Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики готуються до «виборів». Хто очолить угрупування «ЛНР» та «ДНР»?


Крім Пушиліна на крісло ватажка претендують переважно маловідомі технічні кандидати
Крім Пушиліна на крісло ватажка претендують переважно маловідомі технічні кандидати

В угрупованнях «ЛНР» та «ДНР» – «передвиборча» лихоманка. Голосування бойовики запланували на 11 листопада. Фактичні ватажки – Пушилін і Пасічник – сподіваються «переобратися» без проблем. Хто може скласти їм конкуренцію та що про «вибори» думають звичайні жителі окупованого Донбасу? Про це – в матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Свої «вибори» незаконні збройні угруповання «ЛНР» та «ДНР», підтримувані Росією, призначили вже на 11 листопада. Втім, жителі окупованого Донецька до сьогодні не знають: з яких претендентів їм пропонують обирати.

«А я ще не знаю, хто кандидат!» – каже жителька Донецька.

«Навіть не в курсі!» – додав чоловік.

Після вбивства ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка до влади ненадовго прийшли його заступники – Трапезников і Тимофєєв-«Ташкент», який вижив після вибуху. Але вже через тиждень крісло глави сепаратистського угруповання зайняв спікер псевдопарламенту Денис Пушилін, а Трапезников і «Ташкент» – утекли до Москви.

Дмитро Трапезников
Дмитро Трапезников

«Працюючи над досягненням цілей, поставлених ще Олександром Володимировичем, я впевнений, що у нас все вийде!» – заявив Пушилін.

Це бажання посадити нас за стіл переговорів безпосередньо з так званими «легітимними представниками Донецька і Луганська»
Вадим Черниш

Завдання псевдовиборів – легалізувати нинішніх ватажків угруповань «ЛНР» та «ДНР» – Пасічника і Пушиліна, впевнені експерти.

«Це бажання посадити нас за стіл переговорів безпосередньо з так званими «легітимними представниками Донецька і Луганська». Хто ці представники? Ну ось, мовляв, вони ж обрані!» – пояснює міністр із питань тимчасово окупованих територій України Вадим Черниш.

Вадим Черниш
Вадим Черниш

Але поки що в своєму виборі сумніваються навіть прихильники бойовиків.

«Треба дізнатися про кандидатів, подивитися – хто за Донбас, хто не здасть Донбас. На «Захара», я думаю, не витягне ніхто з них. Крутішого за «Захара» нікого бути не може!» – переконаний житель Донецька.

Вибір в окупованому Донецьку – невеликий. Крім Пушиліна на крісло ватажка претендують переважно маловідомі технічні кандидати. У списку немає ні вдови Захарченка, ні ще донедавна всесильного тандему «Ташкент»-Трапезников.

Інтрига з можливою участю в виборах опозиційного бойовика Ходаковського вирішилася просто – російські прикордонники замкнули його на пункті пропуску в день подачі документів.

Але без сюрпризів не обійшлося. Про своє висунення і повернення в політику заявив Павло Губарєв – перший лідер «русской весны» в Донецьку.

«Якщо міністр, віце-прем’єр, прем’єр-міністр, глава, або хто завгодно, буде будувати схеми, буде працювати на свою кишеню, ми нещадно будемо цю людину критикувати, будемо нещадно з нею боротися всіма наявними у нас ресурсами», – заявив Павло Губарєв після того, як подав заявку в «ЦВК».

Павло Губарєв
Павло Губарєв

Невже в Донецьку виникне політична конкуренція?

Змагання всередині цього сепаратистського табору є цілком прийнятним для Кремля
Олександр Сушко

«Змагання всередині цього сепаратистського табору є цілком прийнятним для Кремля. Це дає можливість і маневрувати аж до останнього дня. І дати, можливо, сигнал про те, що вони готові до приходу до влади в Донецьку більш поміркованих сил», – каже політолог Олександр Сушко.

Олександр Сушко
Олександр Сушко

Зате в Луганську – поки без несподіванок. Ніякої опозиції – тільки Пасічник і підконтрольні йому технічні кандидати. Все в «кращих радянських» традиціях.

«Я вважаю, що з таким сильним лідером у нас буде сильна «Луганська народна республіка»!» – виголошують на мітингах підлеглі Пасічника.

«Ми дочекаємося цього «кращого» завдяки Пасічнику нашому дорогому!» – каже луганчанка.

«Він думає про нас, він піклується про всіх – про молодь і про дорослих», – додає чоловік.

Леонід Пасічник
Леонід Пасічник

«І звичайно, за такої підтримки я обов’язково візьму участь у виборах глави Луганської народної республіки!» – заявив сам Пасічник.

Після подачі документів Пасічник і Пушилін не сходять з місцевих телеекранів. Луганський ватажок попив чаю на передовій, відвідав осетрову ферму і особисто покерував ремонтом доріг.

А Пушилін вирішив зробити Донецьк футбольною столицею.

«Чемпіонат світу з футболу в Донецьку? Це не фантастика, а цілком реальна перспектива недалекого майбутнього!» – йдеться на телеканалі, підконтрольному бойовикам.

На «Донбас-Арену» запросили представників ConIFA – футбольного об’єднання невизнаних територій. Наступного року чемпіонат за версією ConIFA пройде в Нагірному Карабасі, але в майбутньому Донецьк зможе позмагатися за право проведення, наприклад, з «Сомалілендом».

Але поки вся ця передвиборча активність мало зачепила жителів окупованого Донбасу. До кандидатів вони тільки придивляються.

«З кандидатом ще не визначилася, треба подумати!» – відповіла жителька Донецька.

Але вже в суботу, 29 вересня, з’явилися перші жертви псевдовиборів у Донецьку. На з’їзді комуністичної партії угруповання «ДНР» пролунав вибух, під час якого отримали поранення троє, зокрема, один із кандидатів на пост глави. А конкурент Пушиліна Павло Губарєв залишився без свого політичного об’єднання «Вільний Донбас». Його людей просто не пустили на з’їзд, де обирали кандидатів у «депутати».

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

XS
SM
MD
LG