Доступність посилання

ТОП новини

США нададуть Україні кораблі та протикорабельні ракети – військовий експерт


Стівен Бланк
Стівен Бланк

Обсяг американської допомоги Україні у новому військовому бюджеті США вже визначений це 250 мільйонів доларів. Утім, питання, яку саме зброю та обладнання отримає Київ, залишається відкритим. Що у зараз у переліку пріоритетів і які плани обговорюються у Вашингтоні, Радіо Свобода розповів провідний експерт Американської ради з міжнародної політики (American Foreign Policy Council) Стівен Бланк, який чверть століття викладав у Військовому коледжі Армії США (US Army War College) та є вчителем багатьох із тих, хто працює зараз у Пентагоні.

Існує реальна загроза в Азовському морі, і навіть у Чорному морі… Все схоже на те, що Росія намагається вдарити по економічному добробутові України

– «Вікно можливостей» (для надання летальної зброї – ред.) відкрито. І зараз, наскільки я знаю, в першу чергу йдеться про постачання озброєнь для Військово-морських сил. Адже існує реальна загроза в Азовському морі, і навіть у Чорному морі… Все схоже на те, що Росія намагається вдарити по економічному добробутові України і, можливо, буде навіть погрожувати блокувати Одесу, погрожувати висадкою десанту на березі Азовського моря – щоб спровокувати українську армію. Тому, наскільки мені відомо, Сполучені Штати, без сумніву, нададуть Україні патрульні катери, які будуть використані, щоб захистити українську берегову лінію. А ще зараз обговорюється питання про постачання протикорабельних ракет, які можна використовувати для того, щоб відбити можливу російську морську атаку в українських територіальних водах або біля них.

Головне питання не в обсягах нашої військової допомоги, а у тому, що сама Україна готова робити, щоб посилити свої позиції і не бути вразливою для російської агресії

Отже, двері відкриті. Питання тільки в тому, що ви будете робити із обладнанням, яке вже отримали.

Україна повинна продовжувати реформи для себе самої – не для того, щоб добре виглядати в очах Сполучених Штатів, а тому, що це збільшує шанси держави вижити і запобігти великій війні. Думаю, Україна стає зараз все сильнішою, а Росія все слабшою – в основному через санкції. А що стосується надання озброєнь… Головне питання не в обсягах нашої військової допомоги, а у тому, що сама Україна готова робити, щоб посилити свої позиції і не бути вразливою для російської агресії.

США нададуть Україні кораблі та протикорабельні ракети – військовий експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

– А як конкретно можуть бути витрачені ці 250 мільйонів доларів, які конгресмени заклали у військовому бюджеті США для безпекової допомоги Україні?

Україна терміново має зробити свою систему морської оборони і оборони країни в цілому набагато серйознішою, ніж є зараз

– На перший погляд це начебто величезна сума, але насправді вона не така вже й велика, і якраз може бути витрачена на те, щоб купити патрульні судна, на придбання військових кораблів – це якраз те, чого Україна зараз потребує. Вони також можуть підуть піти на придбання протикорабельних ракет, які також потрібні.

А ще вони будуть витрачені на посилення оборонних можливостей країни в цілому. Як саме – вирішуватимуть уряди України і США. Але загалом Україна терміново має зробити свою систему морської оборони і оборони країни в цілому набагато серйознішою, ніж є зараз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG