Доступність посилання

ТОП новини

Кучма про Трампа, вибори і якості президента


Леонід Кучма
Леонід Кучма

Другий президент України Леонід Кучма вважає, що президентові Сполучених Штатів Дональду Трампу варто вибачитися перед Україною через невиконання Будапештського меморандуму та більше допомагати країні. Про це екс-президент розповів в інтерв’ю Радіо Свобода під час зустрічі «Ялтинська економічна стратегія» (YES), що проходила в Києві. Він також поділився своїми враженнями від виступів Тимошенко, Гриценка та Вакарчука.

Як Вам цьогорічний форум YES?

– Мені подобається. Я переконаний, що з кожним роком вона набирає обертів в позитивному плані. Бо присутні тут несуть знання ситуації в Україні і світі, а головне, яким шляхом далі розвиватися Україні.

В одній панелі разом виступали Тимошенко, Гриценко та Вакарчук. Що скажете про їхні заяви? Чи бачите серед них гідних кандидатів?

– Не мені давати оцінку цим кандидатам. Кожен має право піти на вибори. Тим більше, ми чітко знаємо, що і Юлія Володимирівна і Гриценко обов’язково підуть на вибори. Хай поборються. Навіть Вакарчук. Відчувається, що в нього стільки енергії, що він не знає, в якій бік її направити: чи залишатися в шоу-бізнесі чи віддати в політику. Але йому занадто складно.

А як Ви гадаєте, куди йому краще енергію направити?

Це його право. Від початку до самого завершення його виступу у мене склалося переконання, що він обов’язково піде на вибори. А там життя покаже.

Яким би Ви хотіли бачити наступного президента, з якими якостями?

Головне, щоб він був діловою людиною, щоб в нього в голові було менше політики, а більше конкретики. Бо сьогодні одна політика, а економіка стоїть. На ці проблеми треба звернути увагу. Село ще, металургія трошки допомагають, а всього іншого нема. Завдання майбутнього президента в першу чергу звернути увагу на це. Я не кажу вже про питання Донбасу – це також першочергове питання. Якщо не буде потужної економіки, то ми нікому не потрібні, ми будемо розмінною монетою між Заходом і Росією.

А зараз є хтось, хто має якості необхідні наступному президенту?

– Ну, скільки нас, за 30 мільйонів залишилося. Напевно, є.

Кучма порадив Трампу вибачитися перед Україною
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

​–Тема цьогорічної конференції – «Майбутнє всього». Яким Ви бачите майбутнє України?

– Коли Юлія Володимирівна розпочала згадувати Будапештський формат, то мені хотілося поставити і їй і всім іншим, в тому числі Гриценку, одне питання. Нас тоді обманули, ядерний клуб обманув Україну. Гарантій безпеки і територіальної цілісності нема. Так я хотів запитати в них, що Ви порадите Трампу сьогодні, у якого головний пріоритет зовнішньої політики позбавлення Північної Кореї ядерної зброї? Якщо Україну обманули, то Північна Корея без ядерної зброї взагалі нічого не варта. Яку пораду хотіли б дати в цьому плані Трампу? Головне, треба повернутись до України і сказати: «Вибачте, я готовий більш активно допомагати Україні в цій проблемі, яка сьогодні є страшною».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG