Доступність посилання

ТОП новини

Батьки на Камчатці протестують проти «зомбування дітей» російськими священиками


Процесія в Рязані (ілюстративне фото)
Процесія в Рязані (ілюстративне фото)

Батьки на Камчатці, далекосхідному регіоні Росії, виступили з протестами проти непланованих візитів представників Російської православної церкви до дитячих відпочинкових таборів. Батьки-атеїсти кажуть, що права їхніх дітей порушуються, і вимагають припинити «зомбування» їхніх дітей релігійними ритуалами, такими як масове хрещення чи поклоніння мощам.

У рамках проекту «Передзвін над Камчаткою» Російська православна церква вирішила провести візити до дитячих таборів відпочинку. Як мовиться на сайті Петропавловської та Камчатської єпархії, «в рамках проекту співробітники єпархії проводять зустрічі й бесіди в дитячих оздоровчих таборах».

Ось як повідомляє про це сайт: «10 серпня відбулася місіонерська поїздка ієрея Бориса Мурзіна в дитячий оздоровчий табір «Восход». Метою поїздки було долучити вихованців дитячого табору до витоків передзвону, познайомити з історією виникнення дзвонарства». Та деякі батьки були обурені тим, що священики відвідують їхніх дітей без їхнього відома.

Олексій Ніколаєв
Олексій Ніколаєв

Через тиждень після цього житель Петропавловська-Камчатського Олексій Ніколаєв, дізнавшись про те, що в табір «Восход», де відпочиває його 10-річна дочка, приїжджав православний священик і розмовляв з дітьми, поскаржився в прокуратуру. У заяві він просить притягнути до відповідальності представників єпархії і чиновників, які допустили ієрея на зустріч з дітьми. Детальніше про ситуацію Олексій розповів кореспондентові проекту Радіо Свобода Сибір.Реалії.

Були публікації про те, що Росгвардія там мощі цілувала, прокуратура цілувала. Я не знаю, що саме, але якісь кістки возили по всіх установах
Олексій Ніколаєв

«Я атеїст. Побачив кілька публікацій на «Кам24», це місцевий ресурс, що попи в дитячому таборі «Металург» масово хрестили дітей. Були публікації про те, що Росгвардія там мощі цілувала, прокуратура цілувала. Я не знаю, що саме, але якісь кістки возили по всіх установах. Я спокійно до цього ставився, поки не зачепило особисто мене. Мою дитину в таборі попи до чогось прилучали. Мене це обурило. Я дізнався про це спочатку в «Кам24», місцевому інформаційному агентстві, а потім, природно, перепитав у дитини», – пояснив обурений батько.

Посилаючись на російське законодавство, Олексій Ніколаєв вказав у скарзі, що дії священика порушують закон, бо там чітко прописані місця, де можна проводити місіонерську діяльність.

«Дитячі табори там не вказані. Я хотів своєю заявою подати знак нашій РПЦ, що вони домоглися того, щоб у закон внесли статтю про образу почуттів вірян. Але справа в тому, що атеїзм – це теж почуття. І вони повинні знати, що ці почуття теж можуть бути ображені. Я за таким принципом пішов. У мене в заяві чітко зазначено: покарати Церкву, ієрея, який проводив там ці обряди», – каже Олексій Ніколаєв.

Це конкретне навернення неповнолітніх дітей в православну релігію. Я категорично проти цього
Олексій Ніколаєв

«Це конкретне навернення неповнолітніх дітей у православну релігію. Я категорично проти цього. Від церковної тематики я свою дитину повністю огороджую, від будь-якої конфесії. Якби приїхала інша якась релігія, моя реакція була б така ж. Я сподівався, що дитина буде плавати в басейні, відпочине під сонечком, якісь розважальні заходи будуть. Але я ніяк не сподівався, що там їм будуть проповідувати якісь релігійні моменти», – веде далі ображений атеїст.

За словами представників Петропавловської та Камчатської єпархії, дійсно, хрещення дітей відбулося, але лише в таборі «Металіст», де хрестили 14 дітей з виправного дитячого будинку. Хрещеними матерями цих вихованців, що відпочивали у таборі, стали місцеві черниці.

Мало у нас дармоїдів, яких ми годуємо! Чиновники, так ще й ці приліпилися. У 2010 році, коли був перепис населення, у нас виявляється істинно віруючих всього лише 5% по всій Росії. Хлопці, що ж ми так рвемо дупи через ці 5%?!

Олексій Ніколаєв, місцевий блогер, який також надав медійного резонансу цій справі, каже, що церква стає лише ще одним бюрократичним тягарем для жителів Росії: «Мало у нас дармоїдів, яких ми годуємо! Чиновники, так ще й ці приліпилися. У 2010 році, коли був перепис населення, у нас виявляється істинно віруючих всього лише 5% по всій Росії. Хлопці, що ж ми так рвемо дупи через ці 5%?! У нас насправді проблем набагато більше, і вони більш істотні, ніж будівництво церкви, бідні християни і так далі».

Критики в Росії висловлюють стурбованість з приводу тісних зв’язків Російської православної церкви з урядом за часів правління президента Володимира Путіна та з приводу зростання впливу церкви на громадське життя.

Інна Загребіна, адвокат, що спеціалізується на відносинах між державою та громадськістю і бере участь у справі зі зверненням Ніколаєва, повідомила Радіо Свобода, що в Росії закон забороняє дітям віком до 14 років бути «втягнутими у діяльність релігійних організацій». Інші закони захищають дітей віком до 18 років, додала вона, заявивши, що влада зобов’язана відповідати на скарги батьків таких дітей.

«Місіонерська діяльність не повинна відбуватися в дитячих таборах, – сказала вона. – Інша річ, якщо в цьому конкретному випадку мова йде не про місіонерську роботу, а про те, щоб познайомити дітей з історичними й культурними цінностями».

Вона сказала, що прокурори, найімовірніше, розглянуть правовий статус події і те, чи існує «угода про співпрацю між табором та єпархією».

Їм також доведеться перевірити, чи погодились батьки з цією програмою, чи ні
Інна Загребіна

«Їм також доведеться перевірити, чи погодились батьки з цією програмою, чи ні», – сказала Загребіна.

Ніколаєв нагадав, що минулого року батькам у школі його дочки було запропоновано вибрати курс релігійної та моральної освіти.

«Вони дали нам можливість вибору шести-семи конфесій, – сказав він, – плюс був вибір «основ світської етики». Це те, що ми обрали, бо я захищаю свою дочку від релігійного. [У класі моєї дочки] 21 з 28 дітей вивчають світську етику, деякі вивчають іслам, але не беруть православ’я».

За словами Ніколаєва, кілька років тому батьки були засмучені, дізнавшись, що священики навчають у державних школах.

Вони зомбують неповнолітніх дітей, залучаючи до своєї релігії
Олексій Ніколаєв

«У нас кілька років тому вже був схожий прецедент, коли батьки масово обурилися. Попи ходили по школах і проповідували. Люди обурилися, написали в прокуратуру – і все! Попи перестали ходити по школах. Зараз вони ходять по таборах. Вони не припиняють. Вони зомбують неповнолітніх дітей, залучаючи до своєї релігії», – каже Олексій Ніколаєв в інтерв’ю Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG