Доступність посилання

ТОП новини

​Польоти біля кордонів США: Росія відпрацьовує військовий конфлікт із Америкою – екс-радник прем’єра Британії


Російський бомбардувальник Ту-95 над Японією, серпень 2017 року (ілюстраційне фото)
Російський бомбардувальник Ту-95 над Японією, серпень 2017 року (ілюстраційне фото)

Офіційне повідомлення Пентагона минулого тижня про те, що російські стратегічні бомбардувальники вже вдруге перехоплені біля берегів Аляски, багатьох змусило замислитися – навіщо Росія це робить? Провокує Захід? Пробує «показати зуби» – як висловився в ефірі американського телеканалу CNN один із конгресменів, Адам Кізінґер? Чи ж має куди більш масштабні плани, на що натякають військові експерти? Кореспондент української служби Радіо Свобода обговорив імовірні мотиви Кремля із людиною, яка була радником із міжнародної політики славнозвісної британської прем’єрки Маргарет Тетчер – Нілом Ґардінером, який зараз очолює Центр свободи імені Тетчер впливового Вашингтонського науково-дослідницького інституту Heritage Foundation.

Радіо Свобода: Пане Ґардінер, яка, на Вашу думку, мета всіх тих провокацій, які останнім часом влаштовує Росія? Ті самі перехоплені російські бомбардувальники – просто біля берегів Аляски… Навіщо це Москві?

По-перше, росіяни шлють меседж, попередження Сполученим Штатам. Натякають, що у них вистачить військових можливостей, щоб дати бій США. По-друге – чітко видно, що вони практикуються, відпрацьовуючи можливий майбутній конфлікт зі Сполученими Штатами

Ніл Ґардінер: Гадаю, що є кілька причин для такої активності російських літаків біля берегів Аляски. По-перше, росіяни шлють меседж, попередження Сполученим Штатам. Натякають, що у них вистачить військових можливостей, щоб дати бій США.

По-друге – чітко видно, що вони практикуються, відпрацьовуючи можливий майбутній конфлікт зі Сполученими Штатами. Як раз на Алясці розташовані серйозні американські військові об’єкти –зокрема, радарні установки. Це для Росії – «особливо важливі цілі». Ті ж наші системи протиповітряної оборони розташовані на Алясці ... І для росіян це щось на зразок репетиції. Звичайно ж, малоймовірно, що найближчим часом ми побачимо війну між США і Росією. Але росіяни завжди готуються до такої можливості. І США не будуть коливатися, щоб відповісти на цю російську загрозу вельми й вельми серйозно.

Ця активність Москви, яку ми зараз спостерігаємо... Дуже агресивна, ворожа поведінка. Це ті ж самі дії, які ми бачили біля кордонів багатьох країн, що входять до НАТО. Російські військові літаки з'являлися біля берегів Великої Британії, наприклад. Тисячі таких випадків за останні кілька років!!!

Для росіян це акції залякування. А ще - потенційна практика на випадок майбутньої війни із Заходом. І ми все частіше бачимо такі ж дії щодо союзників США – зокрема, України

Для росіян це акції залякування. А ще - потенційна практика на випадок майбутньої війни із Заходом. І ми все частіше бачимо такі ж дії щодо союзників США – зокрема, України. Це той спосіб, який обрали росіяни – агресивну манеру. Це насправді і їхні приховані стратегічні плани, і водночас навчання, практика на випадок майбутніх конфліктів.

– Інцидент на Алясці був більше прозорим натяком з боку Росії – чи те, що відбувалося, було і справді небезпечно?

– Російські бомбардувальники, що з’явилися вже вдруге за рік, безпосередньо не порушили американського повітряного простору. Але залетіли у 200-мильну виняткову економічну зону біля берегів Аляски. Якщо будь-яка іноземна держава спробує щось зробити в цій зоні, на перехоплення мають надіслати авіацію. І навіть той лише факт, що росіяни були неймовірно близько до американської території – сам по собі дуже важливий, без перебільшень. Ось такого ми давно не спостерігали! І для Росії це дуже показовий вчинок – Москва діє дедалі агресивніше.

–Ви бачите якусь логіку в цих діях? Систему? Прив'язку до політичних подій?

300 тисяч осіб, тисяча літаків, значна кількість танків... Вторгнення біля берегів Аляски – нібито як частина цих же навчань, які проводять росіяни...

– Дивіться, за останні місяці ми бачимо різке загострення у відносинах між Вашингтоном і Москвою. Особливо після російської хімічної атаки на території Великої Британії, спроби вбивства колишнього російського агента, Скрипаля, яка призвела до смерті британських громадян... І у підсумку – до нової хвилі американських санкцій проти Росії й посилення напруженості між Вашингтоном і Москвою... І паралельно ми бачимо великі російські військові навчання, що відбуваються в останні дні. 300 тисяч осіб, тисяча літаків, значна кількість танків... Вторгнення біля берегів Аляски – нібито як частина цих же навчань, які проводять росіяни...

Отже, збільшуючи свою військову присутність, Путін намагається продемонструвати, що він усе ще великий глобальний гравець, що за ним – велика сила. І все це частина агресивного стилю Путіна. Він намагається продемонструвати: так, нехай Росію бомбардують санкціями, але російська армія залишається сильною і може протистояти НАТО і навіть погрожувати НАТО.

– А якою може бути й має бути відповідь США?

Час уже відверто визнати: росіяни – не потенційні партнери або друзі для США. Вони вороги Америки! Тому вкрай необхідно, щоб США серйозно нарощували свої військові можливості, були готові дати відсіч будь-якій російській загрозі

– Час уже відверто визнати: росіяни – не потенційні партнери або друзі для США. Вони вороги Америки! Тому вкрай необхідно, щоб США серйозно нарощували свої військові можливості, були готові дати відсіч будь-якій російській загрозі. І біля американських берегів, і у Європі.

Ми всі бачимо нарощування американської військової присутності у Східній Європі. Бачимо реакцію на це опонентів США. Бачимо активізацію зусиль Сполучених Штатів у державах Балтії, бачимо, що США посилають оборонні озброєння Україні… США повинні бути напоготові. Повинні бути готові до того, щоб протистояти Росії й перемогти її, якщо знадобиться, військовими засобами, якщо росіяни здуріють настільки, що відкрито підуть на конфлікт проти НАТО.

Важливо, щоб США серйозно нарощували свої військові можливості – Ґардінер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

В Україні ми бачимо те ж саме – російські літаки біля наших кордонів. Загрожують чи ж провокують?

Це спроби залякати й населення, і українську владу. Спроби продемонструвати військову перевагу й – одночасно – нагадування, наскільки великою є загроза, яка через Росію нависла над Україною і над всім вільним світом

– Це спроби залякати й населення, і українську владу. Спроби продемонструвати військову перевагу й – одночасно – нагадування, наскільки великою є загроза, яка через Росію нависла над Україною і над всім вільним світом. Росіяни із величезним задоволенням скеровують бомбардувальники, оснащені атомними бомбами, до кордонів багатьох європейських країн і навіть до американської території! І це повинно стати поштовхом, сигналом. Для всіх – і для Америки, і для європейців. Для тих, хто вважає, що до росіян можна ставитися як до партнерів.

У Європі ж вистачає політиків, які так думають. Особливо у Західній Європі – в тій же Німеччині чи Франції, наприклад. В Італії, Іспанії ... Ті, хто вірять, що у Європи повинні бути тісніші відносини з Росією. Але в реальності Росія загрожує Європі просто щодня.

Ми побачили це дуже чітко на прикладі України – коли Росія далі окуповує Крим, здійснила вторгнення своїх найманців на Сході України. Росіяни готові до того, щоб і далі окупувати Європу. Все це потрібно зустріти з рішучістю і твердістю. І ми дочекаємося моменту, коли російські війська будуть виведені з усієї території України. І вільний світ об’єднається перед обличчям російської агресії ...

– Підсумовуючи – як будуть розвиватися події далі? Таких повітряних провокацій буде дедалі більше?

Володимир Путін із тих, хто вірить в ефективність гри м’язами. І єдиний шлях відповідати таким – це показувати реальну силу

– Так, до цього все йде. Ми будемо свідками все нових і нових російських вторгнень у державах НАТО, ми побачимо нові російські бомбардувальники біля берегів Аляски. Росіяни будуть тільки збільшувати тиск, тому що Володимир Путін – типовий хуліган. Він із тих, хто вірить в ефективність гри м’язами. І єдиний шлях відповідати таким – це показувати реальну силу. Чітко демонструвати, що США не будуть миритися із жодними порушеннями нашого повітряного простору. І якщо росіяни продемонструють дурість, перетнувши американський повітряний простір – ну що ж, тоді їх зустріне дуже потужна відповідь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG