Доступність посилання

ТОП новини

Волкер: ми готові продовжувати допомагати Україні посилювати оборонні можливості (світова преса)


Курт Волкер
Курт Волкер

Німецьке новинне агентство Deutsche Welle публікує інтерв’ю із спеціальним представником США з питань України Куртом Волкером, який нагадав про готовність поставити додаткову летальну зброю Києву. В діловому виданні Financial Times йдеться про трансформацію України в одну із провідних європейських держав ІТ-індустрії. А в статті ірландського видання The Irish Times приділяють увагу наймасштабнішім за останні майже 40 років російським військовим навчанням «Схід-2018».

Німецьке новинне агентство Deutsche Welle публікує інтерв’ю із спеціальним представником Сполучених Штатів з питань України Куртом Волкером, який нагадав про готовність США поставити додаткову летальну зброю Києву.

Волкер, який має прибути до Києва 13 вересня, повідомив агентству, що його основна мета – зосередитися на дуже вузькому питанні незаконної окупації Росією частин України та намагатись створити такі умови, за яких Росія вирішить, що вона хоче нарешті покласти цьому край.

Щодо вбивства ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка у Донецьку, Волкер зазначив, що це «ще один індикатор (якщо нам він взагалі був потрібний) того, що існує потреба в мирі та безпеці на сході України». І вбили, за його словами, не одну особу, а вже більш ніж 10 тисяч.

З точки зору Мінських угод, з оголошенням про вибори на підконтрольних бойовикам, яких підтримує Росія, територіях є певні проблеми, зазначив Волкер: «Одна з них полягає в тому, що це окупована територія. Отже, ви не можете ефективно проводити вибори в регіоні, де немає базової безпеки».

«Окрім того, суб’єктів, про які ми говоримо, так звані «народні республіки» у Донецьку та Луганську, їх не існує, згідно з Мінськими угодами. Для них немає місця в конституційному ладі України… Отже, проведення виборів не є законним саме по собі з огляду на умови безпеки, а також тому, що це не ті угруповання, які повинні існувати. Коли є безпека, повинні бути вибори міських голів, обласної адміністрації і так далі», – сказав Волкер.

Попри смерть Захарченка, Волкер заявив про продовження контакту із російською стороною. «Я знаю, французи і німці також на зв’язку. Російська сторона здебільшого не готова рухатися вперед – і це проблема. В останні кілька років вони нічого не зробили, щоб спробувати досягти миру та безпеки. І вони прагнуть продовжувати звинувачувати Україну в цьому». За словами Волкера, Росія вичікує результатів виборів в Україні наступного року, і поки що нічого нового ми не побачимо.

Він також згадав про загострення в Азовському морі і наголосив, що США готові продовжувати допомагати Україні зміцнювати свої оборонні можливості.

В діловому виданні Financial Times йдеться про трансформацію України в одну із провідних європейських держав ІТ-індустрії.

«Ще три роки тому в Києві все було пов’язане із банками та фінансами», – коментує виданню Роман Мотичак, радник київської інвестиційної компанії ICU. «А тепер в ліфті ви бачите одні футболки й кросівки», – додає він. На думку Мотичака, в центрі Києва змінилася соціальна динаміка.

«За даними аналізу ринку комерційної нерухомості Cushman&Wakefield, в першій половині 2017 року саме на IT-компанії припала більша половина всіх офісних транзакцій (в тому числі з розширенням та переміщенням)», – йдеться у статті.

Київську ІТ-галузь описують зазвичай як таку, що імітує своїх американських колег: офіси, де вони працюють, мають спортзали й SPA-салони, а гроші працівники витрачають на еко-продукти і електромобілі. «Вартість індустрії ІТ-послуг в Україні збільшується на 16 відсотків на рік, експорт яких у 2017 році становив 3,6 мільярда доларів», – мовиться у статті.

Розробники програмного забезпечення та програмісти з досвідом роботи від трьох до п’яти років отримують у регіонах від 1500 до 2000 доларів США та до 3000 доларів США у Києві, зазначає автор. Більшість працюють позаштатно, тож платять мінімальні податки. Тим часом у перерахунку середньомісячна зарплата в Україні становить приблизно 300 доларів.

Співзасновник SoftServe Тарас Кицмей переконаний: «майбутні лідери» трансформують українське суспільство протягом наступних 30 років. «Наступне покоління самовіддане, інтелектуальне і, що найголовніше, має глобальний світогляд», – говорить Кицмей.

«Компанії з розробки програмного забезпечення наголошують, що військовий конфлікт на Донбасі, повільні темпи реформ та непередбачуваний діловий клімат стримують інвестиції. Однак вони вбачають яскраве майбутнє у великих даних та штучному інтелекті», – йдеться у статті.

Агенція уряду відповідальна за іноземні інвестиції, тим часом, підтримує співпрацю між ІТ та традиційними галузями, що також може допомогти боротися з драматичною депопуляцією України та витоком мозків, мовиться у статті.

В статті ірландського видання The Irish Times мовиться про наймасштабніші за останні майже 40 років російські військові навчання «Схід-2018», які розпочалися 11 вересня. Росія випробовує бойову готовність своїх збройних на тлі загострених відносин із Заходом, зауважує автор.

Окрім масштабів вишколу, ще однією особливістю «Сходу-2018» є те, що Росія запросила Китай взяти в ньому участь. Це викликало занепокоєння з боку США щодо того, що Москва і Пекін можуть планувати військовий союз, мовиться у статті.

Міністерство оборони Росії переконує, що військові навчання, які триватимуть до 17 вересня на великій протяжності території східного Сибіру, мають суто оборонний характер.

«Проте масштабні навчання, в яких беруть участь понад 300 тисяч військовослужбовців, 36 тисяч танків та бронетранспортерів, а також російські Військово-повітряні сили та Військово-морський флот, прирівнюють до масштабної демонстрації сили», – зазначає автор.

Російський президент Володимир Путін після початку військового вишколу зустрівся зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном в рамках міжнародної економічної конференції для обговорення питань розвитку відносин між двома країнами. Як повідомив Путін журналістам, Росія має «довірчі відносини» із Китаєм «у політиці, безпеці та обороні». Сі Цзіньпін сказав, що обидві країни працюватимуть разом, щоб вийти на новий рівень відносин.

Китай відправив на російські військові навчання 30 тисяч своїх військовослужбовців.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG