Доступність посилання

ТОП новини

«Брекзит» і мігранти: чому «оркестр ЄС» не може «налаштувати свої інструменти»? 


Під час неформального саміту лідерів держав та урядів ЄС, Зальцбурґ, 20 вересня 2018 року
Під час неформального саміту лідерів держав та урядів ЄС, Зальцбурґ, 20 вересня 2018 року

Хоча австрійський Зальцбурґ – рідне місто Моцарта, лідери держав та урядів ЄС, які тут збиралися на неформальний саміт, досягти гармонії не спромоглися. Великим «камінцем у черевикові» співдружності європейських держав залишаються проблеми породжені міграцією. Не дають лідерам співдружності «налаштувати свої скрипки» також труднощі із домовленностями між Брюсселем та Лондоном щодо умов виходу Британії зі складу ЄС.

«Європейському оркестрові» ніяк не вдається уникнути «фальшивих нот» – жартують оглядачі та експерти, які стежили за дводенними консультаціями президентів та прем’єр-міністрів країн ЄС, яких у себе у Зальцбурзі зібрала Австрія, яка наразі «біля керма» співдружності.

Міграційна криза, яку європейські лідери обговорювали протягом цих двох днів, попри заклики голови Євроради Дональда Туска, припинити маніпулювати цим явищем задля вузьких політичних цілей, продовжує сіяти розбрат.

Дональд Туск
Дональд Туск

Туск звернув увагу на те, що нинішні цифри напливу мігрантів із держав Африки та Близького Сходу різко скоротилися: цифри свідчать, що обсяг прибуття на територію ЄС біженців та економічних мігрантів нині перебуває навіть на нижчому рівні, ніж це було до кризи 2015 року.

Я закликаю лідерів припинити гру обвинувачень
Дональд Туск

«Я закликаю лідерів припинити гру обвинувачень. Незважаючи на агресивну риторику, ця справа рухається у правильному напрямку. Завдяки тому, що ми зосередилися на контролі зовнішніх кордонів та співпраці з третіми країнами, що знизило кількість нелегальних мігрантів з майже 2 мільйонів людей у 2015 році, – до менш ніж 100 тисяч у цьому році. Фактично, це навіть менше, ніж у роки, що передували міграційній кризі. Отже, замість отримання політичних переваг від цієї ситуації, ми повинні зосередити увагу на тому, що діє, і просто взятися за роботу», – зазначив Туск.

Нині, як свідчить атмосфера, в якій завершився саміт, між європейцями існує стійкий консенсус лише в одному: необхідно «залатати всі діри», через які далі «просочується» нелегальна міграція.

Однак, констатується й інша річ: одні країни хочуть цю кризу подолати, інші – знайти у ній вигоду, і саме тому проблема залишається.

І саме так виглядає ситуація наразі: коли одні держави закликають до зміцнення зовнішніх кордонів, солідарності й розподілу міграційного навантаженн, інші залякують своїх вибоців біженцями та отримують місця у владних установах. Як результат, донині жодна з країн ЄС не захотіла розташувати у себе так звані «контрольні центри» – рішення червневого саміту – для розподілу мігрантів на тих, хто є справжнім біженцем, і тих, хто намагається потрапити до «шенгену» для пошуку роботи та європейського благоустрою.

Інший приклад: Єврокомісія до 2020 року пропонує створити 10-тисячну дивізію охоронців зовнішніх водних та сухопутних кордонів ЄС, зібравши на це необхідні кошти. Однак, консенсусу навколо цієї ідеї досі не було досягнуто: одні країни мають сумніви у необхідності такої великої кількості додаткових прикордонників, інші – побоюються, що ці інтернаціональні загони можуть стати посяганням на їхній національний сувереннітет. Третя частина держав просто створюж цьому штучні перешкоди.

«Брекзит»: Брюссель і Лондон все ще шукають компроміси

Тим часом, нині головним питанням зустрічей лідерів блоку європейських держав, був «брекзит», для чого голови держав та урядів зібралися окремо у складі 27-ми, тобто, без Великобританії.

Напередодні вечором у прем’єр-міністра Терези Мей було кілька хвилин для виступу, де вона надіслала колегам по ЄС чіткий меседж: припиніть вимагати від Британії для виходу зі співдружності неприпустимих кроків, які можуть нанести державі непоправну шкоду. Мей, пояснюють аналітики, немає іншого виходу, як показати свою твердість і рішучість, особливо нині, за кілька тижнів до важливого зібрання її партії консерваторів.

Тереза Мей
Тереза Мей

​У відповідь, європейські лідери у четвер також «підвищили голос»: того, що для «розлучення» пропонують британці, – недостатньо, – пояснили вони. Не може бути мови про те, щоб тим чи іншим чином послабити спільний європейський ринок, – відверто заявили президент Франції Еманюель Макрон та інші лідери держав ЄС.

На думку Дональда Туска, попри те, що обидві сторони вже вийшли на «фінішну пряму» виходу Британії зі складу співдржності, можлива поява різних сценаріїв.

Деякі пропозиції прем’єр-міністра Мей свідчать про позитивну еволюцію підходу Великої Британії
Дональд Туск

«Деякі пропозиції прем’єр-міністра Мей свідчать про позитивну еволюцію підходу Великої Британії. В інших питаннях, зокрема, щодо кордонів Ірландії, чи структури майбутньої економічної співпраці пропозиції Об’єднаного Королівства повинні бути допрацьовані», – сказав Туск.

Характерно, що всі 27 лідерів ЄС одностайно підтримують ініціативу, яка завойовує все більше теренів серед самих британців, – ідею проведення повторного референдуму щодо вибору: бути чи не бути Великій Британії у складі співдружнтсті. Хоча відомо, що у таборі Терези Мей таку можливість відкидають категорично.

У будь-якому разі, якщо протягом жовтня буде завершено переговори між Брюсселем та Лондоном, то на середину листопада зібрано новий спеціальний саміт, виключно присвячений «брекзиту», де буде офіційно підписано всі умови «угоди про розлучення».

На відміну від офіційного саміту ЄС, який призначено на 18-19 жовтня, нинішній зальцбурзький саміт Євросоюзу – неформальний, а отже, підсумкових рішень та резолюцій тут від лідерів ЄС не очікували.

Однак, очікувалося, що принаймні, їм вдасться «налаштувати свої скрипки», але, як виглядає, до повної «гармонії» у ЄС ще далеко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG