Доступність посилання

ТОП новини

​Телевізійники заявляють про побиття і напад у дитячому інтернаті на Дніпропетровщині


Журналістка програми «Ліга корупції» каналу «112 Україна» Світлана Федик
Журналістка програми «Ліга корупції» каналу «112 Україна» Світлана Федик

Дніпро – Знімальна група розслідувального проекту «Ліга корупції» каналу «112 Україна» заявляє про напад і побиття співробітниками Верхньодніпровського дитячого будинку-інтернату №2. В цій установі перебувають люди з фізичними та розумовими вадами. Телевізійники приїхали туди, аби побачити все на власні очі й перевірити інформацію своїх джерел щодо зловживань, зокрема, побиття вихованців, і самі опинились у ролі потерпілих. Поліція відкрила кримінальне провадження через перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Між тим, керівник установи стверджує, що інцидент у закладі був «політичним замовленням»: йому, зазначає, помстились через розслідування зловживань попереднього керівництва. У вівторок стало відомо, що його звільняють з посади.

Журналістка програми «Ліга корупції» каналу «112 Україна» Світлана Федик не вперше здійснює зйомку в інтернатних закладах України. Зазначає: надає перевагу приїздам без попередження, тільки так можна побачити об’єктивну картину, а не «показуху». Так було і з відвідинами дитячого інтернату у Верхньодніпровську. Отримавши інформацію від колишніх співробітників закладу про зловживання адміністрації і навіть побиття дітей, журналісти приїхали перевірити.

«Нам розповідали, що і директор сам б’є дітей, і є хлопчик, якого він нацьковує, аби той бив дітей. Били дітей неугодних, тих, які виступали проти директора. Працівники також розповідали, що били і їх. Там також є велике питання щодо харчування, але за два дні, які ми там були, нас жодного разу не пустили на кухню. Харчування здійснює фірма, але за адресою, яка вказана в документах, немає навіть будинку з таким номером, там промислова зона. Я думаю, що це мало ознаки корупції, що їм було що приховувати. Кімнати обідрані, стіни лущаться, зі стін стирчать електродроти, стоїть запах сечі, у дітей порепані п’яти, бо вони ходять в гумовому взутті», – розповіла Радіо Свобода Світлана Федик.

«Показав дулю і вдарив в обличчя»

За її словами, під час зйомок в інтернаті на неї та її колегу-оператора напав лікар-психіатр, а потім і директор закладу, посадовці намагалися розбити відеокамеру, забрали телефон, на який вона знімала відео.

Психіатр почав викручувати мені руки і відібрав телефон. Він показав дулю мені і вдарив мене в обличчя
Світлана Федик

«Ми зайшли без попередження. До нас почали підходити діти, щось розповідати. Я сама почала ходити по кімнатах, знімати дітей, кімнати, туалети, ні в які секретні частини я не ходила. Тоді почався конфлікт. До нас підійшов психіатр, схопив оператора й почав товкти ним і камерою об стіну. Я почала кричати, щоб він відпустив, і почала знімати це на мобільний. Психіатр почав викручувати мені руки і відібрав телефон. Він показав дулю мені і вдарив мене в обличчя. Директор же брав мене на гострі провокації: підходив, вмикав камеру на своєму телефоні, каже: «Не штовхайте мене» і сам мене б’є. І так кілька разів. Коли ми вийшли і викликали поліцію, тоді мені телефон повернули, сказали, що я його просто там загубила. Файли були видалені, але ми їх відновили. Окрім того, є відео, яке знімали діти», – сказала Світлана Федик.

Звільнений з роботи директор заявляє про « політичне замовлення»

В адміністрації будинку-інтернату звинувачення в нападі на знімальну групу відкидають. У вівторок у коментарі Радіо Свобода директор закладу Геннадій Феденко повідомив, що працює на своїй посаді останній день – його звільнили з роботи.

Коментувати сам конфлікт із телевізійниками він відмовився, однак заявив, що це було «політичне замовлення». За його словами, своєю посадою він поплатився через те, що розслідував зловживання попереднього керівництва закладу.

Тільки за 2016 рік мільйон гривень з дитячих карток пенсійних було знято. Я це виявив і мені помстились
Геннадій Феденко

«Це політичне замовлення. Я сьогодні останній день доробляю і йду на біржу. За те, що я виявив розкрадання дитячих коштів. Тільки за 2016 рік мільйон гривень з дитячих карток пенсійних було знято. Влітку 2017 року мене було призначено в. о. директора інтернату. І попередній директор два тижні не міг мені віддати пенсійні картки дітей, вони перебували не в сейфі, а у нього на руках. Потім я виявив, що з них знімались кошти. Я подав до поліції. Гроші – це тільки одне. Там іще й гуманітарна допомога розкрадалась, діти працювали, хоча не мали цього робити, і так далі. Я це виявив і мені помстились. Ніхто за мене не заступився, мене просто облили брудом», – сказав Радіо Свобода Геннадій Феденко.

Раніше на своїй сторінці у Фейсбуці про виявлені фінансові махінації в закладі часів попереднього очільника писав голова Верхньодніпровської райдержадміністрації Артем Кравченко.

«Найбільшим злочином було розкрадання дитячих грошей з пенсійних карток. Доступ до яких мали декілька людей – це була еліта, яка кожного місяця зривала великий куш, знімаючи кошти з банкоматів поза межами нашого району (документально підтверджено). Лише за 2016 рік було знято-вкрадено 1 000 000 (один мільйон гривень)», – заявляв посадовець.

Радіо Свобода готує інформаційний запит до поліції та обласної ради, якій підпорядковується заклад, аби перевірити цю інформацію.

Відкрита справа. Чи буде перекваліфікація?

Тим часом через інцидент із мас-медійниками в інтернаті правоохоронці відкрили кримінальне провадження. За даними з обласної поліції, справа порушена за частиною першою статті 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

Журналістка Світлана Федик зауважує, що вони з оператором вимагатимуть перекваліфікації.

«За статтею «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» зазвичай ніхто нічого не розслідує. Ми будемо вимагати перекваліфікації на «Розбій», бо було рукоприкладство, у мене силою, викручуючи руки, відібрали телефон, був факт знищення відеозапису», – зазначила Світлана Федик.

Журналістка також повідомила, що готує до ефіру програму про ситуацію в скандальному інтернаті.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG