Доступність посилання

ТОП новини

Прокремлівські видання поширюють найбільше дезінформації про Україну і Сирію – East Stratcom


На думку команди експертів East Stratcom Force, останнім часом прокремлівські видання, що поширюють дезінформацію, зосередилися на двох країнах – Україні та Сирії. Як розповідають у черговому звіті, ці ЗМІ наповнили інформаційний простір необґрунтованими звинуваченнями​.

Стосовно України прокремлівські видання, переробляючи дезінформацію 4-річної давнини про українську армію, якою нібито керує НАТО, звинуватили Київ у планах почати наступ на Донбасі і спробах розповсюдити хвороби і отруєння в тих частинах України, які займають російські та проросійські сили.

«Щодо Сирії прокремлівське видання звинуватило Захід і волонтерську організацію «Білі каски» у підготовці провокації. Про це також говорили і в головному прокремлівському щотижневому шоу «Вести» з Дмитром Кисельовим, на каналі Міноборони Росії «Звезда», на сайті Russia Today. Також про це заявляли і офіційні представники Кремля з міністерств оборони і закордонних справ», – йдеться у матеріалі.

Хочете захиститися від нашої маніпуляції? Але ж це Ви маніпулюєте!

На думку експертів схожа техніка використовувалася в черговому випуску телешоу «Вести». Там звинуватили американських демократів у тому, що вони хочуть перетворити Facebook в інструмент маніпулювання виборцями.

«Фактично, ця ініціатива спрямована на те, щоб запобігти саме таким маніпуляціям громадською думкою, які ми спостерігали на виборах у 2016 році в США, і де були представлені істотні докази того, що актором маніпуляції за допомогою соціальних мереж була Росія», – стверджують у звіті.

На думку експертної групи, істотна частина таких спроб дезінформувати полягає в тому, щоб заперечувати очевидне і продовжувати повторювати, що немає ніяких доказів втручання Росії у вибори в США.

Видання Russia Today використало твіт парламентарія в одній з країн НАТО, щоб розповісти, начебто НАТО хоче розколоти Росію.

«По суті, не існувало жодної пропозиції НАТО про вторгнення або розкол Росії. Натомість був лише твіт окремого члена латвійського парламенту, який належить до меншості, і тому не представляє позицію Латвії, а тим більше – позиції НАТО. Більше того, навіть цей твіт, не закликав розколоти Росію2», – йдеться на сайті EU vs Disinfo.

Щодо згаданого твіта, експерти вважають, що коли метою дезінформації є ослаблення Заходу, ЄС та НАТО, один із способів замаскувати цей факт – це звинуватити Захід у спробі зробити те саме.

Нацизм, педофілія, некрофілія, крадіжки дітей

Аудиторія, яка мало знає про ЄС, легко піддається дезінформації, що ще більше обурює, вважають автори звіту.

«Ми знову побачили таку повну і необґрунтовану фальшиву інформацію, що Європа близька до легалізації педофілії; що ЄС накладає педофілію на Сербію; і навіть це змушує грузинську владу забрати дітей від батьків», – йдеться на сайті EU vs Disinfo.​

Після нагородження футболіста, який підтримував рівні права і був одягнений у пов'язку з веселкою під час гри, УЄФА звинуватили в «педерастизації» футболу».

І завершують експерти огляд іншими прикладами прокремлівськї дезінформації: начебто некрофілія є нормою у Німеччині, Швеції і Данії, а також, що ЄС – це нацистський проект, який розробили нацисти в нацистській Німеччині.

Сайт EU vs Disinfo є частиною кампанії з метою краще передбачати та реагувати на прокремлівську дезінформацію. EU vs Disinfo очолює Європейська робоча група East Stratcom. Команда була створена після того, як голови держав та урядів ЄС підкреслили необхідність протистояти проведеним в Росії кампаніям дезінформації у березні 2015 року.

Щотижня команда East Stratcom випускає «Огляд дезінформації», що подає актуальні матеріали – приклади того, як прокремлівська дезінформація подається в міжнародних ЗМІ, а також готує новини та аналітику на цю тему.

Основну увагу в «Огляді» приділяють ключовим тезам, які транслюють міжнародні ЗМІ й які визнані упередженими й такими, що спотворюють факти і/або поширюють прокремлівську позицію. Це не означає, що згаданий ЗМІ пов’язаний із Кремлем чи дотримується прокремлівської позиції або навмисно хоче дезінформувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG