Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація і параноя: чи вірять росіяни федеральним каналам?


Чи дійсно росіяни вірять в дезінформацію, яку вони бачать на національних телеканалах? Експерти сайту EU vs Disinfo аналізують результати свіжих опитувань щодо наслідків систематичної та узгодженої урядом Росії кампанії дезінформації​.

Згідно зі свіжим опитуванням Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ), 66% респондентів погоджуються із твердженням, «що є група людей, які прагнуть переписати російську історію та підмінити історичні факти, щоб зашкодити Росії та зменшити її велич», пише сайт EU vs Disinfo.

Коли ж мова йде про твердження, що «група людей намагається знищити духовні цінності, сформовані росіянами через пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин», 63% опитаних вважають, що це так.

«Ці результати опитування свідчать про довгострокові наслідки систематичної та узгодженої урядом кампанії дезінформації», – вважають автори матеріалу на сайті EU vs Disinfo.

Теорії змови

За останні роки в російських ЗМІ різко зросла кількість повторень теорій змов, йдеться в публікації. Як показало опитування газети «Ведомости», в російських ЗМІ ​посилаються на обрану групу популярних теорій змови в середньому в шість-дев'ять разів частіше, ніж в 2011 році.

Поняття про те, що Росія є об'єктом скоординованого нападу з боку мережі істориків, які імовірно фальсифікують і спотворюють історію країни, в останньому кварталі 2017 року стало вживатись у 9,3 рази частіше, ніж у першому кварталі 2011 року.

Теорія, що припускає існування «лоббі геїв», яке нібито бажає дестабілізувати російське суспільство, в останньому кварталі 2017-го згадується в 12,9 рази частіше, ніж у першому кварталі 2011 року.

Політична параноїя

Деякі теорії змови, які популярні в російських ЗМІ, мають лише дуже опосередковані політичні послання. Але є й ті, політичні наслідки яких є більш очевидними.

«Коли телеканал, що контролюється державою, неодноразово змальовує активістів російського громадянського суспільства як «іноземних агентів», контрольованих західними урядами, це ясно: критика уряду не виникає стихійно», – йдеться у матеріалі.

Інші популярні теорії змови діють за однією логікою: демократичні зміни в сусідніх із Росією країнах не можуть бути результатом народного попиту; повинен бути головний розум, наприклад Джордж Сорос, який таємно «тягне струни».

Теорії змов також використовуються для оборонних цілей, вважають автори матеріалу. Коли Росія була центром допінг-скандалів у міжнародних видах спорту, російські ЗМІ продемонстрували, що країна є жертвою «англосаксонської спортивної мафії».

«У деяких випадках старі і загальновідомі теорії змови переглядаються в політичних цілях у Росії. Так, наприклад, було з теорією змови Ротшильда», – йдеться у матеріалі. ​

Це зображення було показано в російській телевізійній програмі новин у прайм-тайм, щоб проілюструвати твердження про те, що сімейна змова Ротшильдів підтримує Еммануеля Макрона
Це зображення було показано в російській телевізійній програмі новин у прайм-тайм, щоб проілюструвати твердження про те, що сімейна змова Ротшильдів підтримує Еммануеля Макрона

Молодь найменше вірить у теорії змов

Опитування показало, що молодші респонденти навряд чи надто вірять у ці дві теорії змови.

48% у віковій групі 18-24 років підтримують думку про змову, з метою зменшити історичну велич Росії, тоді як серед вікової групи 60 і старше так вважають 72% опитаних.​

44% у віковій групі 18-24 років підтримали ідею про змову, спрямовану на знищення духовних цінностей Росії через пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин, тоді як це твердження було підтверджено 67% людей віком 60 років і старше.

Опитування проводилося 29-30 травня 2018 року. «​ВЦИОМ»​ розмовляв із двома тисячами респондентів за допомогою мобільних та стаціонарних телефонних з'єднань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG