Доступність посилання

ТОП новини

Фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» етапують з Криму в російський Ростов-на-Дону – адвокат


Адвокат Еміль Курбедінов
Адвокат Еміль Курбедінов

Фігурантів сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Узеїра і Теймура Абдуллаєва, Айдера Саледінова, Рустема Ісмаїлова і Еміля Джемаденова найближчим часом перевезуть в СІЗО російського міста Ростов-на-Дону. Про це розповів адвокат Еміль Курбедінов 27 серпня на зустрічі громадського об’єднання «Кримська солідарність», повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

За словами Курбедінова, обвинувачені та їхні адвокати остаточно ознайомилися з матеріалами кримінальної справи. Незабаром його передадуть в Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону для розгляду по суті.

«Сімферопольські хлопці готуються на етап в Ростов, де почнеться процес у їхній справі. Ознайомлення з матеріалами справи закінчено. В обвинувачення та сама схема: ті ж експерти, таємна зйомка і засекречені свідки», – сказав Курбедінов.

Читайте також: Суд у Криму продовжив арешт 2 фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір», які під вартою вже понад 20 місяців

Щомісячні збори громадського об’єднання «Кримська солідарність» проходить 27 серпня в одному з селищ поблизу Сімферополя. Як повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії», на зустріч приїхали близько 50 осіб з різних регіонів Криму. Серед присутніх – родичі кримських політв’язнів, адвокати, кримськотатарські та українські активісти.

Минулого місяця вперше за два роки засідання об’єднання не відбулося через те, що активісти не змогли знайти приміщення для проведення зустрічі.

10 серпня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму продовжив арешт фігурантів сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Теймуру Абдулаєву, Емілю Джемаденову, Рустему Ісмаїлову, Узеїра Абдуллаєву на два місяці. Напередодні суд в Криму залишив під арештом ще одного фігуранта цієї «справи» – Айдера Саледінова.

12 жовтня 2016 року в Криму було проведено обшуки в п’яти мусульманських сім’ях. В результаті обшуків було затримано п’ятьох кримських татар, яких звинувачують в участі в забороненій в Росії і включеному нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір»: Рустем Ісмаїлов, Узеїр Абдуллаєв, Теймур Абдуллаєв, Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії і в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених по «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави-окупанта.

XS
SM
MD
LG