. Як згадував Лук'яненко, документ вийшов коротким не стільки через брак часу, скільки через острах, що комуністи захочуть прискіпливо його обговорити.

«Треба було такий документ скласти, щоб він не викликав ніяких дискусій, щоб за нього проголосували «змаху», – розповідав він.

Зрештою, після кількох правок у документі залишилося чотири речення. 24 серпня вдень текст оприлюднили у парламенті, а ввечері акт проголосили на Софійській площі.

Левко Лук'яненко біля українського парламенту 24 серпня 1991 року
Левко Лук'яненко біля українського парламенту 24 серпня 1991 року

Цього року 24 серпня вітання «Слава Україні – Героям слава!» вперше лунає як частина офіційної церемонії військового параду на честь Дня Незалежності.

7 серпня міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що президент доручив розробити законопроект, який передбачав би заміну військового вітання в Збройних силах України зразка «Здрастуйте, товариші!» та «Бажаємо здоров’я!» на «Слава Україні!» та «Героям слава!».

На святковому військовому параді виступив і президент України Петро Порошенко

«Від рук ворога полягло тисячі українців. Нас тестували і на міцність, і на розрив, намагалися розділити народ та розчленувати країну... Але ми вистояли і наростили міцні м'язи, стали сильнішими, впевненими у собі і власних можливостях», ‒ наголосив він у своїй промові.

Сьогодні, у День Незалежності, порядок в Україні охороняє 30 тисяч силовиків.

Це, зокрема, представники Нацгвардії, Нацполіції та Державної служби з надзвичайних ситуацій.

А чи знаєте ви, що зовсім скоро під час військового параду до Дня Незалежності України в Києві у складі повітряної колони над Хрещатиком пролетять чотири Мі-14 під керуванням офіцерів, які передислокувалися на материкову частину України після анексії півострова?

Один із цих військових – командир 10-ї авіабригади ВМС Збройних сил України – колишньої Сакської бригади морської авіації, – Ігор Бедзай. Він розповів, що у військовому параді в Києві вертольоти морської авіації беруть участь вперше.

Вертоліт Мі-14 10-ї бригади морської авіації ЗСУ, військовий аеродром Кульбакине, Миколаїв
Вертоліт Мі-14 10-ї бригади морської авіації ЗСУ, військовий аеродром Кульбакине, Миколаїв

Перед святковим військовим парадом на честь Дня Незалежності України президент Петро Порошенко вшанував пам'ять Героїв Небесної сотні.

Хрещатик зараз:

А ось скільки людей прийшло подивитись на святковий військовий парад:

І трохи про тих, хто бере участь у параді.

Підполковник Збройних сил України Дмитро Кащенко той, хто поведе сьогодні одну із танкових колон Хрещатиком. Нині у нього, до речі, День народження.

На урочистих святкуваннях з нагоди 27 річниці Незалежності України присутній і радник президента США з національної безпеки Джон Болтон.

На честь свята продовжить свою роботу сьогодні і київський метрополітен та столичний наземний транспорт. Працюватимуть на дві години довше.

Військові крокують Хрещатиком:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG