Доступність посилання

ТОП новини

«Порошенко розуміє, що потрібно декларувати більшу войовничість» – Басараб


Президент України Петро Порошенко під час виступу зі щорічним посланням в українському парламенті. Київ, 20 вересня 2018 року
Президент України Петро Порошенко під час виступу зі щорічним посланням в українському парламенті. Київ, 20 вересня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: політологи Олександр Леонов і Михайло Басараб.

Президент України Петро Порошенко виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України. У своїй промові він повторив гасло, яке нині зображене на числених рекламних білбордах з його прізвищем – «Армія, мова і віра». Петро Порошенко, який 2014 року балотувався на виборах президента України, можна сказати, як людина, яка зупинить війну, сьогодні балотується як типовий представник, я сказав би, національно-демократичного табору, який ще донедавна певними його прихильниками вважався «партією війни».

Ваша Свобода | Послання Порошенка до Ради. Аналіз експертів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Віталій Портников: Панове, така зміна, можна сказати, самого образу політика – чи вона допоможе президенту? Чи вона змінить саму Україну?

Олександр Леонов: Той же Леонід Кучма, коли вперше переміг, як представник сходу, другий раз йшов із європейськими гаслами і так далі. Такі зміни для української політики природні. Зрозуміло, що ситуація змінюється. І те, що здавалося природнім і для президента, і для людей у 2014 році, зараз змінилося дуже серйозно. Президент сам сказав у своєму виступі, що соціально-економічні питання – це питання уряду. Він буде наполягати на якихось стратегічних, економічних питаннях. Але не ставитиме це попереду.

Олександр Леонов, політолог
Олександр Леонов, політолог

Президент сам сказав у своєму виступі, що соціально-економічні питання – це питання уряду
Михайло Басараб

Михайло Басараб: І Леонід Кравчук теж пройшов еволюцію від представника посткомуністичних еліт до людини, за яку голосувала західна Україна. Давайте згадаємо навіть Януковича, який під час першої каденції, яку він не досидів до кінця, теж шукав якісь можливості комунікацій із західною Україною. Через Ганну Герман вони пробували комунікувати і використовувати цей напрямок у внутрішній політиці Януковича. Тобто ця логіка абсолютно спрацьовує.

Щодо Петра Порошенка – так, він перемагав, як «президент миру», ймовірно, певні обіцянки, які йому були дані або самообман, в якому він перебував, вичерпали себе. Він розуміє, що єдиний шанс – це йти за виборцем центральної і західної України, відповідно потрібно декларувати більшу войовничість.

(Повна версія програми)

Порошенко пропонує прості рішення для дуже складних проблем
Михайло Басараб

Безумовно, Порошенко як потенційний кандидат у президенти намагається сподобатися виборцю. Зрозуміло, для цього шукає найкоротший шлях – він пропонує прості рішення для дуже складних проблем, як, зрештою, це роблять й інші кандидати. Передвиборча риторика дуже специфічна – перемагає той, хто знайшов лаконічну форму і найбільш емоційно це доніс. Президент спробував це сьогодні зробити, наскільки міг. Патріотична риторика буде домінувати. І жодних змін в порядку денному Порошенка і його основних конкурентів за електорат центральної і західної України не станеться.

– Можна було б сказати, що це державницький виступ, але залишається за дужками питання, чому влада вже чотири роки грається в якісь незрозумілі політичні ігри з Віктором Медведчуком, не просто зробила його представником президента на мінських переговорах (це можна було б пояснити необхідністю звільнення військовополонених), але й дає йому можливість купувати телевізійні канали? Що робить у Верховній Раді Вадим Новинський з його напівукраїнським, напівросійським громадянством. Чому не проводяться реальні розслідування по діяльності тих, хто був будівничими диктатури Януковича, насамперед керівника адміністрації президента Сергія Льовочкіна?

Таких прізвищ можна назвати десятки. І всі ці люди так чи інакше перебувають у діалозі з чинною владою. І раптом вони виявляються якимись «голубами» з незрозумілим «насінням». Хай би вони спочатку на Банкову не носили, як могли би сказати опоненти Петра Порошенка.

Олександр Леонов: Будуть зроблені якісь кроки. Наприклад, президент виступив за прийняття законів про агентів впливу держави агресора. Подивимося, які будуть кроки щодо Новинського. З одного боку, є подання на зняття недоторканності, з іншого боку, тут питання до наших правоохоронців, до їхньої кваліфікації у тому числі.

Михайло Басараб, політолог
Михайло Басараб, політолог
Мабуть, в команді президент думають, що вони й надалі будуть пропагувати рамку, яку задали раніше
Михайло Басараб

Щодо громадянства, то у нас є прецеденти позбавлення громадянства тільки в тих випадках (і так виписане наше законодавство) людей, які самі «підставилися», як Артеменко, який просто визнав, що в нього є громадянство іншої держави, і Саакашвілі, де були підстави через документи.

Михайло Басараб: Мабуть, в команді президент думають, що вони й надалі будуть пропагувати рамку, яку задали раніше – якщо не продовжуємо дію цього закону, то «санкції проти Росії скасують», це «означатиме, що ми вийшли з Мінських домовленостей», «цим скористається Росія» і багато інших маніпуляцій чи напівманіпуляцій.

Але це не очевидно для українського обивателя. Очевидним є те, що стосується відвертих реваншистів. Наприклад, Новинський. Недавно людина дала підстави, мабуть, переслідувати його, відповідно до кримінального законодавства, оскільки людина, у зв’язку з можливим наданням автокефалії Україні, погрожувала масовими безладами.

Опитування: народні депутати про виступ Порошенка в Раді – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

​Щодо Медведчука, то про це написано дуже багато публікацій, існує дуже багато інформацій, надходить нова, але людина абсолютно спокійно поводить себе у нових політичних реаліях.

До речі, він (Порошенко – ред.) сьогодні вибачився, що під час входження на свою посаду породив ілюзії, що війну можна закінчити у дуже короткий термін часу. Це моє припущення. Порошенко був дуже переконливим, коли це обіцяв. Цілком можливо, що йому це пообіцяли. Цілком можливо, що і Медведчук, який міг бути контактером між Порошенком і Путіним, запевнив, що якщо підете шляхом мирного врегулювання, то отримаєте швидке вирішення цього питання.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG