Доступність посилання

ТОП новини

Суд переніс розгляд справи про знесення незаконної «каплиці» УПЦ (МП) в Києві


На передньому плані так звана «каплиця» УПЦ (Московського патріархату), незаконно збудована біля фундаменту Десятинної церкви на території Національного музею історії України, лютий 2018 року
На передньому плані так звана «каплиця» УПЦ (Московського патріархату), незаконно збудована біля фундаменту Десятинної церкви на території Національного музею історії України, лютий 2018 року

Київський окружний адміністративний суд переніс на 2 жовтня розгляд справи про знесення так званої «каплиці» УПЦ (Московського патріархату) біля фундаменту Десятинної церкви в Києві.

У судовому засіданні 20 вересня представниця одного з відповідачів у справі, міністерства юстиції Оксана Кривов’яз заявила, що реєстрація цієї будівлі була здійснена з порушеннями, але претензія має висуватися не до міністерства, а до державного реєстратора (другого відповідача в справі).

Після цього представник громади так званого «Десятинного монастиря» УПЦ (Московського патріархату), яка в справі є третьою особою, захотів надати письмові пояснення. Через це суд ухвалив перенести засідання на початок жовтня.

Докладніше про це: Київрада підтримала петицію про знесення «каплиці» УПЦ (МП). Музей готує судовий позов

У 2004 році тодішній директор Національного музею історії України отримав від Міністерства культури України листа з проханням згоди на виділення ділянки до 100 квадратних метрів за адресою вулиця Володимирська, 2.

До того листа була додана схема і керівник музею не заперечував проти виділення землі.

У 2006 році суд надав право відправляти там релігійні служби як масові зібрання, а розміщення каплиці відбувалося за погодженням із землекористувачем – самим музеєм.

У 2012 біля підмурків Десятинної церкви розпочались роботи з розбудови та обкладання цеглою будівлі. Почалася прибудова, а над центральною частиною встановили новий металевий каркас.

За словами чинного директора музею Тетяни Сосновської, тоді ж бюро технічної інвентаризації видало технічний паспорт на споруду в тому вигляді, який вона має зараз.

«У 2014 комісія Міністерства культури виходила на об’єкт і склала акт, де зазначили, що на земельній ділянці між фундаментом церкви, капищем і будівлею музею розташована самовільна споруда. Там йшлося про вкопаний фундамент та заливання бетону», – розповіла Сосновська.

У лютому 2018 року депутати Київської міської ради підтримали петицію №6972 з проханням знести так звану «каплицю» УПЦ (Московського патріархату) біля фундаменту Десятинної церкви в Києві як «незаконну».

XS
SM
MD
LG