Доступність посилання

ТОП новини

Як намагалися врятувати кокаїн з посольства Росії в Аргентині – журналістське розслідування


Фото, опубліковане 22 лютого 2018 року, під час операції поліції, в результаті якої було вилучено близько 400 кілограмів кокаїну з російського посольства в Буенос-Айресі
Фото, опубліковане 22 лютого 2018 року, під час операції поліції, в результаті якої було вилучено близько 400 кілограмів кокаїну з російського посольства в Буенос-Айресі

У «кокаїновій справі» про 389 кілограмів наркотиків, виявлених в посольстві Росії в Аргентині, згадується спроба вивезти валізи з наркотиками в жовтні 2017 року. У матеріалах зазначено, що основний підозрюваний Андрій Ковальчук найняв приватний літак Cessna 750. Журналісти проекту Радіо Свобода «Настоящее время» з’ясували маршрут, по якому летів цей борт, і знайшли одного з пасажирів, який зробив по дорозі декілька фото, а також пілота.

Літак Cessna 750 з бортовим номером OE-HUB зареєстрований в Австрії. За даними джерела, близького до одного з фігурантів справи, 16-19 жовтня 2017 року борт здійснив переліт по складному маршруту з численними проміжними посадками – максимальна дальність польоту Cessna цієї моделі близько 6 тисяч кілометрів. Цей рейс згадується як в матеріалах російського кримінальної справи, так в документах розслідування, яке передала в суд аргентинська поліція.

Літак летів за маршрутом Пальма (Іспанія) - Форталеза (Бразилія) - Буенос-Айрес (Аргентина) – знову Форталеза – Агадір (Марокко) – Рига (Латвія).

Врятувати валізи Ковальчуку не вдалося: на той час влада Аргентини і співробітники посольства вже знали про вміст валіз, і спецслужби вже розпочали спецоперацію. Тоді ФСБ вирішила, що відправляти вантаж цим бортом занадто ризиковано, говорив в своїх свідченнях завгосп посольства Ігор Рогов. Тоді Рогова терміново відправили у відрядження, а інші співробітники посольства говорили Ковальчуку, що не можуть без нього віддати валізи.

Попередник Рогова Алі Абянов на посаді завгоспа посольства заарештований у справі про спробу перевезення кокаїну.

Зі свідчень Рогова випливає, що приватним літаком до Аргентини прилетів Іштімір Худжанов, пізніше арештований в Росії у «кокаїновій справі». Крім них на борту були двоє громадян Латвії і один чоловік з паспортом «негромадянина» цієї країни.

У ті ж дні в Буенос-Айресі був і Андрій Ковальчук: він зупинився в тому ж готелі Dora, що і інші пасажири рейсу. Чи був Ковальчук на борту літака, журналістам проекту «НВ» встановити не вдалося. Перший секретар посольства Росії в Аргентині Олег Воробйов сказав слідчим, що передбачуваний організатор схеми постачання кокаїну прибув в Аргентину окремо.

«У жовтні 2017 го Ковальчук А.Ф. орендував приватний літак, на якому планував вивезти свої валізи, що перебували на зберіганні в школі при посольстві. Сам Ковальчук прибув регулярним рейсом і заселився в готелі Dora, в якій прожив кілька днів, потім поміняв і заселився в Pullitzer, а потім знову оселився в Dora. Орендований літак прибув окремо від Ковальчука, на якому в якості пасажирів прибули Іштімір Худжамов (Тимур) і два латиша, які теж заселилися в готелі Dora», – йдеться у свідченнях Воробйова.

На борту літака Cessna 750
На борту літака Cessna 750

«Настоящему времени» вдалося знайти Фейсбук профіль одного з пасажирів, що летів цим рейсом і не згаданого в матеріалах слідства. Це 36-річний житель Латвії Ґатіс Люжа (Gatis Luža). Він опублікував фотозвіт про свою подорож в Аргентину: знімки робив як всередині літака, так і зовні.

У листуванні з журналістами «Настоящего времени» Ґатіс Люжа не заперечував, що був в цьому літаку. Він сказав, що «нічого не знав про наркотики», а на питання про мету подорожі сказав, що просто «політав по світу». Він не зміг пояснити, хто оплачував це подорож.

«Не пам’ятаю, багато пив», – написав він у відповідь на питання, як він потрапив на борт літака і хто його запросив.

Готель «Дора» в Буенос-Айресі, в якому зупинялися пасажири літака Cessna 750. Фото з Фейсбук Ґатіса Люжі
Готель «Дора» в Буенос-Айресі, в якому зупинялися пасажири літака Cessna 750. Фото з Фейсбук Ґатіса Люжі

Літак Cessna 750 з бортовим номером OE-HUB є в управлінні австрійської компанії BAIRLINE Fluggesellschaft m.b.H. & Co Kg. На письмовий запит проекту «Настоящее время» в організації не відповіли, під час телефонної розмови не стали заперечувати сам факт рейсу в Аргентину, але відмовилися уточнити деталі. Пілот цієї компанії опублікував в своєму профілі в Instagram фото з Риги – на наступний день після приземлення борту OE-HUB в аеропорту цього міста.

Раніше «Настоящее время» опублікувало розслідування про рейси мікроавтобусів, які перевозили контрабанду через латвійсько-російський кордон. Машини, в яких везли товари, належали фірмі сестри Андрія Ковальчука. Контрабандні товари переміщувалися через кордон під прикриттям документів, оформлених на посольство Росії в Німеччині і на чинних російських дипломатів.

«Настоящее время» спрямувало запит до влади Латвії, як часто родичі Андрія Ковальчука возили через кордон країни вантажі в Росію. У поліції відповіли, що це персональна інформація, що охороняється законом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG